Magyarradar - Bal5000

2016.06.07. 18:30, Frontrecorder

bal5000.jpg

Hivatalosan június 6-án, a tánczenei körökben magasan jegyzett német Dirt Crew kiadójánál jött ki 2016 eddigi talán legjobb magyar eredetű minőségi house-kiadványa, Bal5000 For Kid Caprice EP-je. A budapesti dj-producer régi motorosnak számít; a kilencvenes-kétezres években a drum'n'bass színtéren mozgott Bal néven, majd - mint sokan abból a műfajból -  áttért a négynegyedes tánczenékre. Producerként kevéssé aktív, és nem törekszik jól beazonosítható/behatárolható hangzásvilág kialakítására sem, inkább hagyja, hogy mindig más zenei alakzatba rendeződjenek össze a hatáselemek (funk, a diszkó minden formája, krautrock/kosmische musik, detroiti techno, sőt alternatív rockos áthallások) - ha muszáj lenne, mi a cosmic house címkét ragasztanánk rá. Tipikusan az a producer, aki különösebb túlagyalás nélkül, érzésből ír zenét, ahogy jön - és ez igaz itteni profilozó bemutatkozására is.

baldj.jpgIndulás: Néhány éve kezdtem house zenéket írni. Nem emlékszem pontosan mikor, de arra igen, hogy egy Pépé Bradock-buli volt a fordulópont (ez 2006-ban volt -  a szerk.). Azelőtt, a kilencvenes évek közepétől, drum'n'bass-ben utaztam.

Honnan: Budapest.

Stílus: "Retro futuristic spaced-out house, mixed with lost in the desert psychedelia" - ezt nem tudtam lefordítani.

Hatások: Sonic Youth (nemcsak a zenéjük, a filozófiájuk miatt is), krautrock és kosmische musik. Manuel Göttsching minden munkája. Versatile Records kiadó (szintén a filozófiájuk miatt, nem ismernek határokat). 

Kiadók: Kisebb-nagyobb berlini és amszterdami kiadók. De lassan elindítom a saját labelem is! A lényeg, hogy vinylen jöjjön ki a zeném, a digitális formátumot kerülöm. 

Történet: Most harminchét vagyok, arra is alig emlékszem, mi volt tavaly, arra meg végképp nem, mi volt, mielőtt harminc voltam. A gép előtt meg csak nyomkodom a gombokat, hátha kisül belőle valami, ami nekem tetszik. Régebben dnb-t csináltam, és azt hittem, hogy a house könnyebb lesz, de ez nagyon nem igaz. Mindent autodidakta módon csinálok, és a zenéim is csak egy aktuális pillanat letükrözései. Nem tervezek semmit. nincs megszokott folyamat.

Megjelenések: For Kid Caprice EP (S P I E L, 2016).

Küldetés: Fel kéne robbantani egy-két épületet - mondjuk az Országházat -, persze úgy, hogy nincs bennük senki. 

Jövőkép: Hiszek a 12 majom hadseregében. Remélem, az állatok átveszik a hatalmat a Földön. 

Mellékprojektek: Jógázom.

Szexepil: Mindig Ralph Lauren inget hordok - nem nem az eleganciára törekszem, hanem az altrocker énem miatt.

Legnagyobb eredmény, elismerés: Nem nagyon érdekelnek az ilyen dolgok, csak jó zenét akarok csinálni. Ha GilbR játszaná a zenéimet, azt mondjuk csípném.


Bal5000 klasszikus/space/italo diszkó motívumokkal átszőtt cosmic house EP-jére már olyan nemzetközi nagy nevek feedbackeltek pozitívan, mint John Digweed, AgoriaFabrice Lig és Claude VonStroke, a négy (digitálisan öt) trekket felvonultató nagyszerű pakk hivatalosan tegnap jelent meg, itt lehet belehallgatni




fotók: Geza Talaber Photography, iambarnie.com


A cikk megjelenését a Cseh Tamás Program keretében a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

nkacstp_logo_650_png.png



Címkék: magyarradar bal5000
https://recorder.blog.hu/2016/06/07/magyarradar_bal5000
Magyarradar - Bal5000
süti beállítások módosítása