Magyarradar + exkluzív mix - Raqpar

2016.06.02. 18:55, Frontrecorder

raqpar.jpg
Ha szeretnénk kikapcsolni magunkat a külvilágból és elmerülni magunkban, a gondolatainkban, ehhez kevés alkalmasabb mai zene van, mint a hipnotikusan ketyegő minimal/deep house. Ezt űzi mesteri szinten Raqpar, aki szinte ontja magából a zenét - nekünk is összerakott egy mixet a bemutatkozása mellé.

raqpar_4.jpgIndulás: 2010.

Honnan: Gyöngyöshalász.

Stílus: Nehéz a jelenlegi hangzásvilágomat bekategorizálni, nincs kimondott stílusa ennek a mostani underground vonalnak, de ha választani kellene, akkor jelenleg a microhouse áll hozzá a legközelebb.

Hatások:.Édesapám nagy hatással volt rám fiatal koromban. A középiskolai évek alatt lett a kedvenc irányzatom az elektronikus zene. Szerettem volna megérteni, hogyan készülnek a zenék, ezért dj-zés helyett először a produceri vonalat választottam. A 2000-es évek nagy technoelőadói kivételes szerepet játszanak a hangzásvilágom kialakulásában.

Kiadók: Whoyostro Music, Lethal Script Label, Samani, Psicodelica, Up To Loft, Krad Records, Kanja Records Conceptual Records.

Történet: Gyöngyösön kezdtem a produceri tevékenységem, gyerekkori barátommal, Végh Leventével (Ambietic) közösen. 2014-ben határoztam úgy, hogy elkezdem kialakítani a saját, egyedi hangzásvilágomat. Ez a folyamat még jelenleg is tart, és hamar rá kellett jönnöm arra is, hogy a stílusom állandóan finomodik a mindenkori zenei behatások miatt. 2014 decembere volt a fordulópont, amikor lehetőségem adódott az első megjelenésemre, egy ukrajnai kiadónál, miután megkerestem őket az akkori aktuálisan befejezett projektjeimmel. Ezután beindult egy lavina, aminek igazából csak a produceri termelékenységem szab határt. Ugyan a mai napig inkább szeretek kevesebb, de annál minőségibb produkcióval előállni, 2015 egy nagyon sikeres évnek mondható, hiszen 10 megjelenésem volt, illetve lehetőségem adódott néhány nagyon jó buliban zenélni.
Ami a zenekészítési oldalát illeti, az általam preferált DAW az Ableton Live, a felhasználóbarát és interaktív felületeinek köszönhetően. Számomra a zenekészítéshez mindig kell egy szikra, amitől beindulnak a fejemben az ütemek. Ez lehet egy sample, egy hang az utcáról, egy videó, amely köré elképzelek egy sémát és utána a folyamat jön magától. Általában egy alap dobsávot készítek el, amire párhuzamosan hozom be a kiegészítő ütősöket vagy szintetizátorhangokat. Szeretem a Live session, illetve Arrangement felületet is párhuzamosan használni, mert nagyon jól kiegészítik egymást. A mixdownt is mindig a két felület együttes használatával érem el.

Megjelenések: Dusk Till Dawn EP (2014, Whoyostro Music), Belvedere EP (2015, Lethal Script Label), Drop It (2015, Samani kiadó válogatása), Time 1453 (2015, Psicodelica kiadó válogatása), Swordfish EP (2015, Up To Loft), Lemur EP (2015, Krad Records), Patientia EP (2015, Samani), R As Reality (2015, Kanja Records válogatása), Viburnum EP (2016, Conceptual Records).

Küldetés: Szeretném napról napra fejleszteni a zenei tudásomat, hogy egyre jobb minőséget tudjak produkálni, és ha ezeket előadhatom közönségnek, ahol látom, hogy élvezik a végeredményt, az felemelő érzéssel tölt el.

Jövőkép: Remélem, hogy a jövőben is folyamatosan lesz lehetőségem akár megjelenés, akár zenélés terén, hogy maradandót alkothassak az éppen aktuális közönségnek.

Mellékprojektek: Szeretnék a jövőben egy live setet összeállítani az általam kreált hangmintákból, valamint foglalkoztat a gondolat, hogy egy másik alteregóval hiphop instrumentálokat készítsek.

Legnagyobb eredmény, elismerés: Nagyon nagy megtiszteltetésnek éreztem, amikor a moszkvai székhelyű RTS.FM budapesti élő streamjeinek keretében tavaly novemberben játszhattam egy szettet. Emellett most méjus 20-án, szintén az RTS.FM műsorán, egy speciális élő streamen keresztül zenéltünk a moszkvai RODNYA klub kistermében. Ezúton is szeretném megköszönni Peter Bernath barátomnak, az RTS.FM magyarországi képviselőjének, hogy megtisztelt a bizalmával és lehetőségeket kaphattam.


Raqpar egy mixet is készített nekünk az általa képviselt zenei irányvonal előadóinak számaiból válogatva. "Igyekeztem úgy összeállítani a podcastot, hogy egy történetet írjon le ez a bő egy óra, megfelelő kezdéssel, kiteljesedéssel és hozzá illő befejezéssel" - mondja a mixről, amely a számlistája után hallgatható.

Raqpar Recorder Podcast

Tracklist:

01. Blabla - Xmute
02. Barac - Sasepe Seara
03. Ikuto - Mew
04. N2Brothers - Fuckez
05. Laurine Frost - Isla
06. Iro Threat - Sword
07. Nice N' Trick - Cenusiu
08. Sacke - Hahawai
09. Panicu Andrea Aioni - Supreme
10. Vid Vai - In The Mist
11. Feht - Nana
12. Fumiya Tanaka - The Mysterious Pocket Is Right



A cikk megjelenését a Cseh Tamás Program keretében a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

nkacstp_logo_650_png.png

Címkék: mix magyarradar raqpar
https://recorder.blog.hu/2016/06/02/magyarradar_exkluziv_mix_raqpar
Magyarradar + exkluzív mix - Raqpar
süti beállítások módosítása