Elektronikus tánczene – Do Try This At Home

2016.04.07. 15:30, rerecorder

choco-14-04-thug-entrancer.jpg

Tánczene helyett otthoni hallgatnivalókra fókuszál rovatunk legutóbbi kiadása, ráadásul az időszak meglehetősen kegyes volt hozzánk, három bődületesen jó albumot tudunk ajánlani a mindennapokhoz.

skee-mask.jpgSkee Maskről nem sokat tudni azon kívül, hogy 2014 elején bukkant fel Zenkerék jónevű Ilian Tape kiadójánál, és két hatásos 12”-et jegyzett a tél végéig. Most azonban váratlanul előállt egy albummal is

Shred (Ilian Tape, 2016)

és az a helyzet, hogy ennél jobb technót eddig még nem hallottunk idén. Sötét tónusú összeállítás, ám ennek ellenére meglehetősen játékos, helyenként dallamos; időben a 90-es évek IDM-je, a 2000-es évek breakbeatje és napjaink technója vegyül, némi ambientes háttérrel. A számok átlagosan 4-5 perc hosszúak, abszolúte otthoni hallgatásra optimalizáltak. Nem dj album, és vélhetően emiatt is jó, de alapvetően az ötletgazdagsága teszi kiemelkedővé, később sem fogjuk elfelejteni. 


ELEKTRONIKUS TÁNCZENEI ROVATUNK KORÁBBI CIKKEI SZÁMTALAN KIVÁLÓ ALBUMMAL.


sft058_front.jpgElkészült második,

Arcology (Software, 2016)

című albumával Thug Entrancer (nyitóképen), ami megint Oneohtrix Point Never kiadójánál jött ki, és ügyesen gondolja tovább két évvel ezelőtti debütálását. A Ronin alapból elviszi a show-t a videoklipjével, de szerencsére bőven maradt felfedeznivaló a tizennégy számot felvonultató pakkban: klasszikus sci-fi electrók, acides marások és szintielektronikák váltakoznak végig, mintha 1993-ban képzelnének el egy másik 2016-ot. Az első album sokszor megfoghatatlanul idegen hangulata után üdítő a változás, meglepően színes és képzeletben erős a végeredmény, érdemes mostantól jobban figyelni a szerzőre.


a Ronin klipje: 


bloc004_packshot_rgb.jpgAhogy a bristoli joeFarr-ra is, aki jó pár év funkcionális technózása után mostanában végre kezdi megtalálni egyedi hangzását. A

Sense Of Purpose (Bloc, 2016)

című debütalbum egy meglehetősen hosszú beatless verzióval indít, de aztán megérkeznek a ritmusok, ráadásul meglepően epikus elektronikatémáknak szolgáltatva alapot. Nagyívű az album, egy-két gyengébb pillanatát bőségesen ellensúlyozzák a felejthetetlenek (pl. Halftone, Crunk). Rég lehetett ennyire klassz úttörő elektronikába belefutni, a Lakker rajongói imádni fogják. A lemezt amúgy nemrég felvezette egy 12” is további számokkal a sessionből, ajánlott meghallgatni azokat is, különösen a Rolling And Thatching talál be.

Velkei Zoltán

https://recorder.blog.hu/2016/04/07/elektronikus_zenek_do_try_this_at_home
Elektronikus tánczene – Do Try This At Home
süti beállítások módosítása