Too Cool For School – Sulizene (3. rész: tanárból lett zenészek)

2016.04.06. 17:04, rerecorder

peaches-by-alexa-vachon.jpg

Az iskola egy hatalmas identitásképző, amiben a divat- és zenei stílusok a kötelező tantárgyak, a dalszövegek egymásnak idézése a tananyag felmondása, a lázadás a fakultatív program és mellesleg le is lehet közben érettségizni. Iskolás dalok, tanárból lett zenészek, sulibuli – majdnem minden az oktatás és a zene közös halmazából. A legfrissebb, 40. Recorder magazin fókusztémáját, a Zene & iskola-cikksorozatot az iskolai sztrájkok (pontosabban polgári engedetlenségi megmozdulások) idején a legfontosabb sulihoz kötődő zenekarnevekkel, albumokkal, dalokkal nyitottuk, aztán jöttek a legjobb iskolás lemezborítók és zenés filmek, ennek a körnek zárásaként pedig íme egy tucat nem tucattanár: pedagógusból lett muzsikusok (vagy olyan zenészek, akik kipróbálták a katedrát is) Paul Simontól Stingen át Peaches-ig (nyitóképen).


Don’t Stand So Close To Me – Tanárból lett zenészek


Roberta Flack

Mielőtt a hatvanas évek végén felfedezték volna, Roberta Flack egy észak-karolinai középiskolában tanított ének-zenét. Pontosabban éneket alig, sokkal inkább a klasszikus szerzők, Bach és Mozart munkásságát kellett bemutatnia.


FLACKNEK HELYE VAN A LEGNAGYOBB DÍVÁK MEZŐNYÉBEN - PRÍMA DONNÁK ADELE ELŐTT.


Gene Simmons (Kiss)

gene-simmons-rock-school-season-one-kiss-family-jewels-1ff0.jpgA Kiss basszusgitárosa a hetvenes évek elején tanított hatodikosokat egy fél évig, de hamar rájött, hogy csak azért akart tanár lenni, hogy egy emelvényen más emberek előtt mutassa meg magát és erre a rockszínpadok sokkal alkalmasabbak a katedránál. Aztán 2005-ben mégis visszatért oda, hiszen éppen a School Of Rock című film nyomán elindult Gene Simmons’s Rock School című valóságshow-ban tanári, nevelői képességeit csillogtatta.


Brian May (Queen)

A Queen-gitáros szintén befutása előtt volt középiskolai matek- és fizikatanár és bár élvezte a melót, azért voltak stresszes napjai, például, amikor egy tudományos gyakorlathoz ollókat osztott ki a gyerekeknek, akik aztán kísérletezés helyett egymásra támadtak velük.


Paul Simon

Paul Simon már világsztárként, a Simon & Garfunkel feloszlása után, 1971-ben érkezett a tanári asztal mellé, a New York University bérelte fel dalszerző-kurzust tartani, ami annyira jól sült el, hogy a hetvenes években szép sikereket elért Roaches testvértrió három tagja közül kettő is hallgatója volt – őket Simon a következő évben vokalistaként el is vitte magával turnézni. Win-win.

Maggie és Terre Roche Paul Simon 1973-as dalában, a Was A Sunny Dayben: 


Art Garfunkel

Hogy ne maradjon le Garfunkel sem, ő először befejezte a duó sikerei miatt félbehagyott Phd-jét matematikából, majd egy magániskolában tanított két évig, hogy aztán visszatérjen a számára szólóban már csak mérséklet sikereket hozó zenéléshez.


ANEKDOTA ARRÓL, AMIKOR A RECORDER FOTÓSA, LÉKÓ TAMÁS A FÜVEZŐ GARFUNKELT FOTÓZTA  ANNAK NEW YORK-I LAKÁSÁBAN, ÉS AKI OLLÓVAL ESETT A KÉSZ KÉPEKNEK.


Bob Geldof

Geldof a Boomtown Rats előtti kalandos élete során dolgozott hentesként, útépítőként, zöldségdobozolóként, zenei újságíróként és igen, tanárként is. Angolt tanított Spanyolországban.


Sting

A Police későbbi világsztárja aktuális jazz-zenekara mellett egy kisváros (Cramlington) áltisijében oktatott 1974 és 1976 között, mint arról ugye az első részben már szóltunk a témában írt dala kapcsán.


sheryl_130426_sc_1033_3.jpgSheryl Crow

Crow 1984-től két éven át egy általános iskolában tanított éneket, minden bizonnyal ezekben az évben formálta korai dalait, amiknek az első közönsége az általa oktatott osztályközösség volt.


Greg Graffin (Bad Religion)

Graffin talán a legszebb példa a zenésztanárok között. Tizenöt évesen, középiskolásként alapította Bad Religion nevű punkzenekarát 1979-ben és az azóta eltelt bő harmincöt év alatt folyamatosan képezte magát, iskolába járt és egy idő után már nem csak tanulóként, hanem egyetemi oktatóként is. A Cornellen tanít biológiát.


Peaches

Mielőtt elektropunkos genderbender szexboszorkává vált, Merrill Beth Nisker egy torontói iskola zene- és drámatagozatán tanított. A The Teaches Of Peaches című lemeze második alapján érdemes volt bejárni az óráira – legújabb, okkult szexrituálés klipjét nézve viszont minden bizonnyal kikerekednek egykori tanítványai szemei.

SOHA NEM LÁTOTT MENNYISÉGŰ MEZTELENSÉG PEACHES MÁSIK FRISS KLIPJÉBEN.



És a többiek

Kris Kristofferson egy tanári állást visszautasítva lett nashville-is countrysztár, Todd Rundgren alkalmanként különböző oktatási intézményekben tart zenei kurzusokat, Wyclef Jean néha egyetemen ad elő politikai aktivizmus témakörben, és hogy magyar példa is legyen, Lovasi András földrajzszakos tanárnak tanult, bár mint tudjuk, végül nem középiskolás fokon oktatott.



és az emblematikus Police-szám: 

https://recorder.blog.hu/2016/04/06/too_cool_for_school_sulizene_3_resz_tanarbol_lett_zeneszek
Too Cool For School – Sulizene (3. rész: tanárból lett zenészek)
süti beállítások módosítása