RecPlay Mixtape 2016/01 (Szepesi Dániel)

2016.04.03. 17:48, rerecorder

tan.jpg

Új sorozatot indítunk RecPlay Mixtape címmel: ezentúl rendszeresek lesznek az elmúlt hónapok aktuális dalterméséből szemezgető válogatásaink, hogy ne csak az év végi összeállításokban mutassuk meg a legjobb friss zenéket. Az indító mixtape-et Szepesi Dániel kollégánk állította össze 2016 első negyedévének legjobb hiphop-, r&b-, grime-, dancehall-dalaiból. Hátradől, indít, élvez (opcionálisan táncolni kezd).

young-thug-lifestyle.jpgAz egyre inkább összefolyó hiphop-r&b-grime-dancehall vonalon mozogva szedtem össze az idei első negyedév legjobb dalait. 2016-ban egészében nyilvánvalóan megkerülhetetlen a The Life Of Pablo. Ahogy telnek a hetek, egyre inkább egyértelmű, hogy hosszabb távon majd erősebb lemezként tekintünk a Kanye West aktuális, folyton formálódó albumára. Sőt, alighanem jobban fog öregedni ez a lemez, mint a Yeezus. Itt most két számnak jutott hely: a mémmé lett Father Stretch My Hand első részének, illetve a Ty Dolla $ign által magasabb szintre emelt vallomásos Real Friends-nek, ami a válogatást zárja. Chicagói rapperrel zártam, de azzal is nyitok: Montana Of 300 a legforróbb név az elmúlt hónapokban a drill szcéna által népszerűbbé vált városban. Montana nem annyira fura, mint az aktuális Chief Keef, de talán ez nem is baj, így legalább végig is lehet hallgatni a dalait.

2016 (és tulajdonképpen 2014 és 2015) legerősebb teljesítményét Young Thug (fent) nyújtja eddig. Három száma (F Cancer, For My People, With That) saját jogán is megkerülhetetlen volt idén, de a Bankroll Mafia csapat tagjaként összerakott Out My Face működik a legjobban idei terméséből. Az is tény, hogy a furaság idén is trend marad a hiphopban. Ott van például Plies, aki Thugga stílusát kopírozva próbál érvényesülni és az első próbálkozás jól is sikerült.

Drake januári dala jó indulattal is csak közepes, de szerencsére Toronto nélküle is egyre fontosabbá válik (Jazz Cartier, Tory Lanez). Bár egyszerű őket csak Drake-copycateknek látni, de amíg olyan dalok születnek Drizzy másolásából, mint az Opera, addig minden rendben.

bbf-hosted-by-dj-escrow.jpgA dancehall reneszánsza 2016-ban érheti el a csúcspontot. Az elmúlt évek produceri kísérletezéseiből felbukkanó alapvetések (például Dre Skull és Popcaan probálkozásai a Mixpak kiadónál) a mainstreamig jutottak. Rihanna idei lemezén is próbálkozik a dancehall poposításával és a hírek szerint áprilisban érkező új Drake-lemez is nagyban épít majd a Popcaan-féle dancehallra. Az angoloknál J Hus már 2015-ben nagyon fontos dalokat (Lean & Bop, Dem Boy Paigon) rakott össze a jamaikai és afrikai elemek, valamint a grime ügyes felhasználásából, ugyanezt folytatja a nagyszerű Friendlyvel. A Fade To Mind kiadótól Rizzla pedig Nemesis-nek csinált egy parketten tökéletesen működő dalt.

A kísérletibb elektronika kifogyhatatlan meglepetéseket tartogat, ilyen például Mssingno atombombája (Dead). Az Amnesia Scanner váratlan tavalyi felbukkanása 2016-ban egy Young Turksnél kiadott lemezt jelentett, tele erősebbnél erősebb, darabolt ütemekből építkező dalokkal (AS Crust). A 'Dean Blunt és ismeretlen társai' produkció pedig új állomásához érkezett a Babyfatherrel (vicces lemezborító fent). A Meditation (Dean Blunt és Arca közös munkája) volt január első napjainak legfontosabb száma.

Az alternatív r&b-ről már a terminus felbukkanása után megírták a nekrológot, azonban az összefoglaló jelző alatt felbukkanó újabb és újabb előadók tulajdonképpen szépen lassan legitimálják is a műfaj létezését. A dvsn Drake OVO brandjéből bújt elő és rakta össze március végére debütálólemezét, izgalmasan összefoglalva Weeknd és Chris Brown munkásságát.

Anderson.Paak a tavalyi meglepetés Dr. Dre-lemeznek köszönhetően futott be és az idei Malibu tulajdonképpen az első fontosabb friss előadós lemez 2016-ban. A Father-féle Awful Records követhetetlen módon dobálja ki az újabbnál újabb projekteket. A rengeteg felesleges release mellett néha-néha nagyon erős darabok is születnek, mint Alexandria EP-je. Illetve a playlist közepe táján érdemes figyelni Lafawndah-ra (nyitóképen) is, aki a Hyperdubnál premierezte legutóbbi négyszámos lemezét.

Szepesi Dániel

a RecPlay Mixtape 2016/01 trekklistája: 

1. Montana Of 300: Land Of The Dark
2. Kanye West: Father Stretch My Hands Pt. 1
3. Bankroll Mafia: Out My Face
4. J Hus: Friendly
5. Nemesis (feat Rizzla & Chillaa): Bad Gal Like RiRi
6. Young Thug (feat Duke): For My People
7. Young Thug: With Them
8. Young Thug (feat Quavo): F Cancer (Boosie)
9. Plies: Run Off On Da Plug Twice
10. Jazz Cartier: Opera
11. Lafawndah: Town Crier
12. Mssingno: Dead
13. Amnesia Scanner: AS Crust
14. Babyfather: Meditation
15. Anderson .Paak: The Season / Carry Me
16. Alexandria: You Ain't Gotta Lie
17. dvsn: Hallutinations
18. Kanye West: Real Friends


az első RecPlay Mixtape a 2016-os év első hónapjaink legjobb hiphop-, r&b-, grime-, dancehall-dalaiból: 

Címkék: recplay mixtape
https://recorder.blog.hu/2016/04/03/recplay_mixtape_2016_01_szepesi_daniel
RecPlay Mixtape 2016/01 (Szepesi Dániel)
süti beállítások módosítása