Harapós Nirvana-dalból borongós country-ballada

2016.03.25. 11:30, Frontrecorder

sturgill.jpg

A countryénekes-dalszerző Sturgill Simpson április 15-én rukkol elő harmadik albumával, melyen saját szerzeményei mellett szerepel egy feldolgozás is: a kamaszkora egyik meghatározó zenei élményének számító Nirvana-lemez, az idén 25 éves Nevermind In Bloom című dalát ültette át saját zenei világába.

A Kentuckyból való, de ma már Nashville-ben (hol máshol) élő Sturgill Simpson egy bluegrass zenekarban kezdte pályáját, majd 2012-ben kezdett szólókarrierbe. A Waylon Jennings-féle outlaw country-iskola növendékeként indult énekes-gitáros-dalszerző 2013-ban adta ki bemutatkozó albumát, amely még a vintage hetvenes évekbeli country-hangzás jegyében született, az ugyancsak önerőből készült, saját kiadású 2014-es második lemezén (Metamodern Sounds in Country Music) viszont már pszichedelikus rock-elemeket kevert zenéjébe, kialakítva ezzel egyedi megszólalását. Ezen a vonalon halad tovább az április 15-én, immár egy nagy kiadó, az Atlantic gondozásában megjelenő harmadik albuma, egy matrózdalokból merítő laza konceptlemez, amelyet Simpson a kisfiának is szán, egyfajta útmutatásként az élet tengerén való navigáláshoz (ö maga egyébként egy ideig a (haditengerészetnél szolgált, van tehát saját élményanyaga a témában). A külső producer nélkül, élőben - a nagyszerű Dap-KIngs retro funk/soul zenekar fúvósszekciójának közreműködésével - felvett, személyes hangvételű A Sailor's Guide To Earth kakukktojása a Nirvana In Bloomjának feldolgozása, amely fontos útravalót adott Simpson életéhez, amit most tovább akar adni. 

"Emlékszem, amikor a Nevermind megjelent, az olyan hatással volt rám, mintha bomba robbant volna a szobámban. A lemezről az In Bloom pedig számomra mindig az a dal lesz, ami tökéletesen összefoglalja, milyen tinédzsernek lenni. Egyúttal azt üzente, üzeni egy fiatal fúnak, hogy lehet érzékeny és engedékeny - hogy nem a keménység és a ridegség tesz valakit férfivá. Ezért akartam felvenni ezt a dalt, ezzel tisztelgek Kurt előtt" - mondta a zenész a Rolling Stone-nak. A dalhoz szürreálisba hajló képeket is felsorakoztató szép animációs klip készült, íme:


ez pedig Sturgill Simpson új lemezének első beharangozó klipdala:


Simspon az HBO most futó sorozata, a Bakelit számára is írt egy dalt, ez a tüzes bluesrockos Sugar Daddy:

https://recorder.blog.hu/2016/03/25/harapos_nirvana-dalbol_borongos_country-ballada
Harapós Nirvana-dalból borongós country-ballada
süti beállítások módosítása