Dalpremier! Ripoff Raskolnikov: Dead End Blues

2016.03.18. 15:00, rerecorder

ripoff_raskolnikov_photo_2016b_small.jpg

Linzben született, az évek során tiszteletbeli magyarrá avanzsált, zenéjével mégis autentikusan képviseli az afrikai-amerikai zenei gyökereket. Ripoff Raskolnikov, Közép-Európa egyik legeredetibb dalszerző-énekese négy év után jelentkezik új albummal, az Odds And Ends című lemezről következik az első ízelítő.

ripoff_raskolnikov_photo_2016a_small.jpgRipoff Raskolnikov a 2012-es Lenin Street című kiadványa után idén jelentkezik tizenkettedik lemezével, az Odds And Ends-en tizenkét dal szerepel majd - az album máris előrendelhető itt. Ezek között a felvételek között éppúgy lesz majd a Mississippi Delta múltszázad eleji világát megidéző dal, vagy a régi spirituálékat alapul vevő szám, mint Bruce Springsteen energiáját előhívó klasszikus americana. A műfaji sokféleségnek Ripoff egyedi világa biztosít egységet: az olcsó szállodák dohány- és esőszagú világa, aminek Ripoff eredeti és autentikus történetmesélőjévé vált az elmúlt hosszú évek során. A Magyarországon is már több mint két évtizede népszerű és meghatározó zenész – ahogyan Ferenczi György mondja róla: „a Tilos az Á-s bluesgeneráció számára igazi guru mind a mai napig” – dalait leginkább az egyedülálló sokszínűség emeli ki a kortárs európai zenei életből. Ugyan hű marad az afrikai-amerikai zenei hagyományokhoz, mégis valamiféle elementáris erő húzza Közép-Európához. Dalszerzőként Ripoff leginkább a Tom Waits vagy Bob Dylan által képviselt hagyományt követi, a dalok mentesek minden zenei sallangtól, nyers egyszerűséggel szólalnak meg, hogy arra lehessen koncentrálni, ami igazán fontos: a szerzeményekben elmesélt történetre és a hallgató számára így megnyíló különös világra. Az Európát bejáró vagabond legújabb felvételeit vezeti fel a Dead End Blues című szám, amiről ezt nyilatkozza a mesemondó: „I had the idea for this kind of fake-celtic guitar-riff after spending an intense week listening to the music of Nick Drake, an immensely talented british singer/songwriter who committed suicide at age 26.  It could also be argued that elements of his optimistic outlook on life may have washed off on the lyrics.” (nevet) Azaz: „a dal ötlete, ez az ál-kelta gitármotívum azután talált meg, miután egy intenzív hetet Nick Drake dalainak hallgatásával töltöttem. Drake elképesztően tehetséges brit dalszerző-énekes volt, aki 26 évesen követett el öngyilkosságot. Arról is lehetne beszélgetni, hogy az ő életről alkotott optimista szemlélete mennyire hatott a dalszövegre.” (nevet)

A hamarosan érkező lemezen Ripoff magyar zenekarának (Nagy Szabolcs – zongora, Varga Laca – basszusgitár, Gyenge Lajos – dob) tagjai mellett olyan vendégművészek is megjelennek, mint az International Blues Challenge 2013-as győztese, Little G Weevil gitáron, a Muzsikás együttesből ismert Éri Péter buzukin vagy az etno és folk formációkból ismert Herr Attila nagybőgőn.


Ripoff Raskolnikov április 2-án, szombaton mutatja be az aznap megjelenő (és a helyszínen kedvezményesen, 1500 Ft-tal olcsóbban megvásárolható) Odds And Ends lemezt a Kuplung Klubban, az estet Zanzinger nyitja, Facebook-eseményoldal 

Raskolnikov ma, március 18-án Békéscsabán lép fel Upor Andrással, Facebook-eseményoldal


és akkor az album felvezető dala, a Dead End Blues


Ripoff Raskolnikov Facebook-oldal
http://www.ripoffraskolnikov.com/

https://recorder.blog.hu/2016/03/18/dalpremier_ripoff_raskolnikov_dead_end_blues
Dalpremier! Ripoff Raskolnikov: Dead End Blues
süti beállítások módosítása