Fiktív zenekarok kislemezei egy albumon - hallgasd meg a Belgica filmdalait!

2016.02.23. 14:00, Frontrecorder

belgicavover.jpg

Tíz évvel legutóbbi albuma után visszatér a Soulwax belga electro-rock zenekar, na de nem ám csak a szokásos módon egy új stúdiólemezzel, hanem egy bravúros filmzenealbummal, melyen kitalált előadók dalait adják elő. A 16 (!) stílusgyakorlat itt egyben meghallgatható.

Belgiumban március 2-án mutatják be a mozikban Felix van Groeningen Belgica című új filmjét. Az Alabama és Monroe című 2012-es alkotásával a legjobb külföldi film Oscar-díjára jelölést begyűjtő rendező legújabb alkotása az éjszakában játszódik, egy menő zenés klubban, amit két testvér működtet, az ezzel járó stresszes és rázós helyzetek sora, illetve a nonstop bulizós életvitel pedig alaposan próbára teszi a kettejük kapcsolatát. A város legvadabb, legfelkapottabb szórakozóhelyén természetesen a legkúlabb előadók fordulnak meg - akiket mind ugyanaz az egy zenekar "játszik el". A genti születésű Groeningen az idestova több mint húsz éve működő, az elektronikus tánczenében 2ManyDjs-ként is ismert Dewaele-fivérek, Stephen és David vezette (egyébként szintén Gentből származó) Soulwax-t bízta meg a film zenéjének elkészítésével, ők pedig kitaláltak egy sor együttest, énekest és dj-t, fiktív fellépőket egy fiktív klubhoz. Az előadókhoz komplett háttérsztorikat is kreáltak, a dalokat először stúdióverzióban rögzítették, majd a klub díszletszínpadán eljátszva élőben is felvették az összeset - persze a filmben már nem a Soulwax tagjai szerepelnek.

Ez így önmagában óriási truváj, az viszont a Soulwax - illetve a kreatív agy, a két Dewaele - határtalan zenei fantáziáját dicséri, hogy elképesztő stíluskavalkádot hoztak ki a koncepcióból, a 16 dal között  - pár összetéveszthetetlenül soulwax-es electro-rock ujjgyakorlat mellett - van lájtos dub reggae, elektrósított török bazári diszkó, olasz electroclash, tripezős hippirock, zajos countryrock, horror-psychobilly, vintage űrszintizene, monumentális techno, sőt nihilista HC punk (itt a Sepultura ex-dobosa, Igor Cavalera volt segítségükre). Az egymástól nagyon különböző zsánerek megidézése végig izgalmas és szórakoztató, az anyag eklektikussága ellenére is egységes (a Soulwax lólába valamennyire mindenhol kilóg, kivétel talán a hc punkos szám, ott tökéletes az inkognitó) - ilyen az, amikor a súlyos zenebuziság csípőből kirázott zenei tudással és lazasággal párosul.

A Belgica február 26-án megjelenő filmzenealbuma végighallgatható alább:


És néhány dal "koncertváltozata" a filmből:


illetve a film trailere:


Ami a Dewaele-fivérek közelmúltbli aktivitását illeti, 2015-ben a Soulwaxként (hosszú ideje gyakorlatilag kettejük remixer alteregójaként) jegyzett átiratok (Hot Chip, Tame Impala, Jungle) mellett létrehoztak egy kiadót (Deewee), ott jött ki tavaly novemberben a brit tánczenei producerrel, Ritonnal közöt krautrock-mellékprojekt, a Die Verboten albuma, idefér ez is:

https://recorder.blog.hu/2016/02/23/fiktiv_zenekarok_kislemezei_egy_albumon_hallgasd_meg_a_belgica_filmdalait
Fiktív zenekarok kislemezei egy albumon - hallgasd meg a Belgica filmdalait!
süti beállítások módosítása