Itt a Massive Attack új EP-je, plusz a Tricky-vel közös dal klipje

2016.01.30. 11:34, Frontrecorder

massiveattackcover.jpg

Hétfőn írtunk róla, hogy küszöbön a Massive Attack visszatérése, de bevalljuk, arra nem számítottunk, hogy már ezen a héten hallhatjuk a beharangozott új dalokat. Ez legyen a mi bajunk, a lényeg, hogy papírforma szerint meglepetésszerűen, tegnap este megjelent a Ritual Spirit EP, és hozzá a Tricky-vel közös Take It There klipje.

Az EP négy számába egy "érzékelés-remixelő" iPhone app-ban lehetett először belehallgatni (illetve a dalokból személyre szabott verziókat generálni), most viszont már meghallgatható a teljes anyag, melyet a Massive Attack zenei agya, 3D jegyez szerzőként és producerként, bár besegített beki állandó stúdiós jobbkeze, Euan Dickinson is. Minden dalban van egy-egy vendég, Roots Manuva, Azekel, a Young Father, és ami a legnagyobb fegyvertény, Tricky, aki még a nyolcvanas évek közepén, a Wild Bunch nevű bristoli sound systemen keresztül került kapcsolatba a későbbi Massive Attack-tagokkal, majd szerepelt a triphop kollektíva első két albumán - igaz, az 1994-es Protection-ön már csak fél szívvel -, aztán viszont hátat fordított nekik és azóta a maga külön útját járja. Jó újra Massive Attack-számban hallani a jellegzetes fojtott énekbeszédét, főleg, hogy a Take It There-ben visszaköszön a zenekar klasszikus korai hangzása - bár muszáj megjegyezni, hogy elmenne Radiohead-dalnak is. Rögtön klip is készült hozzá, amit Hiro Murai rendezett (ahogyan korábban többek közt Flying Lotus, Queens Of The Stone Age, vagy a Shabazz Palaces egy-egy emlékezetes videóját), és John Hawkes amerikai színész tántorog benne élőhalottként éjszaka, kihalt utcákon át.

Az EP címe egyébként találó, a dalok lehetnének akár egy kísérteties szertartás aláfestései is. A zene zaklatott, már-már törzsi ritmusokra és fájdalmasan nyikorgó gitárokra épül (a nyitószám egészen technósan kattog), az atmoszférája a Massive Attack-től elvárható módon nyomasztó, ugyanakkor nem annyira ragadós szuroksötét, mint az utolsó két albumé. A Ritual Spirit nem okoz csalódást, igaz, sok meglepetést sem, de ezt nem is igazán vártuk. Amit ennek ellenére várunk, az a folytatás, ami tavasszal érkezik egy újabb EP formájában. rajta a másik tag, Daddy G által írt dalokkal, és a tervek szerint erre jön még ebben az évben az új album is. Egyelőre viszont, ami biztos, az ez a négy új Massive Attack-dal:

https://recorder.blog.hu/2016/01/30/itt_a_massive_attack_uj_ep-je_plusz_a_tricky-vel_kozos_dal_klipje
Itt a Massive Attack új EP-je, plusz a Tricky-vel közös dal klipje
süti beállítások módosítása