Válogatás a Recorder 2015-ös cikkeiből - Fókusztémák

2015.12.27. 12:00, subrecorder

top_50_1.jpg

Idén is folytatjuk hagyományunkat, miszerint az évet 2010201120122013 és 2014 után ismét legjobb cikkeink összefoglalásával zárjuk. Az összegzés harmadik állomásán, a külföldi és magyar előadókkal készített interjúink után 2014-ben megjelent magazinjaink legjobb cikkeit vesszük sorra.

rec029_cover_250_1.jpgElső idei számunk fókuszába a PSZICHOLÓGIA ÉS A ZENE kapcsolatát tettük, a címlapra pedig Mark Ronson került, akivel új lemezének apropóján két részes írást jelentettünk meg a producer-zenészekről. Az ekkor még működő Heaven Street Seven frontembere, Szűcs Krisztián az elmúlt 20 év legfontosabb pillanataira emlékezett vissza nekünk, a Trousers frontemberével pedig a zene pszichológiájáról beszélgettünk. Megjósoltuk, hogy kik lesznek 2015 nagy befutói (nem is tévedtünk nagyokat!), górcső alá vettük John Carpenter filmzenei munkásságát és külön cikkben foglalkoztunk a legszomorúbb, illetve legboldogabb dalokkal-albumokkal.

Megnéztük, kik a legismertebb zenészek, akik mentális zavarokkal küszködnek/-tek, kik vettek fel valamiféle kamu identitást karrierjük során, végül pedig, de korántsem utolsó sorban elbúcsúztunk a Tangerine Dream alapító atyjától.


rec030_250_1.jpgMárciusi számunknak egyetlen előadó adta a témáját, mégpedig Björk, aki ekkor jelentkezett - volna - új lemezzel, végigvettük hát két cikkben az énekesnő teljes karrierjét és külön az albumait is. Rajta kívül foglalkoztunk még Izland más más fontos zenei exportjaival is, először is adtunk egy gyorstalpalót az ország zenéjéből, majd írtunk 10 obskúrus és kiváló lemezről is.

Külön cikket érdemelt a Balaton Method film, sorra vettük a legtöbbet jótékonykodó előadókat, magyar zenészekkel emlékeztünk a Kraftwerkre, szomorkodtunk a legnagyobb zenészpár-szakításokon és végre megénekeltük a hazai tribute-zenekarok hősi dalát.


rec031_cover_250_1.jpgÁprilisban visszatért a Blur, naná, hogy ők kerültek címlapunkra, szerzőnk nagyriportot írt a brit zenekarról és végigvettük Damon Albarnék összes nagylemezét is. Ezen kívül a magazin fókuszában a KÖRNYEZETVÉDELEM ÉS ZENE volt, kiderítettük, melyik zenésznek a legnagyobb az ökológiai lábnyoma, ki a legzöldebb előadó, hogyan függ össze a környezetvédelem és a pop, hogy a zenei fesztiválok mit tesznek azért, hogy megvédjék Földünket, végül pedig megvizsgáltuk, hogy hogyan lehet újrahasznosítani zenei termékeket.

Egy igen fontos eseményről és egy ezzel kapcsolatba hozható Karády Katalin dalról is írtunk, elmondtuk, miért érkezett fordulóponthoz a Recorder Store Day, Van Morrison pedig két cikket is kapott - előbb a karrierjét tekintettük át, majd a tíz legjobb lemezét is felsoroltuk.


rec032_cover_250_1.jpgMájusi számunk fókusztémája az IRODALOM ÉS ZENE volt, legfőbb cikkünk ebben a hónapban magyar írók és az ő zenehallgatási szokásiknak átvételével foglalkozott. Nézzük, kik válaszoltak nekünk, röviden/hosszan: Esterházy Péter, Barnás Ferenc, Győrffy Ákos, Mán-Várhegyi Réka, Kiss Tibor Noé, Kemény Zsófi, Sirokai Mátyás, Tóth Kinga, Kemény Lili, Totth Benedek, Kiss Noémi, Babiczky Tibor, Péterfy Gergely, Dragomán György, Szvoren Edina, Tóth Krisztina, Térey János, Darvasi László, Grecsó Krisztián, Hartay Csaba, Poós Zoltán, Kun Árpád, Karafiáth Orsolya, Szálinger Balázs, Lackfi János, Lanczkor Gábor. Ki hány szuszra tudja elmondani?

Írtunk még arról, hogy milyen is az, amikor színészek zenélnek, hogy emlékszik egy magyar író egy bukaresti Slayer koncertre, megnéztük, hogy mik a domináns csillagjegyek a popzenében, hogy mi a probléma az éppen ekkor induló TIDAL-lal és hogy pontosan akkor mi is a különbség a vers és a dalszöveg közt.


rec033_cover_250_1.jpgJúniusban nem választottunk fókusztémát, inkább minél több interjút sűrítettünk bele a magazinba, ezeket viszont már egy másik összegző cikkünkben tárgyaltuk, úgyhogy itt most csak a fronton szereplő Shamirról és az ő karrierjét áttekintő írásról emlékeznénk meg, illetve főszerkesztőnk utazásáról a Heaven Street Sevennel a zenekar búcsúturnéjára.

Megnéztük Kurt Cobain életrajzi filmjét, a Montage Of Hecket, elmélkedtünk a nagy bigdata-biznisz zenei ágáról és írtunk pár könyvről is, például Szörényi Levente önéletírásáról és Kollár-Klemencz László első prózakötetéről is.


rec034_cover_250_1.jpgÖsszevont nyári számunk borítójára Kevin Parker, a Tame Impala agya került, Németh Róbert kollégánk remek cikket írt az ausztrál projekt történetéről, de foglalkoztunk a mai neopszichedelikus zenekarokkal is, akik vitték már valamire. Kiderült, hogy mit csinált a Rolling Stones 33 évvel ezelőtt egy bécsi étteremben, hogy hogy sikerült az Amy Winehouse dokumentumfilm, beszámoltunk a trencséni Pohoda fesztiválról, összevetettük a fesztiválok gasztronómiai ajánlatait, a TIDAL után pedig az Apple Music-val is külön foglalkoztunk.

Írtunk Csatári Bence rocktörténeti könyvéről, két részben értekeztünk a meglepetésként érkező lemezek történetéről, trendként pedig a 70-es évek dalszerzőit vettük elő.


rec035_cover_250_1.jpgAz őszt a GASZTRONÓMIA ÉS A ZENE kapcsolatának kivesézésével kezdtük, például megkértünk egy csomó zenészt arra, hogy írják le nekünk kedvenc receptjeiket, ők válaszoltak: Fit Fat zenekar, Gerdesits "Faszi" Ferenc, Pándi Balázs, Németh Zsófia, Trócsányi Gergő, Gazsi Rap Show, Takáts Eszter, Prieger ZsoltÖsszeszedtük, hogy a zenei világban kik a híres húsevők és vegánok, kikérdeztük a hazai zenészeket kedvenc éttermeikről, írtunk a vendéglátóhelyeken szóló háttérzenéről, gasztrobloggereket kedvenc zenéikről faggattunk és írtunk híres zenészéttermekről is.

Külön foglalkoztunk Dr. Dre munkásságával, ha már címlapra tettük a mogult, végigvettük a karrierjét, valamint tíz lemezen keresztül bemutattuk produceri munkásságát is. Cikket szenteltünk az elektronikus zenéről szóló filmeknek, írtunk az erőszakoskodó zenészekről, végül pedig rövid dreampop történeti áttekintést is adtunk a Beach House friss lemeze ürügyén.



rec036_cover_1_2.jpgA harminchatodik Recorder magazinban szokásos visszatekintésünket ejtettük meg, ezúttal természetesen az 1995-ös évet veséztük ki a végletekig, két részes idővonalban felvázoltuk az esztendő legfontosabb történéseit, sorra vettük a legjobb albumokat, a legmenőbb slágereket és az akkori magyar zenei életet is. Mivel éppen ekkor zajlott Budapesten a WOMEX világzenei vásár, ezért vetettünk egy pillantást a show által életműdíjjal jutalmazott előadókra, külön cikkben írva az idei Cheik Lóról.

A borítónkon Joanna Newsom tündökölt, az ő pályájáról és további különleges hangszerekkel befutott zenészekről írtunk nagycikkünkben, de foglalkoztunk a New Order diszkográfiájával és Jean Michel Jarre magyar vonatkozásairól is.


rec037_cover_1_1.jpgNovemberi számunkban olyat tettünk, amit eddig még senki: összeszedtük a legjobb magyar lemezeket...de csak 2000 utánról! Hiánypótló válogatásunk a legjobb magyar albumokból ezen időszakból erre olvasható, de külön cikkben írtunk az elmúlt 15 év zenei trendjeiről is Magyarországon.

Címlapunkon immár másodszor szerepelhetett az Ivan & The Parazol, nem csak riportot készítettünk velük, de turnéjukra is elkísértük őket. Írtunk a magyar színészlemezek különös világáról, a boybandek történetét pedig hiánytalanul végigvettük - magyar oldalról is!


rec038_cover_1_1.jpgÉs végül el is értünk jelenlegi lapunkhoz, a 38. Recorder magazinhoz, melyben természetesen a 2015-ös évet értékeltük mindenféle szempontból, összeszedtük például a legjobb albumokat, de külön írást szenteltünk a magyar zenei élet idei évének is.

Profilcikkben vázoltuk fel Grimes karrierjét és ajánlottunk pár karácsonyi ajándékötletet zenerajongó ismerősöknek.


Jó böngészést!

https://recorder.blog.hu/2015/12/27/valogatas_a_recorder_2015-os_cikkeibol_fokusztemak
Válogatás a Recorder 2015-ös cikkeiből - Fókusztémák
süti beállítások módosítása