Hangjaink. Japán kortárs képzőművészet a Trafó Galériában.

2015.12.17. 09:00, Recorder.hu

trafo_hangjaink_650.jpg

(X) Budapest eddigi egyik legjelentősebb japán kortárs képzőművészeti kiállítását rendezi a Trafó Galéria. A december 17-én, csütörtökön nyíló tárlat a hangművészetre koncentrál, teszi ezt háztartási eszközökből és hangszerekből kombinált hanginstallációkkal, bakelitekkel, printekkel és filmmel. Humor, sokoldalúság, szabad médiahasználat jellemzi a műtárgyakat, melyeken John Cage és a Fluxus mozgalom hatásai egyaránt felfedezhetőek.

A kiállító művészek a mindennapi, természetes, analóg hangok iránti érdeklődésből hozzák létre munkáikat, amelyek a zeneiséget és a zajok esztétikai vonatkozásait is megmutatják. John Cage és a Fluxus mozgalom hatására Japánban több képzőművész-generáció foglalkozik az analóg zajjal. A téma feldolgozásában az irónia, a használati tárgyak átértelmezése és néha az abszurditás is fontos szerepet játszik.

A Hangjainkon kiállított munkák a környezet kontrollálatlan hangzó eseményeire koncentrálnak, ezek a hangesemények így a látogatók számára is élvezhetők lesznek. A művek nemcsak a vizualitás és a hang intellektuális felfogásáról szólnak, hanem az érzékszervek közötti kapcsolatról is.

A kiállítás célja a művészet és az élet közelségének hangsúlyozása, a nem-művészeti világ felfedezése. A japán popszemlélet, a természeti hangok és a hétköznapi háztartási eszközök zajai töltődnek fel a Fluxus-művészet és Cage filozófiájával.

A projekt egy limitált példányszámú vágott lemezkiadással is tiszteleg a művészek és a médium előtt. A bakeliten olyan anyagok szerepelnek majd, melyek a kiállított, vagy felkérésre készített művek hangját rögzítik. Így ezek a munkák a vizuális kiterjedésük nélkül, pusztán hangzó élményként állnak a művek egy mutációjaként a bakeliten. A limitált, 150 példányból álló sorszámozott lemez borítója Fodor János képzőművész munkája.

Hangjaink - Trafó Galéria

2015.12.18 - 2016.01.31. - INGYENES

Megnyitó: 2015.12.17. 19.00

Kiállító művészek: Yukio FUJIMOTO, Lyota YAGI, Tatsumi ORIMOTO, Tetsuya UMEDA, UJINO

Kurátor: Petrányi Zsolt

https://recorder.blog.hu/2015/12/17/hangjaink_japan_kortars_kepzomuveszet_a_trafo_galeriaban
Hangjaink. Japán kortárs képzőművészet a Trafó Galériában.
süti beállítások módosítása