Klippremier! Wörk Projekt feat. Maszkura: Fekete madár

2015.12.15. 11:00, Frontrecorder

workprojekt.jpg

Nagy Ádám, a Roy & Ádám Trió gitáros-dalszerzője idén tavasszal szólólemezzel jelentkezett Wörk Projekt név alatt. A közel  három év alatt összeállt, gitárközpontú, de eklektikus stílusú és változatos, játékos hangszerelésű anyag számos zenészbarát közreműködésével született és többségében instrumentális felvételek szerepelnek rajta, két énekes dal kivételével, melyek közül most a Tücsökrajt vezető Maszkurával közös Fekete madár kapott sejtelmesen bizarr klipet.

12_4.jpgA Wörk Porjektben Nagy Ádám a progresszívabb, kísérletezőbb énjét engedi kibontakozni, a hol akusztikus, hol elektromos gitárra épülő dalai a rocktól a dzsesszig kalandoznak a különféle stílusokban, a hagyományos és a modern elektronikus hangszerelést ötvözve. A lemezt számos vendégzenész, többek közt Borlai Gergő, Ágoston Béla és DJ Q-Cee játéka színesíti, egy dalban énekel Kardos-Horváth János (Kaukázus, Kafkaz), egy másikban pedig Maszkura. Utóbbi eredetileg csak tangóharmonikázott volna az egyik instrumentális szerzeményben, de aztán ennél többet tett hozzá. "A tangóharmonikát szinte azonnal hallottam, mikor megírtam a dalt, és mivel Maszkura jó barátom, adott volt, hogy ő játssza a harmonikaszólamot. Instrumentális dalnak készült, de Maszkurat megihlette és szöveget írt rá" - meséli az akusztikus flamencopopos Fekete madár keletkezéséről Nagy Ádám. Maszkura pedig így magyarázza a szövegét: "A dal egyfajta belső mottó, szabadon elképzelt sötétbe repülés. A messziről érkező dalos madár, ki mély húrjain zeng ismerős dallamokat, mint egy visszatérő, emlékeztető barát. Elkísér végső útjainkig, halkan szólít, megnyugtat és táncba hív. Pihenőt nyújt, karon fog és megtanít továbbszállni életünk túlsó villanymadzagjára, odaát."

A dalhoz annak hangulatára reflektáló rejtélyes, szürreálisba hajló kisfilmet rendezett Regős Ábel, aki a lemez előző, első klipjét (a Ritmus, Sport, Gimnasztika című funky jamhez) is jegyzi. "Bár mély tónusú a dal, mondhatni sejtelmes a dallamvilág és hangszerelés, nekem semmiképp sem szomorú. A klip ezt a picit szürreális hangulatot próbálja leképezni. Mivel a zenében is igyekszem általában a megszokottal szembe menni, vizuálisan Ábeltől is valami hasonlót vártam. Most nem animációs, hanem egy több szereplős klipet rendezett, amihez egy éjszakán át a Keleti pályaudvaron forgattunk. Ábel a dal hangulatához illő misztikus, bizarr, szürreális képi világot realizált" - mondja Nagy Ádám. Ebben a víziószerű videóban egy fura bárjelenetet láthatunk, benne a két zenésszel és fehér maszkot viselő, táncoló és önmagából kivetkőző alakokkal.

A Wörk Projekt lemezbemutató koncertje 2016. január 16-án lesz az A38-on, ahol az albumon közreműködő zenészek többsége színpadra lép, így Maszkura, Kardos-Horváth János és Juhász Gábor is. Az est különleges vendége a Hazugmagazin szupergrup lesz, amelynek tagjai Papp Szabolcs (ének,basszusgitár, Borlai Gergő (dobok) és Nagy Ádám. Ez a trió utoljára hat-hét éve lépett fel egyedi felfogású és hangzású dalfeldolgozásaival, ez a koncertjük ezért is kuriózumnak számít.

https://recorder.blog.hu/2015/12/15/klippremier_work_projekt_feat_maszkura_fekete_madar
Klippremier! Wörk Projekt feat. Maszkura: Fekete madár
süti beállítások módosítása