Lee "Scratch" Perry leégette saját stúdióját - megint!

2015.12.04. 20:15, subrecorder

8a6e79e6.jpg

A jamaicai zene történetének egy nagy szeletét képezte Lee "Scratch" Perry The Black Arknak nevezett kingstoni stúdiója a 70-es években, és a vaskos legendárium része lett a hely furcsa körülmények közötti elpusztulása (minden bizonnyal maga Perry égette le). A dub legnagyobb alakja most a Facebookon közölt egy újabb rossz hírt: huszonöt évvel az eredeti után tegnap leégett svájci stúdiója és szentélye is, miután égve hagyott egy gyertyát.

Az 1973-ban épült kingstoni Black Ark talán a legfontosabb helyszín volt az 1970-es évek reggae/dub robbanásában, Lee "Scratch" Perry nem csak saját felvételeit készítette itt, a műfaj legnagyobbjai (Bob Marley, The Congos, Max Romeo, Mighty Diamonds) mind zenéltek az amúgy meglehetősen sufnijellegű, de kétségtelenül a világ egyik legeredetibb hangzásának melegágyát jelentő stúdióban. Aztán 1979-ben, miután Perry egy filccel teleírta az összes falat, állítólag saját kezűleg porig égette a kócerájt. Azt mondta, a helyre költöző rossz szellemek miatt, de sokan úgy gondolják, hogy a helyi gengszterek zsarolása miatt döntött úgy, hogy inkább ő maga pusztítja el a Black Arkot.

Nem sokkal később Perry Londonba, majd Svájcba költözött, utóbbi országban hozta létre a Secret Laboratory nevű Black Ark utódot (más néven: Blue Ark), ami viszont tegnap szintén porig égett, ám ez már talán nem szándékosság következtében, miután a zenész égve hagyott egy gyertyát. Elhamvadt Perry teljes zenegyűjteménye, különleges fellépőruha kollekciója, minden stúdiófelszereléssel és a "varázskalapjaival" együtt. Facebook-bejegyzésében arról ír, hogy mennyire szomorú és hogy mennyire mérges rá a felesége, valamint arra kérte a rajongóit, akik a koncereteken mindig egzotikus ruhákat adnak neki, hogy ne várjanak, küldjék inkább ezeket az otthoni címére, mivel márciusban turnéra indul és addig nem tud magának újakat készíteni. Cserébe vendéglistára való felírást és a backstage-be való bejárási engedélyt ajándékozna a jótékonykodóknak. Kitartás Lee, Jah útjai kifürkészhetetlenek!

 

Címkék: lee scratch perry
https://recorder.blog.hu/2015/12/04/lee_scratch_perry_leegette_sajat_studiojat_megint
Lee "Scratch" Perry leégette saját stúdióját - megint!
süti beállítások módosítása