Lemeztáska - Horváth Gáspár

2015.12.03. 19:15, Frontrecorder

_dsc1711.JPG

Horváth Gáspár igazi munkahalmozó zenész, főállása, az Irie Maffia mellett viszi önálló basszusközpontú dj-producer vállalkozását JumoDaddy néven, testvérével pedig mellékfoglalkozásban a Kelemen Kabátban együttest. Utóbbi december 5-én és 6-án mutatja be Szívdöglesztő című új lemezét, Gáspár „atya” pedig feltárja nekünk sokrét(eg)ű zenei ízlésvilágát.

Első zenei emléked

1_hendrix.jpgAzok a zenék ugranak be, amiket a szüleim hallgattak: Jimi Hendrix, Cream, Doors. Ezek mind vinyl nagylemezek voltak, de akadt közöttük kazetta is. A legelső ilyen emlék, ami megragadt bennem talán az Axis: Bold As Love volt Hendrixtől.


Első lemez, amit saját pénzedből vettél

D.J. Shadow: Q-Bert Mix-Live!! Ez volt az első saját vinyl lemezem. Úgy rémlik, hogy zsebpénzből, vagy talán az unokatesómmal közös finanszírozásban vettük.


Zene, ami zenekészítésre inspirált

2_ministry_of.jpgAmikor 13-14 évesen elkezdtem saját zenét írni, a kor house/dance zenéit éreztem a legérdekesebbnek. A Ministry Of Sound 1995-ös The Annual mixcédéje, Boy George-tól és Pete Tongtól különösen nagy hatással volt rám. Ebben az időben ismerkedtem meg a hangmintázással, egy EMU szemplert használtam, és az akkor aktuális house zenék is a hiphopból eredő mintázós elven voltak összerakva. Egyszóval ez a lemez sok saját hangmintázásra ösztönzött, és végső soron ebben az időben kezdtem el elektronikus zenével foglalkozni.


Meghatározó koncert- és partiélmény

Bruno Mars koncertje a Papp László Sportarénában, Skrillex a 2014-es Szigeten.


Minden idők legjobb lemeze

3_we-rock-hard-front.jpgAz utóbbi években szinte egyáltalán nem hallgatok nagylemezeket. A nagylemez, mint forma számomra megragadhatatlan, jó ideje egyes számokban gondolkozom és hallgatok zenét. A következő albumok azonban még az internetes zenerobbanás előtti időkben nagy kedvenceim voltak. John Mayer: Continuum, Freestylers: We Rock Hard, Fun Lovin’ Criminals: 100% Colombian, és a Soul Jazz Records Studio One Rockers válogatása. A válogatáslemezeket amúgy különösen szeretem.


Meghatározó tánczenei lemez

Két albumot mondok, melyek a basszuszenék elmúlt tizenöt évének két fókuszpontját alkotják számomra. A gimi végén drum and bass-szel és jungle-lel szerettem bele az elektronikus zenékbe. Ebből a korszakból számomra legmeghatározóbb a Bad Company Inside The Machine című nagylemeze. Aztán a tavaly tavasszal megjelent Skrillex-albumról, a Recess-ről gondolom azt, hogy egy olyan kulcslemez amely egy korszak tökéletes zenei lenyomata. Érdekes hogy a Recess egyben talán valami vége is, mert innentől lehet számítani a Skrillex-Diplo együttműködést, ami a trap és pop felé lendítette el a basszuszenét.


Kedvenc rocklemez vagy -dal

Led Zeppelin: Stairway To Heaven, Procol Harum: A Whiter Shade Of Pale, Guns N' Roses: Paradise City, P!nk: So What.


Kedvenc 90s sláger

Phats & Small: Turn Around, Bob Marley vs. Funkstar de Luxe: Sun Is Shining  A kilencvenes évek a kamaszkoromat jelentik. Ezekre a zenékre mentek a nyári csajozások és a házibulikban is sokat hallgattuk őket, sőt, akkor még walkmaneztem és kazin is megvoltak ezek a dalok.


Kedvenc reggae/dancehall lemez vagy dal

hqdefault.jpgHosszú huzavona után, de már évekkel ezelőtt sikerült megtalálnom a számomra tökéletes reggae/dancehall számot: Bounty Killer feat. Morgan Heritage: Gunz In The Ghetto. Pont azért szeretem mert az előadókban és zenéjében is ötvözi a bár azonos gyökerű, de aztán teljesen más irányba haladó két jamaicai műfajt.


Kedvenc trash/novelty pop dal

Gazsi Rap Show: A Legfaszább Hazai.


Kedvenc mainstream poplemez

Michael Jackson Thrillere.


Kedvenc global bass szám

Buraka Som Sistema: Hangover (BaBaBa). Az eredeti és a Caspa-remix is mindig nálam van, ha dj-zni megyek valahová. Egy klasszikus darab. Ha global bass-nek lehet nevezni a korai Major Lazert, akkor tőlük is van jó pár nagy kedvencem, a Pon De Floor, vagy a moombahton műfaj talán legismertebb darabja, a Watch Out For This (Bumaye), de Dillon Francis és DJ Snake twerk-slágerét, a Get Low-t is nagyon szeretem.


Kedvenc hiphop szám

Gesaffelstein x Dr. Dre x Snoop Dogg: Next Hellifornia (SwaggleRock West Coast Edit), ami egy mashup. De sok remix és mashup alapját képezi Foxy Brown Oh Yeah című száma is, itt beat a tökéletes reggae/hiphop keverék, ezt is nagyon szeretem.

Minden idők legjobb dropja

Boaz van de Beatz: Guappa ft. Riff RAFF, Mr. Polska.


Kedvenc magyar lemez

4_susu.jpgCsukás István, Bergendy István: Süsü, A Sárkány. A rádión kívül annyira kevés magyar zenét hallgatok, hogy már-már ciki bevallani. Nagylemezt pedig végkép ritkán, szinte soha, ezért kell itt is a múltba nyúlnom és a Süsü ugrott be. Családi vonatkozása is van a dolognak, édesapám volt a lemez hangmérnöke, így a felvétel munkálataiba is beleláttam amikor egyszer-egyszer a stúdióban jártunk.


Kedvenc nyári dallam

Ezen a nyáron nagy kedvencem volt Elliphanttól a Love Me Badder, aztán Funkin Matt: Rapture, és Ella Henderson: Ghost (Oliver Nelson Remix). Tavalyról pedig megmaradt kedvencnek a Sigma: Nobody To Love. Nagyon szeretem ezt a dalt, számomra régi kedves ismerősként köszön vissza a jungle/drum and bass az új popzenékben.


Kedvenc téli dallam

5_tom_waits.jpgTom Waits-től a The Last Rose Of Summer, az I'll Shoot The Moon és a November (illetve az egész The Black Rider album), James Blake: Retrograde, Alesia: Andrea, Gesaffelstein: Pursuit.


Bűnös zenei öröm

Duke Dumont feat. A*M*E: Need U (100%) (Skreamix), Laza Morgan feat. Mavado: One By One, CAFF-tól a Lórap és a Kommentrap, a Szagos Hörigekkóktól pedig a Bogárlény és a Voltál-e már beteg?


Kedvenc zene szexhez

A Boogie Nights filmzenelemez, ami nemcsak egy legendás korszak (soul/disco) ideális lenyomata, hanem az említett témához is kiválóan kapcsolódik.


Kedvenc dalok romantikázáshoz

Shola Ama: You Might Need Somebody, Frank Sinatra: L.o.v.e., Brenda Russell: Piano In The Dark, Beyoncé: Best Thing I Never Had, Ed Sheeran: Thinking Out Loud, Sam Smith: I'm Not The Only One. Az az érdekes, hogy ezeket a dalokat különösen szeretem, és ha ez szóba kerül, mindig itt jövök rá, hogy végső soron teljesen popper vagyok.


Kedvenc zene szívfájdalomra

Naughty Boy Starring Sam Smith: La La La, Billy Preston: That's The Way God Planned It, Kelemen Kabátban: Fesztivál.


Zene, amitől boldog leszel

Imogen Heap: Hide And SeekJack Ü: Get Free/Cinema VIPJohn Holt: The Tide Is High, DJ Fresh: Gold Dust (Shy Fx No DNB Edit), Clean Bandit: Rather Be (Matroda Remix), The Jimi Hendrix Experience: All Along The Watchtower. Utóbbit a világ egyik legvagányabb és -dögösebb számának tartom. Jóval a Forrest Gump előtt már nagy kedvencem volt, de amikor a moziban a vietnami jelenetekben felcsendült, és egy gyermekkori dalt felnőtt fejjel el tudtam helyezni a történelmi kontextusában, na ekkor állt össze kép a fejemben, Nagyon erős a dal, mindig új erőt és lendületet ad.


Zene, ami elgondolkodtat

the-moon-rang-like-a-bell-hundred-waters.jpgHundred Waters: Show Me Love. Első hallásra beleszerettem ebbe a számba. Tartása van, komoly, de egyben nagyon pozitív üzenetű zenének érzem. Itthon is sokat hallgatom, és az utóbbi évben szinte minden dj-szettemet ezzel zárom. Nagyon szeretem még Adele-től a Skyfallt. Szerintem ez a legjobb Bond-film, a főcímdala pedig a komorabb, realistább vészjóslóbb témájához illően komoly. Azóta sem hallottam hatásosabb, nagyobb szabású és elgondolkodtatóbb főcímet mainstream mozi témakörben.


Zene, amitől gyereknek érzed magad

A TV Maci zenéje.


Kedvenc zene éjszaka, sötétben hallgatni

Este sötétben kifejezetten szeretek rádiót hallgatni, vagy valami online nemzetközi komolyzenei adót, vagy a jó öreg Bartókot. Némethy Attila éjjeli műsorait különösen szeretem. Ha biztosra akarok menni, de nyugira vágyom, akkor komolyzenei „slágereket” hallgatok, Puccini Turandotjából a Nessun Dorma áriát, vagy Beethoven "Appassionata" zongoraszonátáját, de imádom Csajkovszkijt is, akiben valami döbbenetes feszültséget érzek a konzervatív és a haladó, a romantikus és a modern között.


Kedvenc vasárnap reggeli pihenős zene

Mapei: Don't Wait (Smalltown DJs Edit), Glam Shell: Girl Talk, Bruno Mars: Locked Out Of Heaven (Major Lazer Remix), Suff Daddy: Lovin You, Billon: Special ft. Maxine Ashley (Nu:Tone VIP Remix), Gnarls Barkley: Crazy (TEEMID & Jole Tan Cover),Jon Cleary: When You Get Back.


Kedvenc dalok utazáshoz

Általában úton technót vagy house-t szeretek hallgatni, leginkább dj-mixeket, de nagy kedvenc például Mason: The Ridge (Oliver Klein Peter & Jügens Remix), Robert Babicz: Dark Flower (Joris Voorm Magnolia Mix), David West & Ida Engberg: AbatakaStephan Bodzin & Marc Romboy: Callisto (Joris Voorn Remix). Egyébként nincs utazásra bevett fix zeném. Annak ellenére, hogy az egész napom zenével telik, nagyon ritkán van időm hosszan kikacsolódásként zenét hallgatni, erre a hosszabb utakon van esélyem, akár vezetés közben nagylemezeket végighallgatni. A legutóbb Columbóval a Debrecenbe tartó utunkon Busa Pista Eurodiziákum című lemezét hallgattuk.


Kedvenc karácsonyi dal

Robbie Williams & Nicole Kidman: Somethin' Stupid, Mariah Carey: All I Want For Christmas Is You, 90. Zsoltár.


A Kelemen Kabátban december 5-én és 6-án tartja dupla lemezbemutató és évzáró koncertjét az Akvárium KisHallban, Facebook-eseményoldal.


a Szívdöglesztő

https://recorder.blog.hu/2015/12/03/lemeztaska_horvath_gaspar
Lemeztáska - Horváth Gáspár
süti beállítások módosítása