"Misztikus, kissé dark hangulat" - Zságer Balázs interjú

2015.11.27. 16:08, subrecorder

zz.jpg

(X) Európai turnéjának befejezése után nem tétlenkedett sokáig Zságer Balázs és zenekara, a Zagar, a Szezon után újabb filmzenét írtak, ezúttal Dési András György és Móray Gábor a héten mozikba került Az éjszakám a nappalod című alkotásához. A zenészt főleg a filmhez fűződő kapcsolatáról kérdeztük, de azért más témák is előkerültek.

- Hogyan találtak meg a film készítői?

- Kántor Laci filmproduceren keresztül, aki anno a Szezon című film producere is volt.


- Elsőre megfogott a koncepció, a film hangulata, vagy meg kellett győznie a készítőknek a közös munka elvállalásához?

- Tetszett a film alapötlete, meg hogy első film, de csak a forgatókönyv elolvasása után döntöttem úgy, hogy elvállalom a zeneírást.


- Teljesen szabad kezet kaptál a zenei részre, vagy volt olyan, amit rendezői kérésre meg kellett változtatnod?

- Nagyjából szabad kezet kaptam, már a könyv olvasása után úgy éreztem, hogy egyfajta atmoszférikus szintetizátor zenét szeretnék hozzá, mint a Vangelis vagy a Badalementi filmzenék. A végeredmény nem pont így sikerült, több zenei műfaj is keveredik a filmben, de úgy érzem, az atmoszférikus jelleg megmaradt. Aztán a finisben volt még egy-két extra rendezői kérés, például Ligeti Gyurival felvettünk egy flamenco jellegű akusztikus gitáros betétdalt is egy jelenethez.


NYÁRON KEDVENC FILMJEIRŐL ÉS FILMZENÉIRŐL KÉRDEZTÜK ZSÁGER BALÁZST.


- Hogyan választottad ki a vendégénekeseket?

- A Mary Popkids-es Kamával már régóta szerettünk volna összehozni valami közös dolgot, és mivel mindketten elég nagy filmrajongók vagyunk, a film adott egy apropót a közös dalhoz. Kid Moxie-t - aki a film főcímdalát énekli - pedig egy publisher ügynökségen keresztül ismertem meg, ő egy Los Angeles-i énekesnő, aki nemrég a Twin Peaks Mysteries Of Love című betétdalát énekelte újra, így jó választásnak bizonyult Az éjszakám a nappalod főcímzenéjéhez is.


- A Wings Of Love sikere után nem gondoltál arra, hogy több vendégelőadóval közös számot csinálnál?

- Nem, bár sokan szerették volna. Nem akartunk soha egy Wings Of Love vol2.-t, az  egyszeri és megismételhetetlen alkalom volt. Miért csinálnánk belőle egy másolatot, amivel aztán a saját epigonjainkká váljunk. Ennek ellenére a Wings Of Love himnikus hangulata tovább él pár azóta készült számunkban is, ilyen például a Dream Of A Machine, amelyben egy gyerekkórus énekli a főtémát.


- A szövege ellenére a Sleepwalking inkább egy felemelő, nyárias hangulatú dal. Azért lesznek ennél sötétebb pillanatok is a soundtracken, illeszkedve a filmhez?

- Szinte csak azok lesznek. Inkább a misztikus, kissé dark hangulat jellemző a filmzene nagy részére. Bár az első, wonky beat jellegű számban azért fellelhető egy kis irónia, illetve az utolsó Sirens című zárószámban ismét van egy pozitívabb feloldás. Ez utóbbin egyébként a budapesti Tutti Cantabile vegyeskórus is énekel.


- Terveztek koncerteket a teljes filmzene vendégekkel közösen való előadására?

- Egyelőre nem, maximum egy-két tracket fogunk majd élőben játszani alkalmanként. A december 28-i évzáró koncertünkön valószínűleg elhangzik pár dal és ott lesz velünk Kama is az A38 színpadán.


A SLEEPWALKING REMIXEIT TARTALMAZÓ KISLEMEZNEK NÁLUNK VOLT AZ ONLINE PREMIERE.


- A Szezon után sok ajánlat futott be filmzenekészítésre, amiket nem vállaltál el?

- Igen, volt pár, de nem tetszettek. Azóta azért csináltam pár filmzenét, Török Feri két tévéfilmjéhez is, illetve egy angol-magyar-bolgár koprodukcióban készült London Mission című nagyjátékfilmhez.

 
- Színházi zeneszerzős munkád van most folyamatban?

- Nincs, nem szeretem már annyira a színházat, túl statikusnak tartom.


- Voltak olyan éjszakázós időszakaid, mint a főszereplőnek?

- Igen, szeretek éjszaka dolgozni, minden sokkal nyugodtabb, de titokzatosabb és sejtelmesebb akkor, de alvás nélkül nem bírnám sokáig.


- Mik a jövőbeli terveitek?

- 2016-ot egy kisebb koncertszünettel kezdjük majd, szeretnénk egy új Zagar stúdióalbumot összehozni. Tavasszal pedig egy nagyobb szabású születésnapi fellépést tervezünk, hiszen 15 éves lesz a zenekar, ennek ellenére nem akarjuk egész évben ünnepeltetni magunkat. Aztán egy jó barátommal elkezdtünk egy új projektet is, ami várhatóan 2016-ban lát majd napvilágot.


Az éjszakám a nappalod zenéjének CD-n való megjelenését és a film mozikba kerülését november 28-án, most szombaton többek közt egy Zságer Balázs DJ szettel ünneplik meg az alkotók a Fogasházban. Cinema City-s mozijeggyel pedig csak itt féláron vásárolhatod meg a soundtrack CD-t! Facebook-esemény


a Zagart pedig legközelebb Budapesten december 28-án lehet majd látni, az A38 színpadán, Facebook-esemény


a My Night Your Day címet kapó lemez teasere:


és egy rövid részlet a Zagar amszterdami koncertjéből:

https://recorder.blog.hu/2015/11/27/_misztikus_kisse_dark_hangulat_zsager_balazs_interju
"Misztikus, kissé dark hangulat" - Zságer Balázs interjú
süti beállítások módosítása