Itt a Cseh Tamás Program – Támogatás 30 zenekarnak és 34 klubnak

2015.11.17. 11:19, rerecorder

cstp-eredmenyhird1.jpg

A 2015/2016-os évadban fővároson kívüli koncerthelyszínek támogatására, illetve induló és kezdő előadók, zenekarok hang- és képfelvételének elkészítésére, turnék és fellépések, valamint ezek kommunikációjának megvalósítására írta ki első pályázatait az NKA Cseh Tamás Program Ideiglenes Kollégiuma.

A Cseh Tamás Program második évada

A kollégium harminc tehetséges formáció és harmincnégy vidéki klub támogatása mellett döntött. A döntést igazoló okleveleket Krucsainé Herter Anikó, az NKA Igazgatósága főigazgatója, Doncsev András, a Nemzeti Kulturális Alap alelnöke, valamint Bajnai Zsolt, az Ideiglenes Kollégium vezetője adta át október 20-án.

A pályakezdő előadóknak és zenekaroknak kiírt pályázatra 347 jelentkezés érkezett az augusztus 3-ai határidőig. Közülük a leendő mentorokból és az Ideiglenes Kollégium tagjaiból álló szakmai zsűri 78 zenekart hallgatott meg szeptember 27. és 30. között. Az NKA Cseh Tamás Program Ideiglenes Kollégiuma a színvonalas pályázatokra és előadókra való tekintettel úgy döntött, hogy a tervezett 25 helyett 30 pályázót támogat. A tavalyi évhez képest újdonság, hogy az induló előadók kép- és hangfelvétel elkészítése mellett koncertezésre is fordíthatják az elnyert összeget.

A vidéki könnyűzenei klubok zenei programjainak támogatására kiírt pályázat célja idén is az volt, hogy a fővároson kívül olyan könnyűzenei koncerthelyszínek működjenek, ahol élőzenei koncertet vállaló előadók rendszeresen felléphetnek. Az Ideiglenes Kollégium felhívására 73 pályázat érkezett, amelyek közül 34 részesült támogatásban. A koncerthelyszínek azt vállalták, hogy 16 különböző együttes önálló koncertjét rendezik meg ebben az évadban. A sikeres pályázók között olyanokat is találni, akik a tavalyi évadban is sikerrel pályáztak a Cseh Tamás Program Klubtámogató Alprogramjára.

Az ünnepélyes eredményhirdetés egy tavalyi támogatott zenekar, a Lóci játszik, illetve az egyik idei sikeresen pályázó előadó, Szeder (Szeder-Szabó Krisztina) közös produkciójával indult. Ezután Doncsev András egy Keith Richards-gyerekkönyvben megjelent anekdotára utalva azt mondta: „mi nem a hangszert akarjuk mindig magasabbra rakni, hanem a színvonalat.” Kiemelte, a sikeres pályázók magas szakmai színvonalú produkciójukkal érdemelték ki a támogatást. Elmondta, hogy a Cseh Tamás Program ebben az évadban 960 millió forintból gazdálkodhat, amelyből 700 millió forint a nyílt pályázati keret. Előrevetítette egy könnyűzenei képzést célzó mintaprogram létrehozását, és felhívta a figyelmet, hogy jelenleg két újabb pályázati felhívás is aktuális: az előzenekaros felállásokat, valamint a helyi és közösségi médiumokat támogató alprogram pályázatai.

Bajnai Zsolt, az Ideiglenes Kollégium vezetője arra biztatott minden jelenlévőt, hogy figyeljék a kiírásokat és pályázzanak, hiszen a Cseh Tamás Program alprogramjai sokféle lehetőséget biztosítanak. A nyolc alprogramon felül a már említett könnyűzenei képzést támogató alprogramon kívül felvetette egy zeneszerzői alprogram indításának tervét is. Az eseményt a Mongooz and the Magnet, az egyik sikeres idei pályázó kezdő zenekar produkciója zárta.

A sikeresen pályázó zenekarok és előadók:

Twentees, Tha Shudras, The Devils Trade, Magidom, Bognár Szabolcs, Junkie Jack Flash, Nyilas Reni and Ők, Garamvölgyi Dániel (Seaside Project), Anton Vezuv, Diggieman Live, Uzipov, The Immigrants, Hello Hurricane, StabilFrazír, Szatmári Juli és zenekara, Köles Eliza, Saverne, IAMYANK, Organism, Éva Presszó, Mörk, Planet Void, Csaknekedkislány, Császári Pillanatművek, Stahl Barbara, The SoulClap Band, Szeder, Face Today, Mongooz and the Magnet, Run Over Dogs


A sikeresen pályázó klubok:

Agora Kulturális Központ (Szombathely), Bálint Ágnes Kulturális Központ (Vecsés), Club 68 Café (Nyírbátor), Csabagyöngye Kulturális Központ (Békéscsaba), Debreceni Egyetem klubjai (Debrecen), Dharma Klub (Debrecen), E78 (Pécs), Egri Kulturális és Művészeti Központ (Eger), Est Café (Pécs), Expresszó Klub (Veszprém), Fehérgyarmati Művelődési Központ (Fehérgyarmat), Fezen Klub (Székesfehérvár), Fröccs (Kiskőrös), Gödör Klub (Eger), Hang-ár Music Pub (Kaposvár), Hangár Music Garden (Sopron), Helynekem (Miskolc), Jászberényi Mozi (Jászberény), JATE Klub (Szeged), Keresztury Dezső VMK PopUp Café (Zalaegerszeg), Madách Imre Művelődési Központ (Vác), Madách Mozi (Balassagyarmat), Nappali Bár (Pécs), Park Music Hall (Győr), Rómer-ház (Győr), Roncsbár (Debrecen), Rongy kocsma (Szeged), Roxxy Café (Tatabánya), Rugby Hotel (Székesfehérvár), Stop-Shop (Kapuvár), SVT- Ady Pince (Salgótarján), Tiszapart Mozi (Szolnok), Trafó Club (Gödöllő), Zebra Club (Szarvas)


A
cikksorozat a Cseh Tamás Program együttműködésével készült.

https://recorder.blog.hu/2015/11/17/itt_a_cseh_tamas_program_tamogatas_30_zenekarnak_es_34_klubnak
Itt a Cseh Tamás Program – Támogatás 30 zenekarnak és 34 klubnak
süti beállítások módosítása