1995 legmenőbb slágerei

2015.10.29. 13:45, rerecorder

20anos9.jpg

Húsz éve a popzene. A poptörténeti körforgás húszéves periodicitását követő megemlékezéseinkben négy éve 1991-re, három éve 1992-re, két éve 1993-ra, tavaly 1994-re csévéltünk vissza, a Recorder harminchatodik számának fókusztémájával pedig 1995-re - visszamenni 1995-be azt jelenti, hogy stábunk jó része egyik kedvenc évére tekinthet vissza, meg azt, hogy a popzene egyik legoptimistább időszakára, amikor burjánzottak az új stílusok az elektronikus zenében, Angliából szétterjedt a britpopláz és a lehetőségek tárháza végtelennek tűnt a popban. Összefoglaljuk az év műfaji trendjeit, lesz majd még szó a legnagyobb, legcikibb slágerekről, az 1995-ös hazai történésekről - sőt bulizni is hívunk mindenkit most péntekre, a Beatbe, 1995 popzenéjére. Évösszefoglalónk kronologikus idővonala'95 fontosabb pop- és rockzenei trendjeinek, emlékezetes elektronikus és hiphop pillanatainak áttekintése után elárultuk, hogy szerintünk mik az 1995-ös év legjobb albumai, most pedig mivel mással, mint a húsz évvel ezelőtti menő slágerekkel folytatjuk.

Menő és sláger, ez ugye két halmaz összeeresztése és még csak véletlenül sem jelenti azt, hogy kizárólagosan az 1995-ös év legjobb dalait gyűjtöttük volna, azok között bizony rengeteg olyan van, ami soha nem lett sláger. Itt az azért szempont volt, hogy lehetőleg a legszélesebb értelemben vett mainstream sikerdalok, de legalább szubzsánerek nagy slágerei kerüljenek össze. 

Íme, tíz igazán jelentős, máig menő sláger 1995-ből! (az 1994-es menő slágerekért ide, az 1993-asokért ide kell kattintani).


Ash:
Girl From Mars
Oké, ez nyilván nem volt agyonjátszott mainstream csúcssláger, de az északír Ash mégis ezzel robbant be, jutott Top 10 közelébe és kezdte meg igazán ellenállhatatlan kislemezeinek sorát. Micsoda dallamok!


Edwyn Collins:
A Girl Like You
Collins a skót Orange Juice élén már a nyolcvanas évek eleje óta komoly tényező a popzenében, de 1995-ben megírta élete azon slágerét, amivel az egész világot bevette. Még Magyarországon is unásig játszották a rádiók - de persze van olyan jó, hogy ne unjunk ma sem.


Everything But The Girl:
Missing (Todd Terry Remix)
Tracey Thornék 1994-es utolsó szofisztipop, akusztikus lemezén szerepelt eredetileg a dal, de aztán az 1995-ös Todd Terry house-asítás nemcsak az év egyik legnagyobb slágerét eredményezte, de a házaspárduót is az elektronikus tánczene felé lökte - és milyen jól tette!


Josh Wink:
Higher State Of Consciousnes
Ebből a dalból nem a klipes változatot tesszük ide, hiszen az felére rövidítve jelentősen csökkent a trekk érdemeiből. A breakbeat acid csúcsműve, a kilencvenes évek közepi rave-ek alapdarabja, 1995 egyik legemlékezetesebb szubzsáner gigaslágere.


La Bouche:
Be My Lover
Igen, az eurodisco 1995-ben is uralta Európát, sőt, eddigre már Amerikát is bevette a műfaj, ez a csodálatos sláger is vezette a Billboard dance listáját, sőt a normál listán is lazán Top 10-es lett.


Nick Cave & Kylie Minogue:
Where The Wild Roses Grow
Nos, 1995-ben még nem a mindenkit mindenkivel összeboronáló közreműködések árasztották el a listákat, rádiókat, zenetévéket mint manapság, ez a bizonyos értelemben kézenfekvő, más szemszögből meg nagyon is meglepő párosítás tehát már eleve érdekes felütés volt, a dal meg annyira jó, hogy mindkét előadó odateheti a kiemelkedő pillanatai közé, miképp a valaha volt legjobb duettek közé is nyugodt szívvel nevezhetjük.


Pulp:
Common People
Ezen nincs mit ragozni, 1995 és a britpop legjobb slágere, a kilencvenes évek öt legfontosabb dalának egyike, minden idők egyik legokosabb, legnagyszerűbb dala. 


Supergrass:
Alright
A Supergrass jött, látott és győzött. Ennyire ellenállhatatlan bombaslágert!


The Boo Radleys:
Wake Up Boo!
Ha nem lenne itt több britpop-sláger, akkor igazságtalanok lennénk, hiszen az év Nagy-Britanniában jórészt tényleg erről szólt. A cipőbámulós zajos, shoegaze-zenekarként indult Boo Radleys 1993-ban mutatta meg először (a kaleidoszkopikus, nagyon lépő Giant Stepsen), hogy sokkal nagyobb képben képes gondolkodni, és következőre még egy összetettségében már-már Brian Wilson-t idéző és a rádiókban is utat találó örök ébresztőslágert alkottak meg. 


The Bucketheads:
Bomb! (These Sounds Falling To My Mind)
Na de adjuk meg a kluboknak is, ami jár nekik. A house egyik legnagyobb bombája, örök slágere szintén 1995-ös!

Címkék: magazin 1995 rec036
https://recorder.blog.hu/2015/10/29/1995_legmenobb_slagerei
1995 legmenőbb slágerei
süti beállítások módosítása