Klippremier! Cirkusz-KA: Gyufák a vízben

2015.10.26. 18:30, Frontrecorder

cirkusz-ka_duo1_press.jpg

Szlávics Anna (ének, fuvola, melodika) és Rock Tamás (klasszikus gitár) köré épülő Cirkusz-KA 2009 óta járja a saját útját és a világot (azon belül elsősorban Európát) dzsesszes-világzenés akusztikus dalaival, melyek álmodozásba ringatják, belső utazásokra viszik a hallgatót. A zenekar november elején a valóságban is felkerekedik, az újabb külföldi turnéjának örömére pedig stílszerűen most egy utazások képeiből álló klippel jelentkezik. 

Szlávics Anna és Rock Tamás 2006-ban kezdett együtt zenélni és dalokat írni, akkor még Alborada néven. 2009-ben Berlinben koncerteztek, ami meghatározó élmény volt számukra; ott vették fel a Cirkusz-KA nevet. és mint az énekesnő fogalmaz, "ott döntöttük el, hogy ez a mi utunk, és hogy az a szabadságfok, amit akkor ott átéltünk az életformánk lesz." Az alapító páros mellett különböző kísérőzenészekkel kiegészülő Cirkusz-KA magát "dream world music"-ként definiálja, ebben egyrészt benne van a hol magyar-, hol angol nyelvű dalaikra jellemző nyugis, belerévedős hangulat, másrészt a különféle zenei világok - fado, bossa nova, tangó, flamenco, sanzon, balkáni és magyar népzene, dzsessz - sajátos ötvözete (eszünkbe juthat róla mondjuk Nyeső Mari, vagy akár a Kings Of Convenience is, de ettől a hangzásuk még egyedi.) A Cirkusz-KA az elmúlt hat évben fellépett számos európai nagyvárosban (többek közt Párizs, Hamburg, Berlin, Barcelona, Bécs, Bern, Brüsszel, Ljubljana, Wroclaw), 2009-ben megjelent az első, cím nélküli EP-jük, ezt 2011-ben követte az első album, a Kötéltánctangó, majd a 2013-as Spirit Masquerade/Lélekfarsang EP megelőlegezte a másodikat, amely Lakes And Seas/Tavak és tengerek címmel tavaly márciusban jelent meg, és több szempontból is fordulópontot jelentett a zenekar történetében.

cirkusz-ka_quartet_press.jpg

"A lemeznek itthon és külföldön is jó fogadtatása volt. Két dalunkat (Fél kabát és Game) a Jazzy Rádió kezdte játszani, amit úgy éltünk meg, hogy a művészvilágból kicsit betettük a lábunkat már a mainstreambe. A lemez nyitódala (Májusi tangó) második helyezést ért el az angol World Music Network világzenei dalversenyén, a zsűriben többek között a BBC Rádió és a Songlines szerkesztőivel. Ez nem az első szakmai sikerünk volt, de az első, ami itthon hírértékkel bírt. A lemez kapcsán sok zenésszel találkoztunk, dolgoztunk együtt, a stúdióban eltöltött idővel sem spóroltunk, tanultunk, kísérleteztünk. A műhelymunkának és a csillagok kedvező együttállásának az eredménye is, hogy mára megszilárdult a kvartett, Szalay Tamás Géza nagybőgőssel és Clemente Gábor ütőhangszeressel. Már együtt készítettük el harmadik lemezünket, ami egy CD+DVD koncertlemez, főképp az első két nagylemezünk dalainak továbbgondolása. Szitás Balázs rendezővel közösen mesévé szőttük a Cirkusz-KA-dalokat, koncertszínházi előadássá" - foglalja össze a közelmúlt fejleményeit Szlávics Anna. A Városi mese című kiadvány a NarRator Records gondozásában jelent meg, de a hazai nagyközönségnek igazán csak télen fogja megmutatni az anyagot a zenekar, addig pedig ismét utaznak egy kört (az úti élményeikről egyébként blogolnak is, itt). A kvartett felállású Cirkusz-KA novemberben Csehországban és Belgiumban koncertezik, december elején pedig a duó Kairóban ad majd három koncertet az ottani Balassi Intézet és a Cairo Jazz Club meghívására, illetve helyi zenészekkel is dolgoznak majd együtt. Közben már születnek az új dalok és új utazások tervei, így a Cirkusz-KA, egyrészt búcsút intve a Tavas és tengereknek, másrészt a soros külföldi fellépéseik örömére videót készített a lemez utolsó dalához. 

"A Gyufák a vízben csupa belső feszültség, azokról a dolgokról szól, amiket nem mondunk ki. Csupa olyan dologról - szenvedélyről, összetartozásról és távolságról -, amit egy szoros kapcsolatban mindannyian megéltünk, akár barátság, akár szerelem vagy ezeknek mindenféle vegyületei" - mondja Szlávics Anna. "Nincs hagyományos története, egy szürreális álomszerű kép, ahogy egyik gyufát a másik után gyújtom és dobom a vízbe. Megkezdett, de sosem befejezett történetek, gesztusok, szavak a másik felé. Ez a tehetetlenség, ez a stagnálás hozza a feszültséget, mert közben belül nagyon is történnek a dolgok, az értelem bekapcsolása nélkül, csupa sodró érzelem, kavargás. A zenében, a szólamok vezetésében is ez mutatkozik, így ki is lóg a többi Cirkusz-KA-dal sorából, amik általában történeteket, szituációkat jelenítenek meg, még ha elég szabadon, szürreálisan kapcsolódó jelenetek formájában is." A dalhoz társított képeket 2014 tavasszal a Calais-i kompon vették fel. "Előtte Prágában és Belgiumban koncerteztünk, és mivel Tamás akkoriban szívügyei miatt Brightonban élt, én pedig szintén szívügyeim miatt itthon, a turné végén Angliában búcsúztunk el egymástól" - meséli az énekesnő a Cirkusz-KA klipjéről, amely alább megnézhető:

https://recorder.blog.hu/2015/10/26/klippremier_cirkusz-ka_gyufak_a_vizben
Klippremier! Cirkusz-KA: Gyufák a vízben
süti beállítások módosítása