A Trafó ajánlója: Rá mersz lépni a sárgaköves útra?

2015.10.20. 20:00, Recorder.hu

trafo_wehearyou_650.jpg(X) Kiteregeti a társadalom szennyesét Boross Martin, Ardai Petra és Julia Jakubowska: az utca emberének személyes és közéleti problémái vetődnek fel We Hear You – Hallgatlak című produkciójukban. Olyannyira, hogy az előadás egy köztéri akcióval zárul. A holland, lengyel és magyar alkotók a Sziget Fesztiválon kezdték az anyaggyűjtést: panasztaxijukba ülve bárki elmondhatta, mi zavarja a világban. Kínai büfék minősége, rasszizmus, menekültkérdés vagy a rossz közizlés öltözködés terén is felkerülhetett a megoldandó kérdések listájára. A tapasztalatok összegzése a Trafóban sorra kerülő bemutatón valósul meg október 23-án és 24-én.

Interaktív doku-fikció előadás, kortárs mesejáték és interjúszínház – így lehet leginkább definiálni a We Hear You produkciót, amelyben a nézők legalább annyira szóhoz juthatnak, mint az alkotók. A bemutatót megelőző anyaggyűjtésnek két fesztiválállomása is volt (egy a Szigeten, egy a Placccon), de a történetek és problémák gyűjtése és boncolása nem ér(t) itt véget, hiszen minden előadásban új, civil résztvevők szerepelnek, akik folyamatosan élővé és aktuálissá teszik a produkciót.

A Szigeten és a Placccon egy riksába ülhettek be az arra vállalkozók, ahol a holland Space társulatból is ismert Ardai Petra kérdezte őket egy tablet segítségével arról, mi zavarja őket a világban. A felvételek egy része bekerül az interaktív közösségi eseményként definiálható színpadi produkcióba.

A nézők és az előadók együtt próbálnak megoldást találni olyan problémákra, amelyek mindannyiunkat zavarnak, tenni ellenük azonban mégis elfelejtünk. Például arra, kíváncsiak vagyunk-e másokra, hogyan emeljük fel a hangunkat? Nemcsak azzal foglalkoznak, min kellene változtatni, hanem azzal is, milyen lehetőségek vannak rá.

Nemcsak panaszok, de sikersztorik is felbukkanhatnak majd az előadásban: olyan valós történetek, amelyek a közösség erejéről tanúskodnak. Például a magát lovak elé vető női aktivista (Emily Davidson), aki változásokat hozott a feminizmus elfogadásáért, vagy a lengyelországi „vidd a tévédet sétálni” mozgalom, ami a propagandisztikus híradó ellen irányult a nyolcvanas években.

Nemcsak valós esetek, de mindenki által ismert kulturális történetmorzsák is fontos részei az előadásnak. A kerettörténetet Óz klasszikus meséje adja, amelyet a produkció összemontíroz 2015 jeles polgárainak személyes történeteivel – és azzal folytatja, mi hogyan találhatjuk meg magunkban a megoldást úgy, mint a Madárijesztő az eszét.

A kérdés csak az, rá merünk-e lépni a sárgaköves útra? A nemzetközi produkció a magyar merítésen túl feldolgoz olyan kérdéseket is, amelyek az egész világot érintik. A három alkotó mind más ország gondolati hátterével közelít a panasz témájához: Boross Martin Magyarországon él és alkot, Julia Jakubowska lengyel színésznő, aki hazánkban dolgozik, Ardai Petra pedig Hollandiában élő magyar művész.

STEREO Akt: WE HEAR YOU – HALLGATLAK!

2015. 10. 23-24. 20.00 óra

Trafó Kortárs Művészetek Háza

Jegyek ITT.

Facebook event ITT.

Munkavideó itt:

Címkék: trafó stereo akt
https://recorder.blog.hu/2015/10/20/a_trafo_ajanloja_ra_mersz_lepni_a_sargakoves_utra
A Trafó ajánlója: Rá mersz lépni a sárgaköves útra?
süti beállítások módosítása