Lemeztáska – Pély Barna

2015.10.03. 13:12, rerecorder

pely.jpg

Pély Barna - túl azon, hogy jazzénektanár és a Uniteddel is készül egy Akusztik+ koncertre december 1-én a Müpában (harmincan lesznek a színpadon, nyolc vonós, nyolc fúvós, nyolc vokalista és a kibővült zenekar), mostanában már leginkább B The First nevű bluesos funkrock-powertriójára koncentrál. A 2011-ben egy szigetes Prince-koncert hatására alakult zenekar már a harmadik lemezénél tart, épp a napokban jelent meg a Festivalpositive című anyag, amelynek október 8-án lesz a bemutatója a Dürer Kertben. Pélyt az őt ért hatásokról, kedvenc lemezeiről kérdeztük.

Első zenei emlék

Richard Wagner: Lohengrin. Féléves voltam, amikor az apukám ölében hallgattam. Csak mesélték, hogy négy órán keresztül teljesen csendben hallgattam, és a pöttöm mutatóujjammal fel-le vezényeltem. Kár, hogy nincs róla film.


Első lemez, amit saját pénzből vettél

j_lee_h_41rfzh825pl.jpgJohn Lee Hooker: Mr. Lucky. Imádtam. Évekig kerestem a soundot, amire vágyom, és a végén elém gurult Pink Cadillac-an egy pöttyös ingben. Csak az első ütembe hallgattam bele és megvettem.


Zene, ami zenélésre inspirált

Ilyen sok volt. James Brown, Jimi Hendrix, Johnny Guitar Watson, Muddy Waters, John Lee Hooker, Albert King, B.B. King, Albert Collins, Michael Jackson, Stevie Wonder, Lenny Kravitz, Frank Sinatra. Dióhéjban ennyi! (nevet)


Meghatározó koncertélmény

Az első ilyen egy Marcus Miller koncert volt a Pecsában. Plusz basszusládákat kellett hozni a színpad alá, mert nem volt elég a projektnek. Súlyosan szólt. A második: Incubus a Nova Rock fesztiválon. Hihetetlen jól játszanak, de mindig. A harmadik pedig Prince a Szigeten. Ezért kezdtem el a B The First-öt 2011-ben, hogy azt érezhessem, ami behúzott, amikor trióban játszott. Beyond Hendrix! (nevet)


Hatások a Road Kill Café indulásakor

Egyértelműen a rhythm’n’blues és az old school New Orleans-i funk volt.


KORÁBBI LEMEZTÁSKA INTERJÚINK, RENGETEG ZENÉSZINSPIRÁCIÓVAL, MEGLEPŐ VÁLASZTÁSSAL ITT!


Hatások a United indulásakor

Hát... acid jazz: Jamiroquai, Incognito, meg az aktuális magyar rádió. Merthogy angolul nem lehetett. Most se nagyon lehet.


Hatások a B The Firstnél

led_zeppelin_led_zeppelin_1969_front_cover.pngJimi Hendrix, Black Crowes, Lenny Kravitz. Bármilyen „powertrió”, mint a Muse. Az alap koncepció az volt, hogy amit gitáron játszok az maradjon olyan, amilyen, és ezt támasztják meg a ritmusszekció játékkal a fiúk.


Kedvenc rocklemez

Led Zeppelin: I.


Kedvenc funklemez

James Brown: Motherload.


Kedvenc soulsláger

Al Green: Let’s Stay Together.


Kedvenc dalszerző-előadó lemez

steviewonder_innervisions.jpgStevie Wonder: Innervisions.


Minden idők legjobb lemeze

Szerintem ezt nem lehet kiadni. Sőt, szerintem ilyen nincs.


Lemezgyűjteményed legkülönlegesebb/legértékesebb darabja

Nincs már lemezgyűjteményem. Az interneten hallgatom a zenét.


Dal, amit bárcsak te írtál volna

Nagyon sok ilyen van. Például Queen: We Will Rock You, vagy The Doors: Light My Fire, de a sor nagyon hosszú lenne.


Zene, amitől boldog leszel

Lehet, hogy furcsán hangzik, de a B The First-lemezek azok, mert felidézik, amikor írtam a dalokat és a sok élményt, amit a srácokkal átéltünk. Pont olyan magas a közös energiaszintünk, amire vágyom egy elveszettebb pillanatban.

b_the_first.jpg


Kedvenc zene utazáshoz

greyhounds_515a0nq_zwl_sy300.jpgSzeretem a new bluest, és most rátaláltam egy új lemezre. A Greyhounds első lemeze 2015-ben jelent meg (Accumulator), és teljesen behúzott. Bármikor jó, úgyhogy vezetés közben is.


Kedvenc zene éjszaka, sötétben hallgatni

Egyértelműen Me'shell Ndegeocello: Bitter című lemezéről a Fool Of Me című dal. Borzasztóan fájdalmas és mély zene, de az ember a legsötétebb pillanataiban képes csak igazán arra, hogy meglássa fényt. Ilyesmit érzek, amikor hallgatom.


Kedvenc zene szex után

Mindig más, de leginkább valami új. Például írok egy dalt..., de nem a szexről!


nyitókép:
Hevesi Norbert


a jövő heti, október 8-i B The First-lemezbemutató koncert Facebook-eseményoldala
a december 1-i United születésnapi Müpa-koncert Facebook-eseményoldala


a Festivalpositive című vadonatúj album, amelyen többségben vannak az angol nyelvű, Black Keys-t is megidéző dögös blues-os funkrock dalok: 


a B The First egy nyári koncerten szintén a Dürerben: 

https://recorder.blog.hu/2015/10/03/lemeztaska_pely_barna
Lemeztáska – Pély Barna
süti beállítások módosítása