Klippremier! Manökken Proletarz: Automatikus

2015.10.01. 10:00, Frontrecorder

manokkenproletarz.jpg

A saját stílusát újabban agglomerációs alterpopként meghatározó Manökken Proletarz év elején megjelent legutóbbi albumáról most a mobileszközök és az internet uralmáról írt Automatikus című dal kapott mozis minőségű, szatirikus klipet. 

A lájtosan társadalomkritikus dalhoz Fügeczki Roland rendezett klipet a mozis minőségű képfelbontást biztosító CINEMA 4K technológiával, amilyet eddig nem sok hazai zenekar videójában használtak. A klip maga is a modern technológiákról, illetve azok túlzott használatáról szól. "Manapság mindenkihez hozzánőtt a telefonja, és sokan még a legalapvetőbb rutinfeladatokat, sőt, az egész életüket - párkeresést, életcélkeresést -  is a mobiljukkal és netes alkalmazásokkal próbálják megoldani. Kész megoldásokat akarnak találni minden problémára a guglin. A modern technológia már-már új vallás lett milliók életében. Ezt mutatjuk be kissé szatirikus és eltúlzott formában, hogy picit gondolkodásra késztessük az embereket" - mondja a videóról Kerekes Sugárka, a zenekar énekesnője. “Azt szerettük volna jelezni, hogy mindenki éjjel-nappal az okostelefonok világában él, így lassan mindent azzal próbálnak az emberek megoldani. A Facebook like-ok és egyéb hasonló illúziók sajnos közrejátszanak az ego növekedésében, vagy legalábbis a helytelen önkép kialakulásában és ez jól látható módon a valós kapcsolatok rovására megy. Így a társadalmunk sajnos elvakult, könnyen vezethető és gyenge célpont lehet azok számára, akik ebből hasznot kívánnak húzni" - vélekedik a Manökken Proletarz dalszerző-frontembere. "Az új netes világnak persze vannak pozitív hozadékai is - szélesebb nyilvánosságot teremt, több tartalom jelenhet meg -, de ugyanakkor szerintünk új veszélyek is megjelennek: a készen kapott információk dömpingje leszoktatja az emberiséget a gondolkodásról. Persze mindezt a klipben csak profán és leegyszerűsített képekkel tudtuk ábrázolni, így került bele például a konteó-elméletek jelképévé vált illuminati háromszög, a mobiltelefonos imakönyvből felolvasó apáca, illetve a lángoló mobiltelefon-szimbólum." A videóban a szimbolikus képek mellett feltűnik a zenekar több szakmabeli barátja is, így a Kiscsillag tagjai, Linda Daemon, a Krell énekesnője, Czutor Zoltán, a Belmondo frontembere és Perjés Zoltán műsorvezető-lemezlovas.

Az Automatikus élő premiervetítésére a Manökken Proletarz legközelebbi budapesti koncertjén kerül sor, október 8-án a frissen felújított Kuplungban, online viszont itt máris megnézhető:

https://recorder.blog.hu/2015/10/01/klippremier_manokken_proletarz_automatikus
Klippremier! Manökken Proletarz: Automatikus
süti beállítások módosítása