Globálradar – Empress Of

2015.09.14. 20:00, rerecorder

empress_of.jpg

Kali Uchis és az Ibeyi után egy újabb 2015-ben felfedezett latin-amerikai származású női előadó, akire figyelni kell: a hondurasi származású, New Yorkban élő Empress Of az elektropopba visz újabb friss színt (igen, ez még mindig lehetséges).

empressof.jpgIndulás éve: 2011.

Honnan: Eredetileg Los Angeles, ma már Brooklyn.

Stílus: Elektropop, artpop, dreampop.

Kiadók: No Recordings, Double Denim Records, Big Love, Terrible, XL Recordings.

Olyan, mint egy álmodozóbb hajlamú Grimes.

Történet: Lorely Rodriguez hondurasi bevándorlók gyermekeként nőtt fel Los Angelesben, a Berklee-re járt (legfontosabb zenei iskola az USA-ban), hangmérnöknek tanult, de cseppet sem élvezte, helyette végig a szobájában fejlesztette magát zenész-producerként. 2011-ben, gyerekkori álmát megvalósítva költözött Brooklynban, ahol először egy 13 részes, egyperces, kísérleti zenés videósorozattal tűnt fel (egy perc szintis zene, hozzá egyetlen szín klipként – később Japánban kiadták kazettán). Felfedezték, jött egy kislemez és egy EP, közben egy rövid időre tagja a lett a Celestial Shore nevű indiezenekarnak, de élete döntése az volt, hogy első szólónagylemezét izoláltan írja meg. A sors Mexikóba vitte (egy barát kölcsönházába), viszont az ottani nyaralószezon elmúltával sokat küzdött a magánnyal, de végigcsinálta.


GLOBÁLRADAR RENGETEG IDÉN (TAVALY, TAVALYELŐTT) FELTŰNT TEHETSÉGGEL.

empress_of_album.jpgMegírta és teljesen egyedül felvette a Me című – nyilván nagyon befelé figyelő – debütjét, ami a múlt héten jött ki az XL-nél. Hatásai közt mindig mást említ (Liz Fraser a Cocteau Twins-ből, Julee Cruise és a Twin Peaks világa, Totó la Momposina kolumbiai énekeskirálynő – csupa nagy formátumú előadó – nem csoda, hogy éneke a központi elem), zenéje egyszerre letisztult és sokrétegű (Grimes mellett más kortárs elektronikus szerzők is eszünkbe juthatnak: Nite Jewel, Maria Minerva, Laurel Halo), kedvenc foglalatossága pedig az, hogy kilépjen a komfortzónájából. Következő lépésként mondjuk közreműködhetne az új Twin Peaks-széria zenéjében.

Megjelenések: Colorminutes (2012, YouTube-klipek és kazetta), Champagne (2012, 7”), Systems (2013, EP), Realize You (online dalmegjelenés, 2014), Me (2015, LP).

Mellékprojektek: A Celestial Shore zenekar volt 2013-ig.

Szexepil: A lefegyverzően cuki hangja.

Legnagyobb eredmény, elismerés: Turné a Florence And The Machine-nel és Jamie Lidell-lel, szerződés az XL-lel.

Radarjel-erősség: Az XL-nél elvileg a legjobb kezekben van, és ott most épp futtatják is az egzotikus-fura popot (lásd még Ibeyi), de ilyen trend nélkül is hosszú regnálást jósolunk neki a maga mezőnyében.


Me című friss és szuper bemutatkozás: 

a Standard című dalhoz egy egészen új klip: 


Ez pedig a How Do You Do It videószerűsége: 


a lemez klipdebütje, a Water Water

https://recorder.blog.hu/2015/09/14/globalradar_empress_of
Globálradar – Empress Of
süti beállítások módosítása