Európai Jazz Konferencia a BMC-ben szeptember végén

2015.09.04. 10:30, rerecorder

ejc_bmc.jpg

A Womex mellett lesz idén ősszel egy másik jelentős műfaji találkozó is Budapesten: 2015. szeptember 24-26. között a Budapest Music Center (BMC) látja vendégül a több mint 100 tagszervezetet számláló non-profit hálózat, a European Jazz Network (EJN) éves nagyrendezvényét, az Európai Jazz Konferenciát (European Jazz Conference).

A European Jazz Network történetének kezdetei a 80-as évek végéig, az internet elterjedésének kezdetéig nyúlnak vissza, amikor Európa néhány jazz szervezője felismerte az újfajta kapcsolatépítésben rejlő lehetőségeket. A laza szövetség az ezredforduló után vált valóban hatékony, profi szervezetté és kezdte meg azóta is töretlenül tartó intenzív növekedését, újabb európai régiókból származó egyre több tag belépésével, projektjeinek EU-s támogatásával. A promóterekhez szakmai szervezetek, koncerthelyszínek, fesztiválok, kiadók, oktatási intézmények csatlakoztak, egyre szélesebb körben reprezentálva a műfaj sokszínűségét és céljait. A BMC 2003 óta tagja a szervezetnek, melynek további magyar tagjai is vannak.

A non-profit egyesületi formában működő EJN éves közgyűlése az elmúlt évtized során egyre komolyabb, több napos szakmai eseménnyé nőtte ki magát. Tavaly a rendezvényt – immár European Jazz Conference néven – az EJN nyilvános eseménnyé tette, melyre a tagokon kívül külső szakmai jelentkezők is regisztrálhatnak. A BMC büszke arra, hogy pályázatával, versenytársait megelőzve sikerült elnyernie a 2015. évi European Jazz Conference megrendezésének jogát.

Budapesten a nyitóelőadást a fantasztikusan sokoldalú német vibrafonos, filozófus, a szervezetpszichológia doktora, Christopher Dell tartja arról, hogy milyen jelentősége lehet az improvizációnak az urbanisztikában. Az Európai Jazz Hálózat szakmai díját idén a legendás Moersi jazzfesztivál vezetőjének, Reiner Michalkének adják át. A két és fél napon át tartó, kizárólag angol nyelven zajló plenáris és szekcióüléseken a jazz mint előadóművészet számtalan aspektusa kerül terítékre, elsősorban a koncert- és klubszervezők, művészeti és kulturális menedzserek, impresszáriók, egyesületek, kiadók és oktatók nemzetközi tapasztalatcseréje jegyében.

A találkozó legfontosabb magyar vonatkozása hogy Showcase jelleggel, rövidített koncerteken esténként összesen 11 magyar zenekar lép fel (lásd a részletes programot). Noha ezek a koncertek zártkörűek, a szeptember 26-án 20:30-kor a BMC Koncerttermében sorra kerülő Modern Art Orchestra & Tony Lakatos koncertre jegyek korlátozott számban, 1500 forintos áron kaphatók. További hazai vonatkozás, hogy a magyar jazz színtér lesz a témája a pénteki első plenáris tanácskozásnak. A konferenciára sok magyar szakmai résztvevő regisztrált.

Az esemény támogatója a Magyar Nemzeti Bank.

Az EJN-ről és a konferenciáról bővebben itt olvashatnak.

Címkék: jazz ejc bmc
https://recorder.blog.hu/2015/09/04/europai_jazz_konferencia_a_bmc-ben_szeptember_vegen
Európai Jazz Konferencia a BMC-ben szeptember végén
süti beállítások módosítása