Az albumelőzetes az új albumhallgató - ilyesmi lesz a Foals és The Weeknd lemeze

2015.08.22. 17:00, rerecorder

beauty-behind-the-madness-560x560.jpg

Jövő héten jelenik meg a Foals és The Weeknd új lemeze is és mindkét előadó egy-egy tizenpárperces albumelőzetessel mutat részleteket kiadványai minden dalából. Az elmúlt évek trendjével szemben - a megjelenés előtt egy héttel a teljes album streamelhető - ez mintha egy új korszak kezdete lenne. Mindenesetre íme, ilyenek lesznek a szóban forgó albumok.

A zeneipar (lemezipar főleg) évek óta próbálkozik a lehető legtöbbet kihozni abból a helyzetből, hogy a kétezres évek legeleje óta folyamatosan csökkennek az eladások. Az albumok korai kiszivárgásaira, másolásaira az egyre komolyabb, szigorúbb védelmi rendszer volt a válaszlépés. Aztán amikor már látszott, hogy ez a harc a lemezcégek szempontjából elveszett és közben a 2010-es évek elején egyre nagyobb teret hódítottak a streamingszolgáltatások, akkor pár éve, egy pár évre kialakult az a modell, hogy az előadók a hivatalos megjelenési dátum előtt egy kicsivel közzétették a teljes lemezt (ezzel az első heti eladásokat igyekeztek növelni). A formula idén már érezhetően vesztett varázsából (újdonságerejéből, hírértékéből), kevesebb fontos megjelenés kapott teljes, előzetes albumstreaminget. Természetesen a csak részleteket megmutató albumelőzetes sem új találmány, de könnyen lehet, hogy mostantól egy ideig ez lesz a következő, kötelezően bedobandó csali. És persze felmerülnek a kérdések: már annyi időnk sincs, hogy végighallgassuk egy általunk érdekesnek tartott előadó új lemezét? Elég egy rövid részlet azt eldönteni, hogy majd később megéri-e több időt is fektetni az anyagba? Az egyperces részletek felhergelnek annyira, hogy megvegyük a lemezt? 

Ezen a héten előbb a Szigeten is fellépett Foals mutatta be augusztus 28-án érkező What Went Down című negyedik albumát rövidítve, 11 percben (minden dalból nagyjából egyperces részleteket hallhatunk, ez alapján kellemesen középutas az anyag az ígért keményítés helyett): 


Majd az amerikai kislemezlistát múlt héten még funky slágerbombájával vezető The Weeknd is hasonlóan tett, ő 18 percben mutatta be Beauty Behind The Madness című második hivatalos nagylemezét (az őt híressé tevő 2011-es kiadványok hivatalosan mixtape-ek és a 2012-es Trilogyn jelentek meg gyűjteményes albumként). A kanadai r&b énekes-dalszerző visszatérése - ez már most borítékolható - sikeresebb lesz minden korábbi kiadványánál, közreműködik rajta Kanye West, Lana Del Rey és Ed Sheeren is (The Weeknd igazi mainstream áttörése a tavalyi, Ariana Grandével közös popos Love Me Harderrel jött el, azóta a Fifty Shades Of Grey film egyik betétdalával és saját kislemezeivel is top 10-es helyezéseket ért el. Az új album szintén augusztus 28-án jelenik meg és a részletek alapján erősebb, mint a 2013-es Kiss Land című előző: 


itt pedig a Lana Del Rey-jel közös albumtrekk, a Prisoner, aligha kérdés, kislemez lesz ez is: 

Címkék: foals the weeknd
https://recorder.blog.hu/2015/08/22/az_albumelozetes_az_uj_albumhallgato_ilyesmi_lesz_a_foals_es_the_weeknd_lemeze
Az albumelőzetes az új albumhallgató - ilyesmi lesz a Foals és The Weeknd lemeze
süti beállítások módosítása