Ezektől leolvad az agyad – Matana Roberts idei lemezei

2015.08.06. 17:30, rerecorder

matana-roberts.jpg

Elképesztő, hogy milyen erős éve van a jazznek, és mondjuk ezt úgy, hogy különben egyáltalán nem tartjuk magunkat jogosultnak arra, hogy egy számunkra nem elég mélyen ismert műfajt elemezzünk, de azt tisztán látszik a popzene felől érkező megközelítésünkkel is, hogy Kamasi Washington háromórás epikus albuma mellett idén a New York-i szaxofonos, fúvós, kísérleti zenész, Matana Roberts lemezei kiemelkedők. Ja, és bónusz jóhír, hogy az előadót élőben is láthatjuk majd ősszel Budapesten, a Trafóban lép fel október 10-én .

matana_roberts_1_cst110cover_1500px.jpgMatana Roberts: COIN COIN Chapter Three: River Run Thee

Kiadó: Constellation

Megjelenés: 2015. február 2.

Stílus: experimentalista jazz


Matana Roberts: always.

matana_roberts_always_cover2.jpgKiadó: Relative Pitch

Megjelenés: 2015. június 2.

Stílus: experimentalista jazz

A New York-i szaxofonos-zeneszerző Matana Roberts idén már két kiadvánnyal is jelentkezett: folytatta tizenkét részesre tervezett, az afro-amerikai múltat személyes és társadalmi szempontokból is feldolgozó COIN COIN sorozatát, majd erre jött a zenekar nélkül rögzített always. A River Run Thee teljes mértékben elüt a széria előző két részétől (és nagyjából mindentől): a big band helyett kevés zenész játszik a vártnál jóval absztraktabban. Ráadásul erősen meg van piszkálgatva elektronikusan is az anyag, ide-oda csúszkálnak egymáson a rétegek, az egésznek mégis van egy nagyon otthonos, nyugodt aurája. Az év egyik csúcslemeze ez. Az always. két részre osztott 43 pernyi altszaxofon improvizációja ugyanebben a hangulatban készült, csak itt az egésznek van egy kulcslyukon keresztüli meglesettséget nyújtó intimitása is.

10/10 (COIN COIN)

8/10 (always.)

Kálmán Attila


az október 10-i CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivállal közös Trafó-rendezvény, a Matana Roberts, Oren Ambarchi koncertek Facebook-eseményoldala


a COIN COIN Chapter Three


az always. első tétele: 


az always. második tétele: 


ez pedig a sorozat második részéből részlet élőben: 

https://recorder.blog.hu/2015/08/06/ezektol_leolvad_az_agyad_matana_roberts_idei_lemezei
Ezektől leolvad az agyad – Matana Roberts idei lemezei
süti beállítások módosítása