Kurt Vile ismét írt egy tökéletes dalt fáradt vasárnapokhoz

2015.07.22. 13:00, subrecorder

kurt_vile.jpg

Két évvel ezelőtt Kurt Vile, a War On Drugs gitárosából szólóelőadóvá avanzsáló slacker ötödik lemeze, a Wakin On A Pretty Daze pont jókor érkezett: május volt, eljött a jó idő, a dalok pedig nagyszerű társai voltak a délben kelésnek és a fűben lustálkodásnak. A folytatás most szeptemberben érkezik ugyan, de az első megosztott dal alapján az ars poetica változatlan.

Kurt Vile is azok közé a dalszerző-énekesek közé tartozik, akik albumról albumra egyre jobbak lesznek, miközben azért hatalmas különbségek nincsenek zeneileg lemez és lemez között. Még majdhogynem ugyanazt a narratívát is fel lehetne húzni a dalai 80%-ára: "felkeltem délben, gondolkodtam egy kicsit és hirtelen identitásválságba kerültem". Na de hát ki nem volt még így! Vile pedig képes annyi módon leírni, hogy éppen azt sem tudja kicsoda ő, hogy messze nem vált még unalmassá a munkássága, vannak élethelyzetek, amikhez a mai napig nem találhat az ember tökéletesebb aláfestő zenét.

Minden bizonnyal a szeptember 25-én érkező b'lieve i'm goin down című albumon sem kezd kísérletezésbe, legalábbis az első megosztott dal, a Pretty Pimpin ezt mutatja: gyakorlatilag betehetnénk mondjuk az előző lemezt nyitó Wakin On A Pretty Day után, senkinek nem tűnne fel, hogy eltelt két év. A szokás szerint "tükörbe néztem és nem ismertem fel azt, aki visszanézett rám"-hangulatban lévő Vile-t a szám videójában ezúttal mindenféle hétköznapi tevékenységek művelése közben figyelhetjük meg, de a gitár szinte mindig ott van a kezében. Az új album nagy részét egyébként a kaliforniai sivatag közepén álló híres Rancho de la Luna stúdióban vették fel, a poros hangzás valószínűleg ennek is köszönhető.


Kurt Vile új dala, melyhez Daniel Henry rendezett klipet:

Címkék: kurt vile
https://recorder.blog.hu/2015/07/22/kurt_vile_ismet_irt_egy_tokeletes_dalt_faradt_vasarnapokhoz
Kurt Vile ismét írt egy tökéletes dalt fáradt vasárnapokhoz
süti beállítások módosítása