Globálradar – Girlpool

2015.07.14. 19:00, rerecorder

girlpool_wide-5851ac05ef17179d09ba5722bf3bf5ae6a26f3fc.jpg

Néha akusztikus hatású, többnyire effektmentes elektromos gitárok és Young Marble Giants-t idéző basszus, meg két, hol dühös, hol cinikus és egyre többször szelíd énekhang – ennyi a még éppen tinikből álló Girlpool duó receptje, de ez nagyon működőképes.

girl_pool_1429111232.jpgIndulás: 2013.

Honnan: Los Angeles, Kalifornia.

Stílus: Punkrock és folkrock.

Kiadó: Wichita Recordings.

Olyan, mint „egy dühösebb, társadalomkritikusabb Kimya Dawson – ezt nem mi mondtuk, de egész találó.

Történet: Cleo Tucker gitáros-énekes és Harmony Tividad basszusgitáros-énekes a lehető legkevesebbet játsszák hangszereiken, ám esetükben a kétakkordos dalok mégsem a punk minimalizmusát jelentik, hanem valahogy olyan, mintha mindig csak a lehető leginkább odaillő húrokat pengetnék meg, de azokat a lehető legpontosabban. Aztán ehhez semmi más nem jön (igen, dob sem), csak kettejük éneke, ám az majdnem végig egyszerre, mindkettejükből. Többnyire egyszólamban nyomják, néha meg harmóniavokálban. A szövegek pedig hol dühösek, hol kioktatók, hol viccesek, de mindig éleslátók. Hogy ez a nagyon kevés mégis ennyire működjön, ahhoz ösztönös tehetség kell, és nem vitás, hogy a Girlpool szuper zenekar. Nagy sztori nincs, kellett dalokat írni, leültek és írtak, 2014 februárjában kiadtak egy cím nélküli EP-t, az tetszett az embereknek, aztán átköltöztek Philadelphiába, most meg megjelent az első nagylemezük is, de még éppen innen vannak azon, hogy a „világ igazán nagy lenne” számukra. Mondjuk a „ne basszon el minket az elbaszott társadalom”-tól a „nem elég csak megnézni egy filmet, nyalj is ki az Amerikai szépségre” sorokig terjedő szövegekkel teli tavalyi rövid bemutatkozás még punkosabb hevületű volt, a friss Before The World Was Big album tíz dala pedig már sokkal nyugodtabb és valahogy misztikusabb, de a zsigeriség, az intenzitás és a közvetlenség mindig átüt belőlök.

girlpool-album.pngMegjelenések: A hétszámos cím nélküli EP, először magánkiadásban, aztán a Wichitánál vinylen is (2014), a Sluteverrel egy rövidke split kazetta (2014), a Chinatown 7” (2015) és a Before The World Was Big album most júniusban (2015).

Mellékprojektek: Zéró.

Szexepil: A két énekhang uniszónóban.

Legnagyobb eredmény, elismerés: Hangos, lelkes koncert- és lemezkritikák a zenei blogoszféra legmagasabb pontjairól is, lemezszerződés az indie-kredibilitás egyik fellegvárának számító Wichitától.

Radarjel-erősség: Nyomni fogják, ameddig szusz lesz bennük!


REMÉNYSÉGEK REMÉNYSÉGEK HÁTÁN - GLOBÁLRADARUNKBAN!

a friss nagylemez, a Before The World Was Big


a tavalyi, zajosabb EP: 


egy 25 perces doksi a zenekarról: 


a Magnifying Glass villámdal friss klipje: 


a lemez címadó dalának videója: 


ez pedig a kislemezen is megjelent Chinatown

https://recorder.blog.hu/2015/07/14/globalradar_girlpool
Globálradar – Girlpool
süti beállítások módosítása