Bemutatjuk az USA 50 államának zenéjét - Az Illinois című tízéves Sufjan Stevens-lemez apropóján

2015.07.04. 13:00, rerecorder

illiniose-superman2.jpg

A Recorder eddigi legmonumentálisabb cikksorozatára vállalkozunk: egyesével bemutatjuk az Amerikai Egyesült Államok mind az ötven tagállamának zenei történetét, jellemzőit, legismertebb előadóit, slágereit és így tovább. Hogy miért? Nagyon egyszerű az apropó: Sufjan Stevens idén - konkrétan ma, július 4-én - tízéves, azaz eredetileg 2005. július 4-én megjelent ötödik albuma, az Illinois előtt tisztelgünk. Na jó, ennél azért összetettebb a dolog. Stevens 2003-ban Michigan címmel adott ki egy albumot, ami egy - az ő szülőállamáról szóló - konceptlemez volt, ezt követte két évvel később a szomszédos Illinoist bemutató kiadvány - és ekkoriban nyilatkozta azt az énekes-dalszerző, hogy az USA mind az ötven államáról ír majd egy lemezt. Ez nem valósult meg (idén például egy gyönyörű albumot adott ki édesanyjáról, mostohaapjáról és gyerekkoráról Carrie & Lowell címmel), de mi ezen a vonalon elindulva elhatároztuk, hogy bizony bemutatunk minden egyes amerikai tagállamot külön-külön. Milyen popzenekarokat köszönhetünk Észak-Dakotának? Van bármilyen zenei élet Wyomingban? New York vagy Kalifornia a jelentősebb zenetörténetileg? Nebraska csak egy Bruce Springsteen-lemezcím, vagy van ott több izgalom is? New Orleans vagy Nashville öröksége a komolyabb? Ilyen és ezekhez hasonló kérdésekre keressük a választ.

Sufjan Stevens konceptlemezekben gondolkozik, írt anyagokat a bolygókról, a 12 apostolról, a kínai csillagjegyekről, és miután elkészítette 2003-ban a kiváló Michigant, ami szülőállamának történetét, történeteit, az észak-amerikai hangulatot mutatja be, kitalálta, hogy megteszi ugyanezt a szomszédos Illinois állammal is. Hosszan kutatta annak történetét, könyvtárazott, levéltárazott, olvasott, emberekkel beszélgetett és megírta a 74 perces, 22 számos, nagyon átgondoltan felépített folkos, barokk popos, kortárs minimalisták (Steve Reich, Philip Glass) által ihletett lemezt, aminek a teljes címe Sufjan Stevens Invites You To: Come On Feel the Illinoise. A vinylen dupla kiadvány eredeti, Divya Srinivasan által festett borítóján Superman szeli át az eget, de a figura jogait birtokló DC Comics gyorsan levetette azt (először lufis matricákkal takarták el, aztán fel is kerültek a léggömbök a festményre, illetve lufik és Superman nélküli üres égbolttal is kapható a lemez), ettől persze a lényeg nem változott: 2005-ben sok orgánum az év albumának választotta és ma már nagy konszenzussal a 21. század egyik legjobb lemezének szokás nevezni. Sufjan annyi dalt írt a nagy műhöz, hogy 2006-ban The Avalanche címmel egy 75 perces kiegészítő kiadványt is megjelentett, egy Tor nevű kanadai producer pedig még egy mashupot is készített belőle. A tízéves évfordulóra is hozsannázó írások jelennek meg róla, de nekünk még valami más is eszünkbe jutott.

Ha Stevens csak viccelt is/PR-fogásként használta az 'ötven állam lemeztervét', nekünk eszünkbe jutott, hogy milyen lenne egyesével végigmenni az amerikai államokon és bemutatni, hogy melyikben milyen zenék a jellemzők, melyiknek milyen előadókat köszönhetünk, melyik milyen hatást gyakorolt a világ popzenéjére. Nagyszabású a vállalás, szeretnénk hetente egy-egy államot bemutatni és így valamikor jövő ilyentájt végére érni a sorozatnak - reméljünk nekünk -szemben Sufjannal- sikerül is majd. Igyekszünk egy nagyjábóli földrajzi rend szerint haladni, az észak-nyugati csücsökből, Washington államból indul hamarosan a széria, aztán haladunk szépen dél és kelet felé. Nyilván lesznek majd hosszabban kifejtett államok (a leggazdagabb zenei múlttal rendelkezők: Kalifornia, New York, Illinois, Michigan, Tennessee, Texas, Louisiana, vagy épp mindjárt ugye Washington Seattle-lel) és persze lesznek olyanok is, amikről alig lesz mit írni (helló, Hawaii!), vagy olyanokról, amikről még mi sem tudjuk, hogy mit lehet majd (Wyomingban vajon ki a helyi sztár?). Szóval számunkra is nagy kaland és utazás lesz ez, már alig várjuk!

Most pedig hangolódásképp íme az Illinois teljes egészében: 

 

https://recorder.blog.hu/2015/07/04/bemutatjuk_az_usa_50_allamanak_zenejet_az_illinois_cimu_tizeves_sufjan_stevens-lemez_apropojan
Bemutatjuk az USA 50 államának zenéjét - Az Illinois című tízéves Sufjan Stevens-lemez apropóján
süti beállítások módosítása