Dedikált Rolling Stones-LP-k egy magyar kollekcióban – A 33 évvel ezelőtti este története

2015.07.03. 12:00, rerecorder

still_life_inside.jpg

Mit csinált a Rolling Stones 1982-ben Bécsben, az ottani Mátyás Pincében, a Matthiaskellerben? Miket íratott alá a tagokkal egy ott dolgozó magyar pincér? És ezek a tárgyak hogyan kerültek szerzőnk, Reszegi László tulajdonába?

2015 márciusában találtam egy hirdetést az azóta már megszűnt OLX-en, amelyben The Rolling Stones-lemezeket árultak. Nem volt fotó feltöltve a hirdetéshez, az sem volt leírva a címben, hogy mely lemezekről és milyen formátumról van szó. Evidens volt, hogy megnyitom a hirdetést, mindig abban bízom, hogy valami nagy kincsre lelek. Ez most sikerült is. Az eladó 33 db vinylt árult egy csomagban, amelynek része volt két Stones-lemez is. A címben azért lett ez a kettő kiemelve, mert a többi inkább poplemez volt, a Stones jobban eladhatónak tűnt, ráadásul itt jön a lényeg: dedikáltak. Ez az információ azonban csak apró betűs, kiegészítő információként szerepelt a leírásban.

img_7890.JPG

Pár nappal később már Csepelen voltam, ahol találkoztam egy nyugdíjas korú úriemberrel, Tamással, akit alaposan kifaggattam a dologról, ugyanis telefonon már annyit elárult, hogy mindkét Stones LP-t személyesen dedikáltatta a zenészekkel fiatalkorában.

A teljes történet a következő: az eladó az 1980-as években Bécsben dolgozott felszolgálóként az ottani Mátyás Pincében (Matthiaskeller). 1982 nyarán ők is nagy lelkesedéssel várták a zenekart, akik a Praterstadionban (mai nevén Ernst Happel Stadion) léptek fel július 3-án, pedig jól tudták, hogy a munkájukból adódóan nem tudják megnézni a koncertet. Majd jött a csoda: Mick Jagger és menedzsere a Mátyás Pincét választotta a fellépés utáni vacsora helyszínéül és előre közölték, hogy nem sima zenekari esemény lesz: 150 vendéggel érkeznek, Mick pedig meg fogja kérni barátnője, Jerry Hall kezét, akinek ráadásul születésnapja volt az előző nap, így születésnapi-eljegyzési vacsorát kívánnak tartani a magyaros étteremben.

1985-BEN A DEPECHE MODE TAGJAIT A DUNAKORZÓN FOTÓZTÁK LE - RÖVIDNADRÁGBAN.

FREDDIE MERCURY 86-BAN MEG ATLÉTATRIKÓBAN JÁRTA A PESTI RÉGISÉGBOLTOKAT.

KURT COBAIN ÉS A NIRVANA PEDIG A VÖRÖSMARTY TÉREN SÜTIZETT 89-BEN - PULCSIBAN.

img_7884.JPG

img_7879_300_lp.jpgTamás gyorsan vett két Stones-lemezt (a Tattoo You című – akkor – új stúdióalbumot, valamint a ”Still Life”: American Concert 1981 című még újabb koncertalbumot). A zenekar egyébként éppen ezt a két kiadványt népszerűsítette az akkori turné során. A Tattoo You ugye az 1981-es nagylemez volt, ezzel először Észak-Amerikában turnéztak, majd erről a turnéról adták ki az említett élő felvételt 1982-ben. A Bécset is érintő európai turné szimplán ennek a folytatása volt.

A zenekar hatalmas mulatságot csapott (erről és arról, hogy pontosan mit ettek és ittak bővebben itt lehet olvasni), Tamásnak pedig lehetősége nyílt néhány dolgot dedikáltatni a zenekar tagjaival. Ugyan sajnos csak tollal készült aláírásokról van szó, azért panaszra nincs okom, többek között azért sem, mert nem csak a két LP-t kaptam meg, hanem egyéb ereklyéket is az ominózus 33 évvel ezelőtti estéről. A teljes lista a következő:

- Tattoo You 12”-es német kiadású vinyl Mick Jagger aláírásával a borítón

- ”Still Life”: American Concert 1981 12”-es német kiadású vinyl Mick Jagger, Keith Richards, Ronnie Wood és Bill Wyman aláírásával a belső képen, valamint Mick Jagger aláírásával a borítón (a lemezhez megvan az eredeti, német nyelvű Stones-matrica is, ami csak az első kiadásban szerepelt)

- Képeslap az étteremről Mick Jagger aláírásával

- Boríték Ronnie Wood aláírásával, Tamásnak címezve

- egy német Bravo-magazinból kitépett Stones-cikk néhány aláírással (itt csak Jagger szignóját tudtam azonosítani, a többihez minden segítséget szívesen fogadok)

img_7886.JPG

A zenekart ismerők körében jogosan merülhet fel a kérdés, hogy a Stones oszlopos, 1962 óta állandó tagja, Charlie Watts miért nem dedikálta egyik kiadványt sem. Tamás válasza a következő volt: „a dobos olyan részeg volt, hogy semmit nem tudott aláírni, nem is próbálkoztam inkább.

A lemezeket Tamás soha nem játszotta le. A cikkben bemutatott tárgyak a gyűjteményembe kerültek és sem most, sem a jövőben nem lesznek eladók.

Reszegi László

Az éttermi képeslap hátoldala Jagger aláírásával:

img_7885_1.JPG


Ronnie aláírása a borítékon:
 img_7883.JPG


A Tattoo You Jagger aláírásával:

img_7880.JPG



A bécsi koncert dallistája ez volt, ilyen volt a koncertjegy és így hirdették a fellépést.


Mick és Jerry Párizsban, 1982 júniusában, pár héttel a bécsi eljegyzés előtt: 

mick-762-620x349.jpg


Egy nem teljes, de közel 70 perces videó a koncertről:


És végül egy igazi különlegesség: Esterházy Marcell nagybátyjának hazánkban is bemutatott alkotása, egy néhány perces videófelvétel a koncertről, amelyhez nincs hang, de épp ettől vált különlegessé, itt látható.

https://recorder.blog.hu/2015/07/03/dedikalt_rolling_stones-lp-k_egy_magyar_kollekcioban_a_33_evvel_ezelotti_este_tortenete
Dedikált Rolling Stones-LP-k egy magyar kollekcióban – A 33 évvel ezelőtti este története
süti beállítások módosítása