Lemeztáska – Lévai Balázs

2015.06.26. 12:38, rerecorder

levai_balazs.jpg

Lévai Balázs ugyan előbb könyves tévésként lett ismert, de a zenéhez is ezer szállal kötődik. A Dob+Basszus című zenei műsor szerkesztő-műsorvezetője, Lovasi András életrajzának szerzője, és egy 30Y-etüdfilm után most mutatták be a Quimby-féle Most múlik pontosanról szóló Engedem, hadd menjen című izgalmas dokumentumfilmjét - amit június 30-án vetítünk a recorderes Dürer Kertmozi-sorozatban. De vajon ő maga milyen lemezeket hallgat?

 Első zenei emlék

Anyám altatói és az óvodai éneklések után egy Beatles-kazetta. „She loves you, yeah, yeah, yeah” – szüleim nem voltak különösebben muzikálisak, de ez a Beatles-album megvolt kazettán, 6-7 éves koromban orrvérzésig hallgattam. Érdekes módon a második hazakerült kazetta egy Rolling Stones volt, így a popzene kétpólusosságát már a kezdetekkor megtapasztalhattam.

LÉVAI BALÁZS 2010-BEN MÁR ELÁRULTA A RECORDERNEK AKKOR AKTUÁLIS KEDVENC LEMEZEIT.

edda_r-2733601-1298583967.jpegElső lemez, amit saját pénzből vettél

EDDA I. Úgy emlékszem, 90 forintba került és a Skálában vettem meg (ami ma az Allee). Hatodikba járhattam az általánosban, mikor berobbantak Attiláék, minden fiú odavolt értük, annyira másképp szóltak, mint az Omega vagy a Piramis. Egyszerűen kötelező volt beszerezni.

Zene, ami zenélésre inspirált

Talking Heads. Amikor a gimnáziumban mi is elkezdtünk zenekarozni, akkor már lecsengőben volt nálunk a punk, s váltottunk az akkori alter vonalra. Imádtuk David Byrne zenekarát, pár dalukat – több-kevesebb sikerrel – mi is játszottuk az iskolai bulikon.

Meghatározó koncertélmény

Red Hot Chili Peppers a Stadthalleban. Még Frusciante is játszott. Zseniális buli volt, az első pillanattól vitt magával és nem engedett.

Kedvenc magyar lemez

bizottsag_2569-500px.jpgA.E. Bizottság: Kalandra fel!!. Ez nyilván egy safety choice, mert így nem kell választanom a nekem kedves Kispál-, Quimby-, Cseh Tamás-, Tankcsapda- vagy Hiperkarma-lemezek közül. Ez egy őrült képzőművész hobbizenekar teljesen őrült lemeze, mégis mind zenében, mind szövegben sikerült valamit nagyon elkapniuk. Kompakt, kerek egész, amennyire ez egy dadaista mű esetében lehetséges.

Kedvenc magyar dal

Cseh Tamás-Másik János: Budapest. Viszonylag későn, felnőtt fejjel ismertem meg a Levél nővéremnek albumot. Meghatározó élményt jelentett, amikor a Dob+Basszusban Bereményi Gézával, Cseh Tamással és Másik Jánossal forgathattam. Ezzel az epizóddal később több szakmai díjat is nyertünk.

Kedvenc dalszerző-előadó lemez

Peter Gabriel: So.

acdc.jpgKedvenc rocklemez

AC/DC: If You Want Blood (Live). Itt megint a kamaszkor játszik. Az ennek turnéjából készült Let There Be Rock című filmet úgy hétszer láttam a Bartók moziban. Néhányszor iskola helyett.

Kedvenc elektronikus tánczenei lemez

Depeche Mode: Violator. Ebben a műfajban nem vagyok túl erős, de ezt a klasszikust nagyon bírom. Illetve olyan softos cuccokat szoktam még hallgatni, mint a Postal Service vagy a Pendulum.

LÉVAI BALÁZS AZ 1985-ÖS PESTI DM-KONCERTEN IS OTT VOLT, MEG IS OSZTOTTA VELÜNK EMLÉKEIT.

Minden idők legjobb lemeze

David Bowie: The Rise And Fall Of Ziggy Stardust. Szerb Antal úgy mutatja be Goethét egy kötet végén a jegyzetekben, hogy „Ő volt Goethe.” Na, ő meg Bowie, ez meg a Ziggy.

Lemezgyűjteményed legkülönlegesebb/legértékesebb darabja

ramones_it_s_alive_front.jpgEgy amerikai kiadású Ramones It’s Alive dupla bakelit lemez a punk hőskorszakából.

Olyan zene, ami nagyon elüt a stílusodtól, mégis nagyon szereted

A népzene. Négy-öt éve ismerkedtem meg ezzel a zenei világgal, amikor elkezdtem a Csík Zenekarral dolgozni művészeti tanácsadóként, korábban teljesen analfabéta voltam ezen a téren. Nekik köszönhetem, hogy már legalább az alapokkal tisztában vagyok.

Dal, amit már nem bírsz meghallgatni

Hernádi Judit: Sohase mondd. Életem első csajának az anyja felvette ezt a dalt egy 90 perces szalagos kazettára loopolva, s állandóan ez szólt nálunk. Pár hónap után éket vert a szerelmünkbe.

Kedvenc szombat esti bulizene

sly_and_the_family_stone-dance_to_the_music_b.jpgSly & The Family Stone: Dance To The Music. Igazi ősfunky, iszonyatos lüktetéssel és nyersességgel. Még Woodstockot is megjárták, ahol nagyot hasítottak a koncertjükkel.

Kedvenc vasárnap reggeli pihenős zene

Valami chill out, mondjuk Massive Attack.

Zene, amitől boldog leszel

R.E.M.: Shiny Happy People. Michael Stipe és Kate Pierson ironikus kettősén mindig mosolygok, ha meghallom valahol.

Kedvenc heartbreak lemez

mazzy_star-so_tonight_that_i_might_see.jpgMazzy Star: So Tonight That I Might See. Tavaly fedeztem fel őket, pedig nem éppen mai csirkék. Óriási album, erős hangulatokkal.

Zene, ami elgondolkodtat

Bartók Béla. Nem megy másképp: miközben hallgatod, figyelni kell és gondolkodni. Megkerülhetetlen zseni, akinek a hatása még a könnyűzenében is sokszor visszaköszön.

Kedvenc zene utazáshoz

Tankcsapda. Ha nagyon fáradt vagyok és sokat kell még vezetnem, biztos beteszek egy Csapda cd-t. Felhangosítom és együtt üvöltöm Lacival, hogy egy szemétdombra szültek. Sokat segít. Sportolás közben viszont mostanában Supernemet hallgatok legtöbbet, Szabiék zúzása mindig átsegít a holtpontokon. 

Kedvenc zene szex után

Mondjuk Kings Of Convenience, de biztos nem Rammstein.

Kedvenc filmzene

singles_soundtrack.jpgSingles (Facérok). A seattle-i ősrobbanás után készült ez a kedves/helyes/szerelmes film, még a Pearl Jam tagjai is játszanak benne. Iszonyú jó a tracklistje, pontosan leképezi ezt a zenei korszakot.

ÉPP A NAPOKBAN JELENTEK MEG A FILMBŐL KIMARADT TELJES KONCERTJELENETEK, SOUNDGARDENNEL, ALICE IN CHAINS-ZEL.

Kedvenc zene olvasáshoz

Vagy olvasunk, vagy zenét hallgatunk, a kettő együtt nem megy. Főzéshez viszont mindig szól a zene, ott muszáj elkapni a megfelelő hangulatot.

Kedvenc friss, idei lemezek

Death Cab For Cutie, Sufjan Stevens, Blur, Muse, Drake.

Kedvenc nyári zene

Coco Jamboo, mi más?


TETSZETT? TÖBB TUCATNYI KORÁBBI LEMEZTÁSKA-INTERJÚNK ERRE!


lejegyezte: Dömötör Endre
fotó: Lékó Tamás


az Engedem, hadd menjen előzetese: 

 

https://recorder.blog.hu/2015/06/26/lemeztaska_levai_balazs
Lemeztáska – Lévai Balázs
süti beállítások módosítása