A jazz világsztárjai a VeszprémFesten

2015.06.23. 12:00, Recorder.hu

deedee650.jpg(X) A fesztiválon, mint már oly sokszor, idén július 15. és 18. között ismét kiemelt szerephez jut a jazz: íme néhány a műfaj legismertebb, Veszprémben fellépő sztárjai közül: Dee Dee Bridgewater, Irvin Mayfield, Mike Stern, Didier Lockwood, Jack DeJohnette, Carmen Souza és Theo Pascal.

irvin_mayfield_200.jpg

A nagyszínpadon 2015. július 17-én Dee Dee Bridgewater háromszoros Grammy-díjas amerikai jazzénekesnő lép fel Irvin Mayfield kétszeres Grammy- és Billboard-díjas jazz trombitással és a Mayfield által 2002-ben alapított és azóta is vezetett New Orleans Jazz Orchestrával. A koncerten a huszadik század elején kialakult hamisítatlan new orleansi – dixieland – jazz ötvöződik Bridgewater klasszikus jazzt megújító, a műfajok közt hidakat építő stílusával.

Emellett egy új helyszínen, a közel 500 férőhelyes, festői szépségű FestGardenben három estén át szól majd a jazz.

Elsőként július 16-án Mike Stern, generációjának egyik legelismertebb elektromos gitárosa lép színpadra Didier Lockwood francia hegedűművésszel, aki egyedi hangzásáról ismerik a jazz világában, szerzőként és improvizációs előadóként egyaránt. Négy évtizedes pályafutásuk során Stern 16 lemezt jegyzett, amelyből hatot Grammy-díjra is jelöltek, Didier pedig számos díja között tudhatja a Francia Becsületrendet is.

made_in_chicago_250.jpgJúlius 17-én Jack DeJohnette Grammy-díjas dobos és chicagói zenésztársai 2015-ös, Made in Chicago című lemezüket mutatják be, amellyel a jazz, az avantgarde jazz, a klasszikus és a világzene legnevesebb képviselői által inspirált zene elmúlt fél évszázadát ünneplik. A hat szerzeményből álló zenei varázsszőnyeget a zenészlegendák szövik sokoldalú, összetett előadásukkal, amely egyben fantasztikus lehetőséget is nyújt bemutatni, mit is jelent az improvizáció művészete.

 

 

carmensouza_theopascal_250.jpg

Július 18-án Carmen Souza és Theo Pascal lép a színpadra. A Zöld-foki szigeteki gyökerekkel rendelkező énekesnő az őt felfedező és mentoráló, basszusgitáron és nagybőgőn játszó Pascallal 6 albumot követően állt ismét össze, hogy Epistola címen megjelentessék legújabb CD-jüket. A lemezbemutató turné egyik állomásaként lépnek fel Veszprémben, hogy élőben is meghallgathassuk Souza gyönyörűen vibráló, akusztikus, érzékelhetően keverék stílusát, a 21. század világ-soul-zenéjét.

 

További két zenei csemege vár a különleges ízlésűekre a fesztivál másik új helyszínén, a FesztPresszóban. A Veszprémben nagy népszerűségnek örvendő Expresszó Klubba július 17-én Svédországból érkezik a hip hopot swinggel ötvöző Movits!, 18-án pedig a retroelektró vibrálását jazzes vokállal elegyítő román Moonlight Breakfast szórakoztatja a közönséget.

És a már ötödik éve elmaradhatatlan Rozé, Rizling és Jazz Napok: a Balaton környéke kiváló borászatainak kínálatát, kézműves ételeket, illetve naponta 3 koncerttel a hazai jazz élet és a jazzal határos műfajok fiatal képviselőit ismerhetik meg a gasztrokulturális élményekre vágyók. 10 nap, 30 borász, 30 koncert – idén július 10. és 19. között. A Rozé, Rizling és Jazz Napok zenei programjai ingyenesen látogathatók.

További információ és jegyek: http://veszpremfest.hu

Címkék: veszprémfest
https://recorder.blog.hu/2015/06/23/a_jazz_vilagsztarjai_a_veszpremfesten
A jazz világsztárjai a VeszprémFesten
süti beállítások módosítása