A Recorder bemutatja: Engedem, hadd menjen – film a Most múlik pontosan című Quimby-dalról

2015.06.22. 19:15, rerecorder

engedem_ny.jpg

Folytatódik a Recorder bemutatásában zajló ingyenes Dürer Kertmozi-sorozat – Almási Tamás ritkaságnak számító Sok húron pendülnek című dokumentumfilmje, illetve a szintén általa rendezett, Edda Művekről szóló Kölyköd voltam után – most a Lévai Balázs által készített Engedem, hadd menjen című dokumentumfilm következik a Quimby Most múlik pontosan daláról, jövő kedden, június 30-án a Düret Kertben.

engedem_plakat.jpg2015. június 30., kedd, 20:30

Dürer Kert

Engedem, hadd menjen

(Éclipse Film, 2015)

rendezte: Lévai Balázs

77 perc

A film előtt és után beszélgetés Lévai Balázs rendezővel, a film további alkotóival és Csík János hegedűssel, a Csík Zenekar vezetőjével.

A belépés ingyenes!

Facebook-eseményoldal

A sok más – főleg irodalmi műsorok (Bestseller, A nagy könyv) – mellett a Dob+Basszus című tévés zenei műsor szerkesztő-műsorvezetőjeként ismert Lévai Balázs (aki tavaly Lovasi Andrással megírta a Kispál- és Kiscsillag-frontember életrajzát is) dokumentumfilmet forgatott az elmúlt tíz legnagyobb magyar slágeréről, a Quimby 2005-ben megjelent Most múlik pontosan című daláról. A sokmilliós nézettségű, több százszor feldolgozott, egy korszak emblematikus slágerévé vált szerzeményről már önmaga jogán is érdemes volt filmet készíteni, de a dal utóélete külön megérdemelt egy ilyen szép filmes feldolgozást.

Az elengedésről szóló szám történetének három kulcsfigurája kerül az Engedem, hadd menjen című film főszerepébe is, sőt, az ő történetük ér össze meglepő módon egy erdélyi koncerten. Ráadásul mindhárom szereplő életében meghatározó volt a dal alapját jelentő motívum: a dalszerző, Quimby-frontember Kiss Tibor droggal terhelt múltját engedte el a szerzemény megírásával, amelynek 2008-as feldolgozásával a Csík Zenekar lendített mindkét formáció, és persze a szerzemény népszerűségén, amit egy erdélyi, Erdőszombattelkén működő zenekar motívumának felhasználása tett kerekké. Utóbbiak közül a Csíkot vezető Csík János egy súlyos autóbalesetet volt kénytelen maga mögött tudni, a szombattelki családi zenekar pedig a vezetőjüknek számító édesapjuk, Varga László halálát feldolgozva döntött a folytatás mellett. Az Engedem, hadd menjen című dokumentumfilmnek ez a kiindulópontja, a többit pedig tényleg látni kell!


a film előzetese: 

https://recorder.blog.hu/2015/06/22/a_recorder_bemutatja_engedem_hadd_menjen_film_a_most_mulik_pontosan_cimu_quimby-dalrol
A Recorder bemutatja: Engedem, hadd menjen – film a Most múlik pontosan című Quimby-dalról
süti beállítások módosítása