Klippremier! Steve Kilbey & Martin Kennedy: Theodora

2015.06.19. 10:00, rerecorder

kilbykennedy.jpg

Kilbey és Kennedy egy kéttagú ausztrál mellékprojektet visznek közösen, a szemfülesebbek ki is tudják találni a névből, hogy a felénk is igen népszerű The Church-frontember, Steve Kilbey jelenti a duó egyik felét, a másikat pedig az All India Radio elektronikusabb formáció egyetlen állandó tagja, Martin Kennedy, akiknek július elején megjelenő negyedik nagylemezének (Inside We Are The Same) felvezető dalához (Theodora) egy magyar cég, a Neo Interactive készítette a videót. Egy különleges animációs technológiával készült, gyönyörű klipet!

kilby_6075617_orig.jpgA nyolcvanas évek elején alakult Church többször is sikerrel koncertezett Magyarországon, sőt már másik, szintén komoly magyar vonatkozása is van Kilbynek, hiszen ahogyan azt Szűcs Krisztián Heaven Street Seven-frontember is megírta nekünk húszéves évfordulójuk kapcsán: a HS7 egy közös európai turnét is végigcsinált a Church-csel. Az All India Radio egy Pray TV nevű indierock zenekar romjain alakult, Martin Kennedy viszi és többnyire instrumentális downtempós, akár még posztrockosnak is nevezhető elektronikát játszik 1999 óta. Kilbeynek tetszett meg Kennedy zenéje, beszállt egy dalba énekelni, aztán persze szépen kiterjesztették az együttműködést egy külön projektté, aminek 2009-ben jelent meg az első lemeze és azóta sem állnak le. A friss, negyedik album július 3-án érkezik (már előrendelhető), ezt vezeti fel a Theodora klipje. Igen ám, de mindez hogyan került magyar kezekbe? Soós Gergely, a Neo Interactive-tól érkezik a magyarázattal: „Az elmúlt években erősen rákattantam az ausztrál zenékre, annyira, hogy egy blogot is viszek erről. Néha írok egy-egy aussie zenésznek, és eddig válaszoltak is. Martin Kennedyvel is így kerültem kapcsolatba, és a levelezés odáig alakult, hogy minket, a Neo Interactive-ot bíztak meg az új klipjük elkészítésével. Még tavaly év végén átküldött nekem négy számot, korai, nyers verzióban, hogy kiválasszam közülük, hogy melyikhez szeretnénk videoklipet készíteni. A Theodorát választottam, és nagyon hosszú ideig dolgoztunk rajta, mert egy speciális animációs megoldást választottunk formaként.”

kilby_img-2084.jpgÉs hogy mi ez a megoldás? „A technológia az úgynevezett „motion photography”, amit parallax animációval, azaz 2.5D hatással érünk el. Ez tulajdonképpen egy félút a fotó és a mozgókép között. Nagyon aprólékos munka, minden egyes fotót retusálni kell ahhoz, hogy az előtérben lévő, kimaszkolt, megmozgatott objektum – ezek a nők a videóban – mögötti középső és hátsó rétegen ne legyenek „üres foltok”, amiket az eredeti képen a tárgy még kitakart, de a mozgás miatt láthatóvá váltak. „Puppet technológiával” csináltuk a mozgatásokat, amikor – mint egy ember esetén – meghatároztunk ízületeket és csontokat (rotációs pontok), és ezek mentén mozgattuk meg a képeket.”

A klipet abszolút pozitívan fogadta mindkét zenész, még Kilbey is kitörő fuckingolások közepette lelkendezett róla, ami Kennedy szerint nagyon-nagyon ritkán fordul elő. Persze Soósék nem tudták, milyen lesz majd a fogadtatás, hiszen szabad kezet kaptak és a végeredményt látta csak Kennedy: „A lehető legpozitívabb forgatókönyv valósult meg, mert postafordultával írt egy nagyon lelkes, hosszabb emailt, hogy teljesen el van ájulva a kliptől. („HOLY CRAP! It’s fantastic! I love it. Very stylish and very mesmerising to watch...”) És bár mint kiderült, az új album hivatalos megjelenéséhez minél közelebb akarta eredetileg tenni a videó debütálását - ami akkor  még néhány hétre volt -, de azt írta, hogy annyira tetszik neki, és annyira izgatott, hogy szíve szerint akár azonnal kitenné a YouTube-ra.”


Nos, a Neo Interactive tegnap este megtartotta Budapesten az élő klippremiert, most pedig már jön is az online bemutató, egy megkapó, agyafúrtan sodró dal és hozzá egy megkapó, ötletesen magába szippantó videó:


http://www.kilbeykennedy.com/

http://neo-interactive.hu/

https://recorder.blog.hu/2015/06/19/klippremier_steve_kilbey_martin_kennedy_theodora
Klippremier! Steve Kilbey & Martin Kennedy: Theodora
süti beállítások módosítása