A legjobb retrowave videoklipek Lazerpunk! szerint

2015.06.10. 19:51, Frontrecorder

truesurvivor.jpg

Május vége óta látható a YouTube.on a Kung Fury, az utóbbi évek legagyamentebb kisjátékfilmje, amely a nyolcvanas évek VHS-korszakának B-filmes zsánereit idézi meg és parodizálja totálisan nonszensz és maximálisan túlspilázott módon. A fergeteges alkotás természetesen a kísérőzenéjével is reprodukálja a nyolcvanas éveket, pont úgy, ahogyan napjaink synthwave/retrowave előadói teszik (a főcímdalát meg - ki más - David Hasselhoff énekli). Megkértük hát e színtér egyik legizgalmasabb hazai képviselőjét, hogy a Kung Fury kapcsán válogassa össze kedvenc 80s flash zenés videóit - íme, a tíz legjobb retrowave-klip Lazerpunk! szerint. Press Play.

Street Cleaner: The Wet Look

A nappal jelvénnyel, éjszaka pedig jelvény nélkül igazságot és pofonokat osztó Street Cleaner szinte a semmiből került elő és aratott hatalmas sikert a színtéren mindjárt első albumával. A The Wet Look az ő első, meglehetősen szerény költségvetésű, ám mégis kellemesnek mondható videoklipje, amely az albumának talán legjobb számához készült.

Tesla Boy: Thinking Of You

Az orosz származású Tesla Boy és a kaleidoszkópeffekt rendkívül stílusos keveréséből született meg ez a nagyszerű videoklip. ami a poposabb retrowave-re vevőknek fog igazán tetszeni.

Nightstop: Power Prostitute

A Nightstop a kevésbé ismert retrowave együttesek közé tartozik, ez a vicces jégkrémevő versenyes klipje azonban mind zeneileg, mind képi világát tekintve méltóvá teszi arra, hogy a nagyok közé soroljuk. Remélem most is egy új videón dolgoznak.



A HAZAI RETROWAVE-SZCÉNÁT ERŐSÍTI AZ 80 STRANGE ROBOTS IS.

Kavinsky: ProtoVision

A ProtoVision közel sem Kavinsky legnépszerűbb száma, viszont tökéletesen hozza azt a 80-as évekbeli hangulatot, amit a francia producer mindig is meg akart teremteni. A videót pedig mindenki imádni fogja, akinek kicsit megdobban a szíve egy felbőgő motor hangjától, noha ez azért messze nem a legvagányabb autósüldözős kisfilm, amit valaha láttunk.

GRUM: Through The Night

Nem tudom hogy lehet, hogy eddig nem láttam ezt a videót, de szégyellem magam miatta. Egyszerűen zseniális. A zene annyira fülbemászó, hogy lehetetlen csak egyszer meghallgatni a számot, a videó pedig olyan, mint egy nagyon meleg 80-as évekbeli buddy-cop movie.

Mitch Murder: Interceptor

Aki szereti a kicsit lassabb, atmoszférikusabb synthwave-et, annak szinte biztos, hogy a Mitch Murder az egyik favoritja. Bár nem ez a kedvenc számom tőlük, a korabeli számítógépes játékokra hajazó animációs videóval együtt azt kell rá mondanom, hogy hibátlan alkotás.

Florian Renner: Retrowave

Aki volt a legutóbbi pár koncertem valamelyikén, annak biztos ismerős lesz ez a videó, ami igazából nem is videoklip, csupán Florian Renner egy promóanyaga, amit Cinema 4d-ben követett el. Mégis muszáj volt megemlítenem ebben a felsorolásban, hiszen annyira gyönyörű, hogy egyszerűen képtelenség másfelé nézni amíg ez a videó pörög. Kipróbáltam, tényleg nem lehet.

Wellhello: Apuveddmeg

Tudom, hogy ezzel komoly rossz pontot fogok szerezni sokaknál, de legyünk őszinték, ez egy jó szám, és ráadásul tényleg hangzásilag is merít abból a korszakból és stílusból, amit vizuálisan is képvisel(ni próbál). Meg aztán az sem hátrány, hogy a mainstream vonalon is feltűnnek ezek az elemek, hiszen lehet, hogy pont a Wellhello ismerteti majd meg szeretett retrowave szcénánkat egy csomó olyan emberrel, aki amúgy talán sosem akad volna rá. A videót meg egyszerűen jó nézni. Remélem a jövőben több hasonló jellegű videoklipet is láthatunk majd, és nem csak a Wellhellotól.



MÉG MAGYAR SYNTHWAVE/RETROWAVE ELŐADÓ? QUIXOTIC.

Perturbator: She Is Young, She Is Beautiful, She Is Next

A sötétebb tónusú retrowave egyik legnevesebb képviselőjének videoklipje, mely teljes egészében animált pixel-art. A szám önmagában is az egyik kedvencem, de a videóval együtt már valóban kihagyhatatlan audiovizuális élményt nyújt. Ennél már csak az lenne vagányabb, ha játékot is csinálnának belőle.

David Hasselhoff: True Survivor

Azt hiszem, ez az első hely senkit sem fog meglepni. Részemről a Kung Fury volt az idei év legjobban várt filmje, és talán mindenki más nevében is elmondhatom, hogy megérte a várakozást. A nagyjából 30 perces film minden egyes pillanata zseniális, a hozzá írt főcímzene pedig már-már a szcéna himnuszává nőtte ki magát. Szóval ezúton is szeretném javasolni, hogy ezentúl minden retrowave bulin énekeljük el közösen David Hasselhoff életének főművét, a True Survivort.


De hogy Lazerpunk! is szerepeljen itt, íme a korabeli videojátékokból összevágott klipje, a Game Over, amit egyébként levetítettek az egyik budapesti multiplexben a Kung Fury premierjének estéjén a film után. Lazerpunk! élőben legközelebb június 20-án a Flex Festen lép fel az R33-ban (Facebook-esemény), majd július 24-én a Rakéta Fesztiválon a Toldiban.




és az összeállítás apropója, a Kung Fury című film:

https://recorder.blog.hu/2015/06/10/a_legjobb_retrowave_videoklipek_lazerpunk_szerint
A legjobb retrowave videoklipek Lazerpunk! szerint
süti beállítások módosítása