Már nem kell virtuális valóság sisak Björk új klipjéhez

2015.06.06. 19:00, subrecorder

tumblr_nlrn7umagt1tuj16yo1_1280.jpg

Björk Stonemilker című számához készült videoklipjét eddig kizárólag a New York-i MoMa-ban, egy virtuális valóság-technológián alapuló headsettel lehetett megnézni, mostantól viszont mindannyian láthatjuk, bár az élmény nyilván nem ugyanaz.

Az idei év eddigi legnagyobb szivárgási botrányává vált Björk nagy várakozással megelőzött albumának, a Vulnicurának a megjelenése. A márciusra ígért lemez már januárban feltűnt az illegális letöltő oldalakon, így aztán a menedzsment döntése után az iTunes-on is elkezdték árusítani, majdnem két hónappal az eredetileg kilőtt hivatalos indulás előtt. A Vulnicura ráadásul Björk talán legszemélyesebb és az utóbbi évtized terméséből mindenképpen az egyik legjobb albuma, így aztán duplán fájhatott neki a szivárgás. Ez azonban már a múlté, azóta érkeznek sorban az új Björk-anyagokat kísérő különleges művészeti projektek, legújabban épp egy virtuális valóság-videó a Stonemilker című számhoz.


A BJÖRK EGÉSZ KARRIERJÉT ÁTTEKINTŐ PROFILUNK KÉT RÉSZE ITT ÉS ITT OLVASHATÓ.

A Reykjavík melletti Grótta parton 360°-os kamerával rögzített klipet eddig csak különleges felszereléssel, egy Oculus Rifthez hasonló VR-headsettel lehetett megtekinteni a New York-i Modern Művészetek Múzeumában, most azonban elérhetővé vált a felvétel mindenki számára, persze lebutítva az immerzív élményt. A klip során Björk mindössze a kamera körül táncol és énekel, fejünk forgatása helyett pedig egy kis ablakon a nyilakra kattintással tudjuk követni a mozgását. Akinek van hozzá megfelelő monitorja, akár 4K felbontáson is nézheti a videót, amelyet Andrew Thomas Huang rendezett, Huang azt mesélte a forgatásról, hogy az ár-apály váltakozása miatt csak két órát dolgozhattak, és miután elindították a felvételt, Björkön és a kamerán kívül az egész stáb a közeli sziklák közé vetette magát, nehogy bekerüljenek a 360°-os látószögbe. "Rendező létemre mindössze annyit csináltam a csapó elindítása után, hogy a talpam alatt lévő kagylókat nézegettem." - mondta Huang. Björk egyébként idén nyáron hozzánk igen közel, a szlovák Pohoda fesztiválon lép fel, bárki számára kár lenne kihagyni!


Björk új videója a Stonemilker című számhoz:

Címkék: björk
https://recorder.blog.hu/2015/06/06/mar_nem_kell_virtualis_valosag_sisak_bjork_uj_klipjehez
Már nem kell virtuális valóság sisak Björk új klipjéhez
süti beállítások módosítása