Premier! Lajkó Félix és Balázs János: Jelszó

2015.05.27. 13:00, rerecorder

fotoraffay_zsofia_kicsi.jpg

Lajkó Félix 40. születésnapját egy 20 állomásból álló európai turnéval ünnepelte, amelynek egyik záróakkordjaként Balázs János zongoraművésszel adott közös koncertet a Müpában. Az emlékezetes estén a két virtuóz nagyot zenélt közöse – ebbe pillanthatunk most bele egy videón, amely elsőként itt a Recorderen látható!

„A barátság jót tesz a zenének” – fogalmazott Lajkó Félix. A két zenész munkamódszere nagyon egyszerűnek hangzik a hegedűs megfogalmazásában: „folyamatosan improvizálunk, ez egy nagyon különleges dolog, semmit nem beszélünk meg előre.” Mindez persze nagyon is ihletett állapotot jelent, amiről a Balázs János zongorista ezt mondja: „nagyon impulzív, nagyon különleges zenét játszunk, meg sem lehetne határozni a stílusát, ez a mi stílusunk, és nagyon élvezzük.” Akik ismerik a duó decemberben megjelent Jelszó című közös lemezét, ugyanolyan új zenei anyagot hallhattak a Müpában, mint azok, akik még soha nem hallották őket. Közhely, hogy nincs két egyforma előadás, de ez náluk hatványozottan igaz: a koncert elején még nem tudják, mi következik a következő órában. „A zenei határok eltűnnek, nincs előre megírt hangjegy, előre megbeszélt dallamok, csak a lélek muzsikál.”


LAJKÓ FÉLIX-SZEL 40. SZÜLETÉSNAPJA ELŐTT BESZÉLGETTÜNK ARRÓL, HOGY MIÉRT TARTJÁK MÉG MINDIG PUNK HEGEDŰSNEK.


Lajkó Félix és Balázs János fellép a június 10-14-e között a Fonó mellett sok más helyszínen is zajló Budapest Folk Fest 2015-ön, az ő koncertjük más programok mellett június 12-én lesz a Nagytétényi Kastélymúzeumban, Facebook-eseményoldal 


A fentieknek egy lenyomata hallható-látható ezen a videópremieren: 


Lajkó Félix Facebook-oldala
Balázs János Facebook-oldala


nyitókép:
Raffay Zsófia

https://recorder.blog.hu/2015/05/27/premier_lajko_felix_es_balazs_janos_jelszo
Premier! Lajkó Félix és Balázs János: Jelszó
süti beállítások módosítása