Globálradar - Princess Chelsea

2015.05.27. 18:47, Frontrecorder

princesschelseaindex.jpg

Mesebeli hercegnőként élő előadókkal tele van a popvilág. Princess Chelsea nem tartozik közéjük – ő csak hercegnői szerepben él a saját maga teremtette bűvös mesevilágban. Május 18-án jelent meg második albuma,j jelenleg pedig épp a szomszédban. Szlovákiában koncertezik (ma Zsolnán, csütörtökön Pozsonyban, pénteken Kassán), tökéletes alkalom, hogy befogjuk a Globálradarunkon.

princesschelsea_1.jpgIndulás: 2009.

Honnan: Auckland, Új-Zéland.

Stílus: Éteri barokk-elektropop.

Kiadó: Lil' Chief / Flying Nun.

Olyan, mint Nancy Sinatra, Lana Del Rey és Enya dalai összegyúrva, a Barbie-t játszó Wednesday Addams előadásában.

Történet: Egyszer volt, hol nem volt, a hobbitok földjén, Új-Zélandon élt egy lány, Chelsea Nikkel, aki klasszikus zongorázást tanult, aztán évekig kereste az útját, játszott twee-pop zenekarban (The Brunettes) és „cirkuszpunk” truppban (Teenwolf), mielőtt egy napon Chelsea hercegnővé változott, hogy angyali hangjával és mágikus dreampopjával delejezze az internet zenebúvárait. Dióhéjban ennyi Princess Chelsea meséje, amelynek eddigi legátütőbb fordulatát egy 2011-es dal, pontosabban annak klipje hozta: a Jonathan Bree-vel (a Brunettes és a Lil’ Chief kiadó alapítójával) közösen előadott, a hatvanas évek Nancy & Lee-duettjeinek stíljét idéző The Cigarette Duet medencés anti-videója virális YouTube-sláger lett, ez pedig elég hype-ot hozott a zongorista-billentyűs-énekesnek, hogy első nagylemezével bejárja a világot, két éve Budapesten is teltházas koncertet adott. Megérdemli a figyelmet, és tényleg érdemes jobban figyelni rá, retrofuturista zenéje ugyanis megtévesztő lehet: felületesen hallgatva az andalító lebegős-csilingelős szintidallamok és a bűbájos-cukormázas ének együtt könnyen csömört okozhat vagy unalmassá válhat, de ha picit jobban fülelünk, egy elvarázsolt világban találjuk magunkat, ahol gyerekdalok, rajzfilmzenék, sanzonok hangulata keveredik a hatvanas évek barokk-, francia és space age popjának elemeivel és korai elektronikával boszorkányosan hatásos módon, miközben az ábrándos-meseszerű felszínt ellenpontozzák a modern létet tanmesékkel ostorozó, pléhpofával előadott gúnyos-szellemes szövegek.

Megjelenések: Your Woman kislemez (2009), And I Love Her kislemez (2010), Lil’ Golden Book album (2011) The Cigarette Duet (European Tour Edition) EP (2012), The Great Cybernetic Depression album (2015).

Mellékprojektek: Tagja a The Cosbys nevű soulzenekarnak, illetve a Disciples Of Macca nevű Paul McCartney feldolgozás zenekarnak.

Szexepil: A tündérien naivnak álcázott csípős éleslátás.

Legnagyobb eredmény, elismerés: A The Cigarette Duet videójának sikeréhez Marina And The Diamonds ajánlása is hozzájárult.

Radarjel-erősség: Néhány fejezet még benne van a meséjében.


Princess Chelsea friss második albumához a legfrissebb videó:

az első klipdal, a No Church On Sunday:

és a Lil' Golden Book klipdalai:



na és persze a bizonyos cigarettás duett: 

https://recorder.blog.hu/2015/05/27/globalradar_princess_chelsea
Globálradar - Princess Chelsea
süti beállítások módosítása