What The FAQ – Fluor

2015.05.21. 19:06, rerecorder

adamtemesi_20150226-canon-tmsi6036.jpg

Fluor az elmúlt egy-két évben háromélű produkciót vitt (hiphop, elektropop, élőzene), ám tavaly nyáron robbantott a Diazzal közös Wellhello popduóval, és azóta elképesztő sikerrel adják ki újabb dalaikat és koncerteznek élő felállásban. Márciusban jelent meg a (két remixszel együtt) nyolcszámos Elnöki ügy minialbum, egy teltházas Akvárium-koncert után április eleje óta zajlik az Elnöki Tour koncertsorozat, aminek a május 29-i Budapest Park-os nagykoncert lesz a legelnökibb állomása. Az időközben a Petőfi Rádióban Grand Tour című saját műsorral is jelentkező Fluort What The FAQ-oltuk.

Mi a legkorábbi emléked?

Pár hónapot jártam bölcsibe és onnan az első emlékem, hogy támasztom a traktorgumiból készült játékot és várom anyukámékat.

Mi volt a gyerekként elkövetett legnagyobb hülyeséged?

fluor_tomi.jpgNem voltam nagyon rossz gyerek, de egyszer elütöttem egy nénit. A biciklimnek a gumijához hozzányomtam a láncot, és attól olyan hangja volt, mintha motorral mászkálnék. Nagyon megtetszett és alkalmaztam is a dombról lefelé, ahol egy szegény mami vitte haza a kis táskáit, én meg elütöttem. Ahogyan az a filmekben szerepel, repült a két táska, a néni hátraesett, én meg előre. Egyetlen kérdése volt, hogy nem ütöttem-e meg a fülemet? Gyorsan hazamentem és mondtam anyáméknak, hogy „hm, most még sincs kedvem bringázni.” Aztán persze megjelent a néni és elmondta az egész sztorit.

Ha visszamehetnél az időben, milyen tanácsot adnál a tinédzserkori önmagadnak?

Nem biztos, hogy túl sok tanácsom lenne. Mondjuk azt, hogy nem olyan nagy baj, ha az embernek eggyel kisebb arca van tiniként. Viszont az is igaz, hogyha néhány helyzetben nem lett volna borzasztóan nagy a szám, akkor nem tanulom meg, hogy miért ne legyen az. A legtöbb tanáccsal az a baj, hogy ameddig az ember nem éli meg, addig azt sem érti meg, hogy mi van mögötte, és akkor úgyis belefut a hibába. Ezen kívül talán még azt mondanám, hogy nem érdemes hinni megrendíthetetlen és egyetemes igazságokban az életről, mert az embert nagyon könnyen befolyásolják azok a szűk körök, ahová tartozik. Nekem ilyen volt a magyar underground hiphop, egy csomó hülyeséget gondoltam, és rengeteg dolgot rosszul láttam – és különben így van ez ma is számos underground rapperrel, persze vannak, akik már nyitottabbak. Összességében örülök azoknak a hibáknak, amiket elkövettem. Nincs bennem olyan, hogy „ha valaki akkor azt mondta volna, hogy, akkor minden másképp lenne…”, mert lehet éppen úgy lenne másképp, ahogyan az nekem nem lenne jó.

FLUOR MÁR ÍRT LEMEZKRITIKÁT A RECORDERRE, NA DE MIRŐL?

Mit jelent számodra a testvér fogalma?

Imádom a húgomat és az öcsémet, a testvériség nyilván erős kötelék. Aztán vannak az életben a választott testvérek, a barátok. Akik nem feltétlenül mondják mindig azt, amit hallani akar az ember, de nekem ezek a barátságok érnek a legtöbbet. A testvér az, akivel ha nem találkozol egy vagy két évig, akkor is onnan tudjátok folytatni, ahol abbahagytátok.

Mit jelent számodra az újrakezdés?

Volt már pár az életemben. Alapvetően szeretem az újrakezdéseket és nekem fontos is, hogy lezárjak korszakokat és elindítsak másikakat. Olyannyira, hogy többször költöztem el egy lakásból azért, mert úgy éreztem, hogy egy időszakot le kell zárnom. Az újrakezdés nekem nem azt jelenti, hogy teljesen szakítani a múlttal, hanem teremteni valami újat azzal a tudásbázissal, ami már megvan. Így például a Wellhello is egy fontos újrakezdés.

Te miben hiszel?

adamtemesi_20150226-canon-tmsi6001.jpgTalán a rezgésekben (nevet). A rezgésekben és a munkában.

Mit tekintesz küldetésednek?

Nincsenek különösebb világmegváltó terveim. Nem harcolok például olyan előadók ellen, akiket szörnyűnek tartok. De azt szeretem hirdetni, hogy „olvassatok többet!”

Mi motivál legjobban az életben?

A zene. Magunkat megtalálni úgy a zenében, hogy elkapjon a varázslat, amikor mindent élvezetből csinálsz. Meg az, hogy meglássam a részleteket, folyamatosan kint legyenek a csápjaim és észrevegyek olyan dolgokat is, amiket a környezetem nem.

A magyar nép nem politikára termett, igaz vagy hamis?

Igaz. Egyértelműen igaz, elég csak megnézni a jelenlegi helyzetet. Meg persze egyáltalán, azt, hogy hogyan állunk a politikához. A múltunkat. Hogy mindig a rossz oldalra álltunk, mindig mindent elbasztunk. Nincs egy olyan pont most a politikában, amire azt mondhatnánk, hogy na, ez jó húzás volt!

Mi a legnagyobb erényed?

Jóindulatú vagyok, nagyvonalú, kedves.

És a legnagyobb bűnöd?

Utálok várni, ha ez bűnnek számít. Egyszer egy órát kellett volna várni egy vonatra, de inkább elindultam gyalog és legyalogoltam 20 km-t, miközben elhúzott mellettem a vonat. Nem érdekelt. Munkavégzésben, különböző projektekben nem vagyok türelmetlen, de ha csak állni kell és semmit sem csinálni, azt nem tudom elviselni.

Kedvenc káromkodásod?

Kurvapicsa. Meg seggkenyér.

Hány kávé egy nap?
Három-négy, de néha becsúszik melléjük még néhány redbullka is.

KORÁBBI FLUOR-INTERJÚNK ERRE.

Mit énekelsz a zuhany alatt?

Mostanában vagy Panamát szoktam vagy Dirty Vegast. Borzasztó fejhangon üvöltök otthon. Múltkor jött egy haverom és az ajtó előtt röhögött pár percig, hogy fejhangon vonyítok. Ez a perverzióm (nevet)!

Rádió vagy tv?

Többet hallgatok rádiót, a tévéhez le kell ülni, a rádió meg szólhat menet közben is.

flour_tomi.jpgTévéműsor, amit nem hagynál ki?

Nem vagyok nagy tévézős, de nagyon szeretem az HBO-n a John Oliver-showt, amiben az elmúlt hét híreit dolgozza fel a műsorvezető. A Törtetők című sorozatot is nagyon bírom és meghalnék az örömtől, ha folytatódna a Misfits.

Melyik könyv volt rád a legnagyobb hatással?

Seth Godintól az összes. Ő kábé a gondolkodásomba nyúlt bele elég erősen. Mostanában Grecsó Krisztiántól a Megyek utánad. És még Gerlóczytól az Igazolt hiányzás.

Kivel szeretnél közös fotót magadról?

Sky Ferreirával! Elbeszélgetnék vele kicsit.

Félig tele, vagy félig üres a pohár?

Hát inkább félig tele. De igyekszem előre meglátni a bajt, ha például egy pohár kiürül. És persze, hogy lehet egy másikat is megtölteni.

Magyarnak lenni annyi, mint...

… sírva vigadni, gondolom.

A boldogság egy...

… látásmód.

A szeretet…

… a legfontosabb erő, a világ egyik mozgatórugója.

A szerelem…

… „ezen a helyen biztos létezik, dióhéj hajókkal érkezik.”

A tehetség…

… önmagában nem elég.


A siker…

… a tudatos és kitartó munka eredménye.

A legféltettebb kincsem...

… a szabadságom.

wellhello.jpg


Utoljára akkor sírtam, amikor...

… egy romantikus filmet néztem. Évente egyszer találok egy olyan filmet, ami annyira megérint, hogy meghatódom. Talán a Pillangó-hatás volt, vagy századszorra az Egy makulátlan elme örök ragyogása. Bírom a szerelmi drámákat.

Mi történik velünk, amikor meghalunk?

Talán újjászületünk. De én mindig félek, hogy valami észak-koreai menekülttáborban születek újjá. Valamennyire hiszek abban, hogy a testünk és a lelkünk külön tud lenni és folytatjuk a kalandunkat egy következő életben.

Mondj valamit magadról, amit még soha nem árultál el egyetlen interjúban sem.

Gyerekként mindig megpróbáltam megenni az illatos radírt.


nyitófotó: Temesi Ádám
Wellhello-kép: Nagyillés Szilárd


a május 29-i Budapest Park-os Wellhello-koncert Facebook-eseményoldala


a Wellhello és az Apuveddmeg

 


az Elnöki ügy minialbum: 

https://recorder.blog.hu/2015/05/21/what_the_faq_fluor
What The FAQ – Fluor
süti beállítások módosítása