Heti Top 10: a legbizarrabb zenei kollaborációk

2015.05.17. 20:54, Frontrecorder

mileyflaming.jpg

A héten mutatott be élőben egy új közös dalt Miley Cyrus és a Flaming Lips,tovább görgetve ezzel az utóbbi évek legőrültebb könnyűzenei együttműködését. Ennek örömére össze is szedtük a szerintünk legfurább kollaborációkat az elmúlt negyven évből.

Bing Crosby és David Bowie

Karácsonykor a szeretet jegyében az ember olyasmikre is hajlandó, amikhez amúgy semmi kedve nem lenne. David Bowie például 1977-ben elvállalta, hogy szerepel az akkor már teljesen divatjamúlt crooner, Bing Crosby ünnepi tévéműsorában, csak azért, mert az anyukája egyik kedvenc énekese volt, ráadásul a Little Drummer Boy-t kellett volna vele duettben előadnia, amit Bowie ki nem állhatott - ezért ellenpontozásként neki gyorsan írtak egy új szerzeményt Peace On Earth címmel. A páratlanul furcsa páros jelenete legendás lett, paródia is készült belőle Will Ferrell és John C. Reilly alakításában.

Bob Dylan és Kurtis Blow

Csekkdiszáut, Bob Dylan rappel! A dalnokot a brooklyni rappionír kérte fel egy "featolásra" 1986-ban, és ő volt az is, aki bevezette a rap/hiphop világába. A rapzene lenyűgözte Dylant: "mind költők voltak és tudták, mi a dörgés" - írta a Krónikák című memoárja első kötetében. Azért az mindenki szerencséje, hogy a rapkarrierje megállt ennél a néhány sornál a Street Rock című dal elején.

A KLF és Tammy Wynette

A popzene egyik legzseniálisabb pillanata a popzene egyik legzseniálisabb provokátor duójától - csak a KLF lehetett képes arra, hogy az 1991-es Justified And Ancient kislemezdalukban a countryzene egyik ikonjával olyanokat énekeltessen, hogy "irány Mu Mu föld", meg "tekerd fel a strobit".



A KLF ŐRÜLT TÖRTÉNETÉT ITT FOGLALTUK ÖSSZE.

A Sonic Youth és a Cypress Hill

Az 1993-as Judgement Night (Az ítélet éjszakája) soundtrackje a rap-metál crossover máig legjobb pillanata, kultikus filmzene, amelynek még tribute bulit is rendeztek.Gyakorlatilag az egész album szerepelhetne itt, de talán a Sonic Youth és a Cypress Hill kollabja a, khm, legkészebb.

Nick Cave és Kylie Minogue

Ma ebben nem lenne semmi hallatlan, de húsz éve az egész világ meghökkent ezen a duetten. Pedig nem kellett volna, hiszen a két előadó világa csak kívülről nézv,e nem fért össze egymással, az igazság viszont az volt, hogy Cave akkor már évek óta rajongott Kylie-ért és több dalt is írt neki, de végül ezt volt az, amivel megkereste, a popminyon pedig azonnal igent mondott. 



KYLIE TERMÉSZETESEN A NICK CAVE-FILMBEN IS SZEREPEL.

Henry Rollins és Goldie

A hardcore punk / alternatív rock és a jungle / drum and bass indulatkezelési specialistája a Spawn - Az ivadék soundtrackjén csatornázták egybe a frusztrációikat 1997-ben. A rockereket és technósokat összeboronáló filmzenén akadnak még érdekes párosítások, mint az Orbital és Kirk Hammett, a Butthole Surfers és Moby, vagy Marilyn Manson és a Sneaker Pimps.

A Jonas Brothers és Common

Ilyet még valószínűleg a A Galaxis útikalauz stopposoknak Valószínűtlenségi Hajtóműve sem tudna produkálni, mint a tinilányokat szívét kifacsaró Disney-zenekar és az egyik legkomolyabb, legbölcsebb rapper 2009-es közös dala. Vagy ez egy párhuzamos valóság terméke?

A Weezer és Kenny G

Oké, értjük, hogy ez ironikus, mint ahogy a Weezer úgy általában, meg hogy rímel a 2009-es dal refrénjének soraira (ez nem lehetetlen, ez nem valószínűtlen, ez nem nem hihető, ez nem előrelátható), de Kenny G rövid szaxofonszólójára akkor sincs magyarázat és nincs mentség.

Jack White és az Insane Clown Posse

Detroit rockzenéjének két végpontja találkozik az emberi végbálnyílásnál - kevés ennél perverzebb bűnös öröm létezik, mint ez a Mozart trágár kánonjai által inspirált, magyarul Nyald ki a seggem című borzalom 2011-ből, ami egyébként nem a juggalo-hordákat a világra szabadító bohócarcú rapduó, hanem Jack White agyszüleménye. Akarsz róla beszélni, Jack?


A Metallica és Lou Reed

Na erre aztán a világ abszolút nem volt felkészülve, és tulajdonképpen a mai napig sem áll készen rá, hogy ezt a 2011-es kollaborációt befogadja. Mint azt Lou Reed özvegyétől, Laurie Andersontól később megtudtuk, David Bowie szerint a Lulu című lemez a 2013-ban elhunyt dalszerző-gitáros mesterműve, szóval a hiba a mi készülékünkben lehet.




ez pedig a bevezetőben említett szám Miley Cyrus és a Flaming Lips készülő albumáról:

Címkék: heti top 10
https://recorder.blog.hu/2015/05/17/heti_top_10_a_legbizarrabb_zenei_kollaboraciok
Heti Top 10: a legbizarrabb zenei kollaborációk
süti beállítások módosítása