Több mint másfél millió forintért kelt el az egyik legritkább hardcore-lemez

2015.05.16. 14:00, subrecorder

mj_emm1_tm.jpeg

A Judge nevű New York-i hardcore zenekar debütáló albumának első verziójából összesen 110 darab létezik vinylen. Ezek közül most az egyik az interneten - konkrétan a Discogs.com nevű, diszkográfiákat részletesen tárgyaló és a felhasználók közti kereskedést is bonyolító oldalon - 6048 dollárért, azaz úgy 1 millió 633 ezer forintért kelt el.

judge.jpgA Judge Chung King Can Suck It című albuma már csak a története miatt is megérdemli a figyelmet. Mike Judge zenekara a New York-i Chung King stúdió egyik termét bérelte ki, hogy rengeteg koncert és egy sikeres EP után elkészítse első albumát. Az akkor négy teremmel rendelkező létesítményben éppen a Run-D.M.C., a Beastie Boys és LL Cool J voltak a többi bérlők, így Judge-éknak már csak a legrosszabb felszereltségű rész jutott. A hangmérnökük ráadásul kokainfüggő volt, aki a felvételek harmadik napján el is tűnt, így ezután egy olyan szakemberrel kellett együtt dolgozniuk, aki nem értett a punk hangzáshoz. Később persze sem a zenekar, sem a kiadó nem volt megelégedve a felvételek minőségével, de végül úgy döntöttek, hogy az előrendelőket kielégítendő 100 darabot kinyomnak és kipostáznak, az eredeti cím - Bringin' It Down - helyett érthető okokból Chung King Can Suck Itre átkeresztelt albumból (végül 110 lett belőle, plusz létezik 6 db tesztnyomás még). Még ebben az évben, tehát 1989-ben aztán kiadták az újravett, rendes albumot is az eredeti címen, de természetesen nem ez, hanem a Chung King Can Suck It lett legendás és a gyűjtők által keresett darab.

Ritkasága miatt általában több ezer dolláros áron tűnik fel nagy néha az eBayen a lemez egy-egy példánya, most éppen a Discogs-on bukkant fel, és nem is sokáig maradt eladója birtokában, igen hamar gazdát cserélt 6048 dollárért. Ezzel egyébként messze a diszkográfiagyűjtő és lemezcserélgető oldal legdrágábban eladott portékája -összehasonlításként a tavalyi év csúcstartója a Coil 1987-es Gold Is The Metal (With The Broadest Shoulders) című, tavaly februárban 1889 dollárért eladott 55 példányban létező kislemezeket tartalmazó gyűjteménye volt. Maga Mike Judge egyébként a legutóbbi, 6600 dolláros eBay-aukció után azt nyilatkozta, nem érti, hogy érhet sokaknak ennyi pénzt az a felvétel, ami nekik, a készítőinek gyakorlatilag a nullával egyenlő.

ÉS HOGY MELYIK A LEGDRÁGÁBB MAGYAR LEMEZ? ARRA MI MAGUNK TALÁLTUNK RÁ.

A Judge Chung King Can Suck It című albuma - sajnos csak digitális formában tudjuk megmutatni:


egy remek négy részes sorozat a zenekarról, benne természetesen a ritka lemez is megjelenik:

https://recorder.blog.hu/2015/05/16/tobb_mint_masfel_millio_forintert_kelt_el_az_egyik_legritkabb_hardcore-lemez
Több mint másfél millió forintért kelt el az egyik legritkább hardcore-lemez
süti beállítások módosítása