Az Editors aztán nem bánt senkit

2015.05.12. 10:32, subrecorder

editors_2.jpg

A 2000-es évek közepe óta az egyik legmegbízhatóbb brit zenekar a birminghami Editors, amely mindig szépen ellavírozott középúton kellemes, de a világot nem megváltó posztposztpunk lemezeivel. Érkező ötödik albumuk első megosztott dala alapján ez marad továbbra is így.

Tom Smith csapata egészen 2009-ig várható rendszerességgel, két évente hozta ki újabb lemezeit, az erős szintitémákkal kísérletező In This Light and On This Evening megjelenése után azonban történt egy törés a zenekarban, egy régi tag helyére kettő új érkezett, így a negyedik albumukra, a korai, gitárcentrikusabb hangzáshoz visszatérő The Weight of Your Love-ra már 2013-ig kellett várni. Úgy tűnik, most visszarázódtak a rendes kerékvágásba és az egyelőre cím nélküli ötödik Editors-anyag idén megjelenik. Ráadásul, ha az első közzétett dal, a No Harm az iránymutató, akkor némileg ismét az elektronikás hangzás felé fordulnak. Az új felvétel mindössze annyi újdonságot hoz be a bevált formulába, hogy még a korábbi (nem túl vidám) Editors-életműhöz képest is sivár és reménytelen világot mutat, ehhez illően pedig fekete-fehér, szuperlassításos videót kapott. Ezt az iráni származású fotós, Rahi Rezvani rendezte, akiről Smith így nyilatkozott: "Rahi érti, hogy mit is akarunk mondani és mutatni az Editors-szal, képes belehelyezkedni abba a világba, amit mi létre kívántunk hozni. Ugyanakkor képes minket meglepni is, olyan képi elemeket beleillesztve ebbe a világba, amikre mi nem is gondoltunk volna."

A zenekar ötödik stúdiólemezének megjelenési időpontja még nem ismert, mindössze annyit tudunk, hogy márciusban fejezték be a keverést, tehát annyira messze már nem lehet a hivatalos bejelentés. Az Editors egyébként december 8-án Budapesten játszik, a Barba Negrában.


Az Editors új videója, a No Harm című dalhoz:

Címkék: editors
https://recorder.blog.hu/2015/05/12/az_editors_aztan_nem_bant_senkit
Az Editors aztán nem bánt senkit
süti beállítások módosítása