Lemez Gyorstár – 2015. 19. hét: Scuba, Jam City, Action Bronson, Lightning Bolt, The Very Best

2015.05.07. 15:50, rerecorder

very_best.jpg

Lemez gyorstár: Scuba és Jam City az elektronikus tánczene felől közelíthető (egyikük újra nagy formában, másikuk meglepőt húzott), Action Bronson a hiphopban, a Lightning Bolt duó zajrockban nagy név (egyikük kicsit félrement, másikuk szuperül tért vissza), és itt a The Very Best duó is (nyitóképen), amely meg egyszerűen boldogságból zenél a boldogságról (napfény mellé plusz vitamin világzenés elektropopjuk).

Scuba: Claustrophobia

scuba-claustrophobia-rs-cover.jpgKiadó: Hotflush

Megjelenés: 2015. március 23.

Stílus: techno, ambient

Kulcsdal: Why You Feel So Low

Negyedik sorlemezén ismét megújul a dubstepben ikonná váló, majd technóra váltó Scuba. A Claustrophobia talán az eddigi legmélyebb albuma, több ritmus nélküli pillanata ellenére is a keményebb, hipnotikus technót kedvelőknek szól, így aztán nem meglepő, hogy sokan értetlenül állnak a végeredmény előtt. Holott nagyon is rendben van: egy új oldalát ismerjük meg Scubának, kiderül, hogy nem csak veretni tud, ha négynegyedekről van szó, hanem mélyebb kontextusok megteremtésében is jó.

8.5/10

Velkei Zoltán



Jam City: Dream A Garden

jam_city_dream_a.jpgKiadó: Night Slugs

Megjelenés: 2015. március 23.

Stílus: absztrakt szintipop, electro

Kulcsdal: Today

Erre biztos kevesen számítottak: Jack Latham az új lemezén elhagyta a védjegyének számító ripityára tört, futurista UK bass ritmikákat, helyettük az 1980-as évek álmos/álmodozós szintijeihez és torzított funkgitárjaihoz nyúlt, de még énekel is. A végeredményen még lehet csiszolni következőre – érezhetően van potenciál egy esetleges folytatásban –, de most sem rossz, amit hallunk. Leginkább mégis azért lehet szeretni, mert komoly mondanivalója van, és közben optimista marad – érdemes a szerzővel készült friss interjúknak utána olvasni.

8/10

Velkei Zoltán



LEGUTÓBBI NŐI ELŐADÓK VOLTAK FÖLÉNYBEN: BARNETT, COTTRELL, SUNDFOR, SOKO.

Action Bronson: Mr. Wonderful

wonderful.jpgKiadó: Vice

Megjelenés: 2015. március 24.

Stílus: hiphop

Kulcsdal: Actin Crazy

Action Bronson olyan figura, amilyet kitalálni nem lehet, csak az élet lehet ekkora forma, hogy megalkotta. 140 kilós nagyszakállú albán-amerikai, aki kajáról és kosárlabdáról rappel, főzőműsora van és b-filmes sztárnak képzeli magát, miközben kedveskedve leringyózza az anyját? Bármikor jöhet! Amikor ehhez a karakterhez tartja magát nagykiadós bemutatkozó lemezén, akkor minden rendben is van, de mikor hősszerelmes, classic rock gitárhős, vagy éppen funkénekes akar lenni, akkor már hirtelen nem is olyan érdekes. Maradjunk csak a pudingevésnél, meg a lézerszemű cápán lovaglásnál.

7/10

Mika László

 

Lightning Bolt: Fantasy Empire

lightning-bolt-fantasy-empire-cover-380-1600.jpgKiadó: Thrill Jockey

Megjelenés: 2015. március 30.

Stílus: zajrock

Kulcsdal: Over The River And Through The Woods

Fura, hogy a Lightning Bolt idén már 21 éves. Amikor alakult a duó, a Raw Power és a Sabbath Bloody Sabbath voltak ennyi idősek. Meg a Dark Side Of The Moon. Utóbbihoz hálistennek semmi, az első kettőhöz viszont nagyon is sok köze van a fülsiketítően hangos és intenzív élő fellépéseiről híres dob+basszus káoszduónak: őszülő halántékkal is lendületből szántják fel a pályát, és a pincemély riffekkel sem bántak mostohán. Az eddigi anyagaiktól eltérően néhol egészen stoneres – amúgy pedig hozzák a szokásos fejrepesztést.

8.5/10

Kálmán Attila

 

The Very Best: Makes A King

the_very_best_makes_a_king.jpgKiadó: Moshi Moshi

Megjelenés: 2015. április 6.

Stílus: világpop

Kulcsdal: Mariana

A Very Best visszatalált a szépséghez. Na, nem mintha bármi baj lett volna a duó előző, globálbass-esebb, klubzenésebb albumával (MTMTMK, 2012), de a 2009-es (még trióban rögzített) Warm Heart Of Africa melegségéből valami azért mégiscsak hiányzott akkor. Ezt most orvosolta a főleg chichewa nyelven éneklő Esau Mwamwaya és a svéd Johan Hugo zenefelelős: dalaik ismét csak lélekemelő boldogságbombaként hatnak, magától értetődően verybestesek, világokat forrasztásmentesen összepasszítók, a csokorban ugyanakkor ezúttal erősebb az afrikai szál és inkább elmélázó a tempó. Célját elérő anyag: negatívumokon és pozitívumokon felülemelkedő boldogságérzetet mutat – és okoz is.

8.5/10

Dömötör Endre

THE VERY BESTOLÓGIA ITT!

https://recorder.blog.hu/2015/05/07/lemez_gyorstar_2015_19_het_scuba_jam_city_action_bronson_lighning_bolt_the_very_best
Lemez Gyorstár – 2015. 19. hét: Scuba, Jam City, Action Bronson, Lightning Bolt, The Very Best
süti beállítások módosítása