Lemez Gyorstár – 2015. 17. hét: L. Vincent, S. Sundfør, SoKo, D. Cottrell, C. Barnett

2015.04.26. 12:15, rerecorder

courtney.jpg

Tessék, öt erős lemez az év első harmadából, meghallgatható mind: Levon Vincent az analóg elektronikában, Susanne Sundfør artpopban, SoKo 80s new wave-idézésben, Dorthia Cottrell folkban, Courtney Barnett indierockban adott ki a műfaj idei kiemelkedő lemezei közül egyet. Lemez gyorstár.

Levon Vincent: Levon Vincent

levon_vincnt-c15.jpgKiadó: Novel Sound

Megjelenés: 2015. február 9.

Stílus: analóg house/techno

Kulcsdal: Anti-Corporate Music

Elképesztően durva 4LP-s kiadásban jelentette meg első szerzői albumát az úttörő zenéiről ismert New York-i house/techno producer, Levon Vincent. A terjedelem elsőre felvágásnak tűnhet, de ez azon ritka darabok egyike, ahol létjogosultsága van: rengeteg slágergyanús, masszív dallam és ritmus bontakozik ki a nehéz vasak gerjesztette környezetben, gyakorlatilag szürke foltok nélkül. A zsánerben év albuma esélyes kiadvány, ráadásul minden egyes bakelit más artworkkel díszített.

9/10

Velkei Zoltán



Susanne Sundfør: Ten Love Songs

sundfor.jpgKiadó: Warner Norway / Sonnet Sound

Megjelenés: 2015. február 16.

Stílus: artpop

Kulcsdal: Fade Away

A folkpopos-zongorás Susanne Sundfør hazájában, Norvégiában már jópár éve a legnépszerűbb dalszerző-énekesnők közé tartozik, The Brothel című, dús hangszerelés felé nyitó 2010-es harmadik nagylemezével futott be, azóta próbálkozik az országból való kitöréssel is és erre a mostani lemezével komoly esélye nyílik. Röyksopp- és M83-közreműködései megalapozták nemzetközi hírnevét, ha nem lenne ennyire „norvégos” a neve, talán már be is futott volna, hiszen a skandináv vonal legjobb hagyományai egyesülnek dalaiban: a Lykke Li-féle érzékenység, a Robyn-féle popvéna és az Annie-féle megejtő ének, ráadásul a Ten Love Songs változatos, ambiciózus és igen magabiztos. Florence és gépezete csak szeretne ilyen lenyűgöző lemezzel visszatérni.

8.5/10

Dömötör Endre


SoKo: My Dreams Dictate My Reality

soko_mydreamsdictate_front_1000.jpgKiadó: Because Music

Megjelenés: 2015. március 2.

Stílus: 80s new wave, szintipop

Kulcsdal: Lovetrap

A francia származású színész-énekesnőnek nem ez az első lemeze, bemutatkozó EP-jét 2007-ben, debütáló albumát 2012-ben adta ki, de stílusa azóta teljesen megváltozott. Kérdés, hogy valóban szükség volt-e még egy 80-as éveket idéző, suttogással finomított posztpunkos dark-wave-lemezre (amin egyértelműen a Cure a fő inspiráció), mindenesetre az album azért átgondoltabb és jóval szórakoztatóbb, mint amire egyébként ebből következtetni lehetne. A hideg füstben úszó dalok az énekhang miatt kevésbé ridegek, mint mondjuk Molly Nilssonéi, és nem is olyan szétkenődőek, mint Ariel Pinkéi, aki egyébként szinte észrevétlenül – mármint magától értetődően – kétszer is szerepel a lemezen.

8/10

Sugó Lilla



Dorthia Cottrell: Dorthia Cottrell

dorthiacottrell_st.jpgKiadó: Forcefield Records

Megjelenés: 2015. március 3.

Stílus: folk

Kulcsdal: Maybe It’s True

A Windhand nevű doom metal zenekar énekesnője, Dorthia Cottrell akusztikus folklemezzel debütál, de ez nem annyira meglepő, hiszen már együttese anyagain is voltak ilyen kísérletei. Ami meglepő, az a cím nélkül bemutatkozás elképesztő ereje: az utóbbi idők egyik legjobb tradicionális lemezét hallhatjuk, Townes Van Zandt, Gram Parsons szellemi megidézésével (feldolgozások is szerepelnek tőlük) és ha további sarokpontok kellenénk: Mark Lanegan, 16 Horsepower, Cat Power, Lucinda Williams. Szellős hangszerelés, a részletek felnagyítása, testközeli érzelmi transzformáció – az év egyik legjobb lemeze.

9/10

Dömötör Endre


Courtney Barnett: Sometimes I Sit And Think, And Sometimes I Just Sit.

cb-sometimes_i_sit-4000x4000.jpgKiadó: Mom+Pop

Megjelenés: 2015. március 23.

Stílus: indierock

Kulcsdal: Depreston

Az ausztrál Courtney Barnett első nagylemezével (eddig két EP-je és azok összkiadása jelent meg) végrehajtja azt a bravúrt, hogy az unalomig ismert (alt-)rockos klisékből egy végtelenül személyes, egyben a mai húszas/kora harmincas generáció számára nagyon is átélhető problémákra reflektáló dalokat sorakoztat fel. Persze azok a klisék is a lehető legjobbak közül valók. A főleg a CBGB-vonalon mozgó feszes, hányaveti rockzene és a magányosan pengető, blues-os, folkos singer-songwriter világban Barnett teljesen otthonosan mozog, mégis a dalszövegek azok, amelyek igazi mélységet adnak a számoknak. Az éjjeli szerelmes évődéstől a környezetszennyezésen át a multi-mókuskerékig terjedő témájú szövegek érett, elsőrangú dalszerzőt mutatnak.

8.5/10

Csada Gergely 

https://recorder.blog.hu/2015/04/26/lemez_gyorstar_2015_17_het_levon_vincent_susanne_sundf_r_soko_dorthia_cottrell_courtney_barnett
Lemez Gyorstár – 2015. 17. hét: L. Vincent, S. Sundfør, SoKo, D. Cottrell, C. Barnett
süti beállítások módosítása