Heti Top 10: a legabszurdabb összetételű szupergrupok

2015.04.26. 21:19, Frontrecorder

teenagetimekillers.jpg

A héten került ki az első dal a Corrosion Of Conformity dobosa által tavaly összetrombitált szupergrup, a Teenage Time Killers (lásd a fenti vicces montázson) július 31-én érkező lemezéről. Az alkalmi all star formációban olyan nagyágyúk játszanak, mint Dave Grohl, a Slipknot énekese, Corey Taylor, a punkrenegát Jello Biafra, Nick Oliveri és Stephen O'Malley a Sunn O)))-ból, ami elég vad összeállítás, de korántsem szokatlan a szupergrupok között - íme a mi tíz kedvenc "hogy kerültek ezek össze" példánk.

Aparatjik

Egy igazán nemzetközi szupergrup: a dán Mew énekes-gitárosa, Jonas Bjerre, a Coldplay basszusgitárosa, Guy Berryman, a norvég A-ha gitárosa, Magne Furuholmen és a svéd producer-dobos Martin Terefe egy bennszülött törzsekkel foglalkozó emberi jogi szervezetet támogató jótékonysági lemez kedvéért álltak össze 2008-ban, aztán úgy maradtak; eddig két szintis-gitáros felnőttpop-albumuk jelent meg.

Atoms For Peace

Oké, hogy ma már természetesnek vesszük ezt a zenekart, de azért ha 2009 előtt valaki azt mondta volna, hogy Thom Yorke és Flea egy zenekarban játszik, béna viccnek tartottuk volna. Aztán mégis mi lett belőle.

FFS

A Franz Ferdinand és a Sparks tagjai egy zenekarban? Miért is ne? Ha belegondolunk, ez nem is annyira lehetetlen párosítás, és amit eddig hallottunk, az is azt támasztja alá, hogy remekül összepasszolnak.

Jason Feathers

Ez persze hogy nem egy ember, hanem négy: alapvetően Justin Vernon (Bon Iver) és a Magyarországra szinte hazajáró fehér rapper, Astronautalis közös projektje S. Carey (a Bon Iver dobosa) és Ryan Olson (Vernon Gayngs nevű másik együttesének vezetője és a Poliça alapítója) bevonásával. A se hiphop, se indiefolk formáció 2012-ben született, tavaly jelent meg a bemutatkozó albuma.

NKOTBSB

A világ első fiúzenekar szupergrupja. A New Kids On The Block és a Backstreet Boys tagsága 2011-ben olvadt össze egy turné erejéig, és még ugyanabban az évben kiadtak egy albumot, amin a két együttes 5-5 slágere mellett két közösen előadott új dal is szerepelt. A tuti kasza ötletet villámgyorsan lenyúlta Angliában a McFly és a Busted (ők McBusted néven turnéztak), és több tévés tehetségkutató is.

SuperHeavy

Mick Jagger, Dave Stewart, az indiai zeneszerző A.R. RahmanJoss Stone és Damian Marley egy zenekarban, ez aztán a random összeállítás! Vagy nem? Annyira nem, az alapja ugyanis az volt, hogy Jagger és Stewart egy projektben éljék ki a jamaicai és indiai zene iránti rajongásukat, így kerültek képbe a többiek. 2009-ben kezdtek együtt dolgozni, de a világ csak 2011-ben szerzett tudomást a SuperHeavy létezéséről, amely igencsak rövidnek bizonyult - egy szintén 2011-ben megjelent album után vége lett.

The Damned Things

Valahogy nehéz elképzelni, hogy egy thrash/speed metal, egy metalcore és egy emo zenekar tagjai együtt nyomják a heavy rockot, de a valóság persze itt is felülírta a képzeletet, amikor 2010-ben bemutatkozott az Anthrax (Scott Ian, Rob Caggiano), az Every Time I Die (Keith Buckley) és a Fall Out Boy (Joe Trohman, Andy Hurley),tagjait tömörítő szupergrup. Zenéltek egy jóízűt (ennek eredményéből megjelent egy albumuk), aztán ment mindenki a maga dolgára, pedig olyan volt, mintha mindig is együtt zenélnének.

The Masked Marauders

Azt tudtad, hogy 1969-ben Mick Jagger, Bob Dylan, John Lennon és Paul McCartney felvett egy albumot titokban, ami kalózkiadásban mégis hozzáférhető volt? Na ez tényleg nagyon vad - lenne, ha igaz lenne. Mindez azonban csak a Rolling Stone magazin egyik szerkesztőjének, Grell Marcus-nak az agyszüleménye volt, ő írt lemezkritikát erről a bizonyos - nem létező - bootlegről. Írásával a hatvanas években elharapódzó szupergrup-lázat karikírozta, ám a szatíra nem ment át, még az érintett zenészek menedzserei is bedőltek neki és a laptól próbálták megtudni, hol lehet hozzájutni a lemezhez. Hogy a poén kerek legyen, a lemez tényleg elkészült, a zenét a Cleanliness And Godliness Skiffle Band játszotta fel és imitátorok énekeltek. És a slusszpoén? Ez a szupergrup tényleg majdnem megvalósult!

The Singles

Scarlett Johansson legújabb zenei kirándulása ez az idén indult csupa csaj popzenekar, amelynek további tagjai Este Haim, a Haim basszusgitárosa, Holly Miranda és Julia Haltigan dalszerző-énekesnők, valamint Kendra Morris soulénekesnő. A Singles meglepően jó elektropopos bemutatkozásáról itt írtunk, azóta egy már régebb óta létező Singles letiltatta a nevüket.

Tinted Windows

James Iha (Smashing Pumpkins, A Perfect Circle) - gitár,  Adam Schlesinger (Fountains Of Wayne, Ivy) - basszusgitár, Bun E. Carlos (Cheap Trick) - dob és, khm, Taylor Hanson (Hanson) ének - Ilyen nincs, és mégis van. A különös társaságot 2009-ben hozta össze James Iha, felvettek egy albumot fülbemászó powerpop dalokból, koncerteztek egy sort, aztán eltűntek a balfenéken. Lehet, hogy tényleg csak kitaláció voltak?


 + 1 Frank Sidebottom's Supergroup

A zenész-komikus Chris Sievey által alakított papírmaséfejű karakter a Starsky & Hutch-ból ismert színész, David Soul és a Happy Mondays basszusgitárosa, Paul Ryder a Fall egyik legismertebb dalát erőszakolja meg egy tévéműsorban - erre nincsenek szavak.


ez pedig a Teenage Time Killers első közzétett dala:

https://recorder.blog.hu/2015/04/26/heti_top_10_a_legabszurdabb_osszetetelu_szupergrupok
Heti Top 10: a legabszurdabb összetételű szupergrupok
süti beállítások módosítása