Globálradar - Lotic

2015.04.24. 15:44, Frontrecorder

lotic.jpg

Bírod Arca vagy a Fade To Mind kiadóhoz tartozó producerek zenéjét, de hallgatnál valami szexibbet? Akkor Lotic a te embered!

loricsmall.jpgIndulás: 2011.

Honnan: Houston / Berlin.

Stílus: Elect-lotic.

Kiadók: #FEELINGS, Sci-Fi & Fantasy, Janus Berlin, ‎Tri Angle.

Olyan, mint Arca tüzesebb, csapongóbb testvére.

Történet: Berlinben kis túlzással egymás lábát tapossák az Amerikából áttelepült dj-k, producerek, de köztük csak kevesen vannak olyanok, akiket nem a várost uraló minimal techno/house klíma éltet. Ilyen különc a Janus kollektíva, melynek ex-pat tagsága leginkább a New York-i Ghe20 G0th1k partikhoz hasonló szubkultúrát próbál meghonosítani, azaz futurisztikus, deviáns gettótánczenékre pörgő bulikat rendez a queereknek és a freakeknek, ami meglehetősen szokatlannak számít még a berlini klubszíntéren (bár mostanra már bevették a Berghaint). A legforróbb Janus-arc a texasi Houstonból elszármazott J’Kerian Morgan, estjeik egyik rezidens dj-je, akinek a kiadványával tavaly elstartolt a brigád saját labele. Ő 2012-ben költözött Berlinbe, miután ráeszmélt, hogy utálja Austint, ahol számítógépes zeneszerzést tanult, így a tanulmányai végeztével rávette az akkori pasiját, hogy kezdjenek új életet valahol Európában. A szerencse úgy hozta, hogy a párja az Abletonnál kapott állást, mentek tehát a német fővárosba, ahol eleinte teljesen kívülállónak, idegennek érezte magát, nem tudott semmilyen közegbe beilleszkedni. És bár a Janus-nál megtalálta a helyét, producerként ugyanakkor nem fér be sehová; a hivatkozási-kiindulási pontok nyilvánvalóan beazonosíthatóak, ám zenéje külön kategóriát képvisel. Tinédzserkorára a hiphoptól és R&B-től megcsömörlött, ezért eleinte a rádióban elcsíphető elektronikus zenéket, majd az internetes műfajokat szívta magába, hogy aztán mindezekből a hatásokból alakítsa ki behatárolhatatlan hangzásvilágát, ami ebben a formában csak az övé – ugyanis annyira kötetlen, hogy már nincs is formája. Lotic sötét zenéje olyan, mintha a különféle összetevőket – hiphop, R&B, ballroom house, bmore, grime, IDM, absztrakt house, mindenféle global bass – érzésből összerázná és ami ebből épp kijön, az lesz egy trekk. Kiszámíthatatlansága mellett a másik vonzereje a sokrétegű kettősség: egyszerre kemény és elfolyós, rideg és érzéki, fájdalmas és kéjes, paráztató és felajzó, sötétbe húzó és eksztatikus.

Megjelenések: More Than Friends EP (2011), Sankofa / Glittering single (2013) – mint Lōtic, Fallout EP (2013), Damsel In Distress mixtape (2014), Heterocetera EP (2015).

Mellékprojektek: Dj-zés.

Szexepil: Ahogyan a Ha!-hangmintával játszik.

Legnagyobb eredmény, elismerés: Tavalyi mixtape-jét a FACT beválasztotta 2014 legjobb kiadványai közé.

Radarjel-erősség: Ha nem is lesz overground név, de sokáig elkísér még bennünket a jövőbe.


a nagyszerű Damsel In Distress mixtape:



Lotic a berlini Boiler Roomban tavaly:



a Heterocetera EP címadó trekkje:

https://recorder.blog.hu/2015/04/24/globalradar_lotic
Globálradar - Lotic
süti beállítások módosítása