Technomúzeum nyílik Frankfurtban

2015.04.23. 15:01, Frontrecorder

momem.jpg

A tervek szerint 2017-ben nyitja meg a kapuit az első európai "technomúzeum" Frankfurtban. A Museum Of Modern Electronic Music (MOMEM)  a megszokott vitrinszagú tálalástól eltérő, kvázi a partizáshoz hasonló élményt ígér. 

A technónak van már egy múzeuma, az Exhibit 3000, amely természetesen a műfaj szülővárosában, Detroitban működik. Hamarosan pedig megnyit az európai megfelelője, mégpedig abban a német városban, amely a techno, vagy tágabban az elektronikus tánczene spirituális otthonának számít kontinensünkön - Frankfurt a nyolcvanas évek közepe óta a műfaj egyik legfőbb bástyája, a techno egyik oldalágának, a trance-nek a szülővárosa, innen indult többek közt Sven Väth is. Frankfurt legfontosabb elektronikus tánczenei úttörője azonban az indusztriál színtér felől érkező Andreas Tomalla, művésznevén Talla 2XLC, aki 1980-ban kezdett dj-zni, és 1984-ben indította el Technoclub nevű elektronikus tánczenékre fókuszáló klubestjét, amely 1989-re többezres partisorozattá nőtte ki magát, és kulcszerepe volt a kilencvenes évek elejére már nemzetközileg jelentős frankfurti techno-trance színtér katalizálásában. 

Tomalla tehát nyugodtan nevezhető történelmi fontosságú figurának az európai elektronikus tánczenében, aki a műfajban eltöltött több évtizedes múlttal a háta mögött úgy gondolta, érdemes és fontos lenne e zenei világ történelmét kiállítani. Az általa megálmodott MOMEM nemcsak az elektronikus tánczenét - történetét és hatását, különféle stílusirányzatait és ezek legfontosabb képviselőit, legendás helyszíneit - kívánja bemutatni, de az összes hozzá kapcsolódó területet is, mint a grafika és dizájn, a divat, a hangszerek és a technológia. Céljai szerint a múzeum az elektronikus tánczene kulturális fontosságát szemléltetné, és nem a hagyományos formában, hanem az érzékszervekre ható - azaz nyilván elsősorban audiovizuális - módon, tehát valószínűleg aki belép, az úgy érezheti majd magát, mintha egy szimulált technoklubban lenne. A MOMEM az állandó kiállítás mellett helyet ad majd feltörekvő dj-knek rendezett workshopoknak és zenés eseményeknek is, tehát egy nagyon is élő, a jelennel és a jövővel is foglalkozó helyszínt képzelt el az ötletgazdája. A MOMEM a frankfurti gyermekmúzeum (!) területén működik majd és előreláthatólag valamikor 2017-ben fogadja majd az első látogatókat.

Ennek a számnak biztos helye van a technomúzeumban - a detroiti Cybotron Techno City-je 1984-ből:


és egy frankfurti techno-trance klasszikus, a Barbarella (Sven Väth) azonos című trekkje 1992-ből:

Címkék: momem
https://recorder.blog.hu/2015/04/23/technomuzeum_nyilik_frankfurtban
Technomúzeum nyílik Frankfurtban
süti beállítások módosítása