Lemez gyorstár - 2015. 14. hét: Ryley Walker, Noel Gallagher, Zs, Screaming Females, Say Lou Lou

2015.04.03. 14:00, prorecorder

ryleywalker1.png

Jól eltalált rocklemez (Screaming Females), szaxofonos-gitáros őrültködés (Zs), megfáradt britpopper (Noel Gallagher's High Flyin Birds), álmodozó ikerlányok (Say Lou Lou) és ígéretes posztfolkjazz (Ryley Walker, nyitóképen) a töltények az eheti Lemez gyorstárban, amelyben figyelemre méltó anyagokkal búcsúztatjuk 2014 első negyedévét.

Zs: Xe

zs1.jpgKiadó: Northern Spy

Megjelenés: 2015. február 23.

Stílus: avantgárd zaj

Kulcsdal: Corps

A szaxofon-dob-gitár felállású Zs legújabb lemeze kifejezetten slágeres lett, legalábbis abban az avantgárd-zaj-jazz mezőnyben, amiben indult. Jól megjegyezhető, strukturált témákat csorog körbe a káosz és tartósan egyik sem tud felülkerekedni. A trió eddigi legkiegyensúlyozottabb anyaga nem csúszik el semmilyen extrémitás irányába, ami pedig az absztrakt zenében utazók régi betegsége: nem lesz céltalanul vad vagy álmosítóan lebegő, egyszerre hat statikusnak és dinamikusnak is. Minden és minden ellenkezője is igaz lehet rá, kicsúszik a jelzők szorításából.

9/10

Kálmán Attila



Screaming Females: 
Rose Mountain

screaming_females1.jpgKiadó: Don Giovanni

Megjelenés: 2015. február 23.

Stílus: punkrock

Kulcsdal: Empty Head

Kilenc éven belül a hatodik nagylemezét jelenteti meg Marissa Paternoster és zenekara, ami önmagában is szép dolog, de a gitárnehéz műfajok (Isis, Mastodon) irányából érkező Matt Doyle producerrel felvett Rose Mountain tényleg egy jól eltalált rocklemez – nem több és nem is kevesebb. Az eddigieknél kicsit vastagabb a hangzás, cserébe visszafogottabbak a számok, minden más változatlan. A garázsrock-sokadvirágzás önironikus eszképizmusa helyett a Screaming Females simán csak kortalan, sallangmentes gitárzene.

7.5/10

Szabó Benedek

 


Noel Gallagher’s High Flying Birds: 
Chasing Yesterday

noel1.jpgKiadó: Sour Mash / Magneoton

Megjelenés: 2015. március 2.

Stílus: melankonosztalgik rock

Kulcsdal: The Dying Of The Light

Noel Gallagher szólókarrierjével egyértelműen a klasszicizálódó rocksztárok útját választotta, és második saját nevén kiadott stúdiólemeze ennek egy fontos állomása. Ám a fojtott tempójú – hangulatában másnapos ébredésekhez is passzoló – lemez mégsem kiemelkedő pont az életműben, hiszen a szinte végig tök okés dalok, a ’tökokésságon’ véletlenül sem lépnek túl és szinte végig pökhendien bólogatva állítják magukról, hogy ezeket a dallamokat egy közeli rokon bizony sokkal hatásosabban előadná.

7/10

Dömötör Endre



Ryley Walker:
Primrose Green

ryley_walker1.jpgKiadó: Dead Oceans

Megjelenés: 2015. március 30.

Stílus: posztfolkjazz

Kulcsdal: Same Minds

Ryley Walker elsőre olyan, mintha a hatvanas-hetvenes évek fordulójának Van Morrisonja lenne mai kiadásban. Néha tényleg ordít róla ez (a Summer Dress szinte tribute), de közelebb hajolva sokkal árnyaltabb a hangkép. A technikás chicagói gitáros – és talán csak másodsorban énekes – ugyanis nem csak megidézi a 45 évvel ezelőtti folkos jazz színteret, de hozzá is tesz. Tavalyi debütje után gyorsan kiadott, kidolgozottabb második albuma rendkívül tömény zene, a hol elrévedő, hol felélénkülő dalokban van szülővárosának posztrock-szcénájából is (a Tortoise lüktetése egyértelműen beugrik), de hallatszik az is, hogy a zajrock-gitározásban is otthonos zenész abból a világból is beépített szerzeményeibe egy keveset. Kifejezetten izgalmas lemez és Walkerre oda kell figyelni.

8.5/10

Dömötör Endre



Say Lou Lou: 
Lucid Dreaming


sll_ld_digital1.jpgKiadó:
RCA / Sony

Megjelenés: 2015. április 6.

Stílus: dreampop

Kulcsdal: Nothing But A Heartbeat

A Saint Lou Lou néven már elég régóta tevékenykedő ikerduót valamiért csak tavaly kapta fel igazán a blogoszféra, így az időközben nevet változtató páros lemezét viszonylag nagy várakozás előzte (volna) meg, de a mézesmadzagot túl hosszúra nyújtották. A lemez legédesebb dalait már szinte mind ismertük, közéjük pedig sajnos több keserű töltelék került, mint az kellene. Az álomvilágba barangoló anyagban a testvérpár teljesen egybeolvad, így rengeteg kiaknázatlan játékosságot hagynak ki. Pedig a lehetőség bőven bennük van. (Az anyag meghallgatható az NPR weboldalán.)

7.5/10

Biczó Andrea

(X) Hallgasd a hónap lemezeit bárhol, bármikor a Telekom Music díjcsomagokba foglalt Spotify Premiummal! Részletek: telekom.hu/zene

https://recorder.blog.hu/2015/04/03/lemez_gyorstar_2015_14_het
Lemez gyorstár - 2015. 14. hét: Ryley Walker, Noel Gallagher, Zs, Screaming Females, Say Lou Lou
süti beállítások módosítása