Lemez Gyorstár – 2015. 13. hét: John Tejada, Kali Uchis, Drake, Ibeyi, José González

2015.03.27. 16:15, rerecorder

kali_uchis_2.jpg

A legújabb Lemez gyorstárban néhány hete megjelent albumok szerepelnek, azonban mindet érdemes hallani, különösen igaz ez a kolumbiai származású Kali Uchis (nyitóképen) maga kiadta lemezére: tökéletes popzene, messze a hagyományos popgyárak légszennyező füstjétől. John Tejada sokadik nekifutásra megcsinálta élete legjobb lemezét, meg az év egyik legjobb tánczenei albumát, Drake korrekt mixtape-pel köszönt be, a francia-kubai ikerlányduó, az Ibeyi egy üdítően egyedi lemezzel, José González pedig hozza, ami miatt szeretik, akik szeretik.

John Tejada: Signs Under Test

john_tejada.jpgKiadó: Kompakt

Megjelenés: 2015. február 2.

Stílus: oldszkúl techno

Kulcsdal: Two 0 One

Tejada régi motoros, sőt már a techno egyik bástyájának számító Kompaktnál is hosszú évek óta jelentet meg lemezeket, de ilyen erős albumot még az életében nem hozott össze. Hogy mi kellett mindehhez, az nem olyan könnyen visszafejthető, hiszen a Signs Under Testen semmi igazán előremutató, sőt túl sok korszerű elem sincs. Sokszor egyértelműen régiiskolás a trekkek felépítése (helló, Orbital!), de a végeredmény egyszer sem lesz tiszta retro. Tejada a sok év tapasztalatát most egyszerűen tökéletesen szintetizálta: meglepő akkordépítkezés, telitalálat hangszínek, szívmelengető melankólia, perfekt építkezés house-os, electrós kilépőkkel. A lemez hallgatásról-hallgatásra egyértelműen nő az emberben, sőt eljön egy pont, hogy addiktív is lehet. Nagyon hatásos(an összerakott) – lehet, hogy olcsó – örömforrás, de maximálisan működik.

9/10

Dömötör Endre

 


Kali Uchis: 
Por Vida

porvida_1front_cover_copy.jpgKiadó: magánkiadás

Megjelenés: 2015. február 4.

Stílus: pop

Kulcsdal: Lottery

Kali Uchis Kolumbia válasza Shakirára. Oké, ez nagyon kicsavart, hiszen Shakirához hasonlóan Kali sem él Kolumbiában (bár ott született, de Amerikában nevelkedett). A hálószoba dalszerző-előadó maga írja dalait, ő felel a teljes megjelenéséért, bár producereket bevon a munkába (Tyler, The Creator, Diplo stb.). Olyan egyedi bódult vibe-bal keveri a hetvenes évek soulját a kortárs r&b-vel, hogy tehetsége azonnal kiugrik – tavaly egy mixtape-pel mutatkozott be (Drunken Bubble), ez a minialbumnak nevezett csodálatos bő félóra pedig az első stúdióanyaga. Üdébb nagyjából mindenkinél a mainstream pop jelenlegi élmezőnyéből, de kis szerencsével hamarosan ő is oda fog tartozni.

8.5/10

Dömötör Endre


Egy email címért cserébe

 


Drake: 
If You’re Reading This It’s Too Late

drake-if-youre-reading-this-its-too-late-album-cover.jpgKiadó: Cash Money Records

Megjelenés: 2015. február 13.

Stílus: hiphop

Kulcsdal: Energy

Drake meglepetésként kiadott mixtape-je/albuma egyben az előadó búcsúja is az éppen kártyavárként összedőlő Cash Money Records-tól. A friss kiadvány pedig még úgy is az idei év eddigi egyik legjobb hiphopanyaga, hogy gyaníthatóan eldobott, B-oldalas szerzemények teszik ki egy részét. Az önsajnálattól túlcsorduló Nothing Was The Same után most egy sokkal nyersebb, főleg trapre és drillre épülő lemezt kapunk, amelynek vannak ugyan hibái (túl hosszú), de tele van azokkal a drake-eskedésekkel, amik miatt annyira lehet imádni/utálni a torontói rappert.

8/10

Mika László

 


Ibeyi: 
Ibeyi

ibeyi.jpgKiadó: XL / Neon Music

Megjelenés: 2015. február 16.

Stílus: afro-soul-pop

Kulcsdal: Ghosts

Az Ibeyi egy francia-kubai ikerlányduó, ami már önmagában nem mindennapi jelenség. A bemutatkozó nagylemezükön a tavalyi EP-jük hangulatát továbbra is megtartó Diaz-nővérek zenéjének az afrokubai, ütőhangszereken alapuló hangzás és a modernebb jazzes, erősen szellős hiphopos dallamok összejátszása adja a sajátosságát. Plusz az a megfoghatatlan, bármiféle sallangtól mentes, örömzenélős hangulat, ami már néha talán túlságosan is kizárja a hallgatót egyes dalokból. Ezzel együtt is erős debütálás.

8/10

Csada Gergely

 


José González: 
Vestiges & Claws

gonzalez_vestigeslp_1.jpgKiadó: Mute

Megjelenés: 2015. február 16.

Stílus: folkpop

Kulcsdal: With The Ink Of A Ghost

José González még mindig nem szeretne megbántani senkit, annál jobban szeretné viszont bebizonyítani, hogy zenéje több mint színes pattogó labdák alá pakolt kísérőmuzsika. Ez harmadik lemezén sikerül is neki, meg nem is. Egyrészt könnyed akusztikus szerzeményeit ezúttal többször bonyolítja nagyzenekari háttér, másrészt viszont ezek a dalok ettől még ugyanúgy tévéreklám alá való, 30 másodperces részletekben élvezhető tételek. A lemez rövid dózisokban tehát működik, de hogy hogyan szól ez élőben, egy fesztiválon, azt nyáron a Szigeten megtudhatjuk.

7/10

Mika László



(X) Hallgasd a hónap lemezeit bárhol, bármikor a Telekom Music díjcsomagokba foglalt Spotify Premiummal! Részletek: telekom.hu/zene

https://recorder.blog.hu/2015/03/27/lemez_gyorstar_2015_13_het_john_tejada_kali_uchis_drake_ibeyi_jose_gonzalez
Lemez Gyorstár – 2015. 13. hét: John Tejada, Kali Uchis, Drake, Ibeyi, José González
süti beállítások módosítása