Globálradar - Father

2015.03.20. 17:00, Frontrecorder

father.jpg

Ha az apa és a dögös fiatal fekete nő kifejezések egy mondatban szerepelnek, akkor az normál esetben minimum pikáns. Erre játszik rá a rapper-producer Father a Young Hot Ebony című bemutatkozó mixtape-jével - és az egyik legkészebb (jó értelemben) hiphop one man show-jával.

father2.jpgIndulás: 2013.

Honnan: Atlanta.

Stílus: minimalista hálószoba-hiphop.

Kiadók: Awful Records.

Olyan, mint beállva szörfözni a Pornhubon.

Történet: Amióta az OutKast feltette a hiphop térképére, Atlanta komoly tényezőnek számít a műfajban, a déli centrumnak, ahonnan sorra jönnek a furcsa „ATLien” zenék és figurák. A legfrissebb, nagyon erős eresztést máris úgy emlegetik, mint „new Atlanta”, ez persze egy jó nagy kalap, ami alá bevehetők a fősodor-közeli előadók (Young Thug, Rich Homie Quan, a Migos) éppúgy, mint az interneten hódító új arcok, amilyen Rome Fortune, iLoveMakonnen vagy a guglizhatatlanul, de zseniálisan egyszerű művésznevet választó Father. Ő több szempontból is kilóg a sorból: egyrészt igazából nem akart rapper lenni, a kreatív művészetekkel, ezen belül elsősorban grafikával és fotózással foglalkozott, és a spanjai hatására sodródott bele a zenélésbe (az artworkjeit és a klipjeit továbbra is ő maga készíti), másrészt ezeket a spanjait maga köré gyűjtve létrehozta az Awful Records-ot. Nyilvánvaló lenne a párhuzam a jelenleg 13 fős Awful-klikk és az Odd Future vagy az ASAP Mob között, de míg utóbbiak eléggé egy vonalon mozognak, úgy Father kiadójánál mindenki más irányt követ, és a főnök sem egy apafigura (höhö), vagy nyomja magát az előtérbe. Father – eredetileg amúgy Father’s Liquor Cabinet volt, vagyis Fater piásszekrénye - LOL) – egyszerűen hagyja, hogy alakuljanak a dolgok, és a zenéje is pont úgy hangzik, ami csak úgy jön. Mentes minden ráfeszüléstől, sőt, szinte be van kábulva, legalábbis a néhány szellős hangra – ciccegésekre, kopogásokra, csettintésekre -, elkent basszusra és tétova szintidallamokra épülő üres alapok, na meg a félálomban motyogós rappelése ezt a hatást keltik. Hallottunk már ilyet, de az a tompa közömbösség, amivel a szexről (és főleg arról), a drogozásról vagy éppen gyilkosságról szövegel, illetve a szórakoztatóan alpári humora mégis egyedivé teszik.

Megjelenések: Igazi internetes előadóként a SoundCloudra, illetve főleg a Bandcamp-re pakolja fel a zenéit, ahogy elkészültek, a legújabb, albumhosszúságú anyagát (Who's Gonna Get F​*​*​*​*​* First?) éppen pár napja tette ki minden előzetes bejelentés nélkül. „Hagyományos” megjelenésnek mondható néhány EP (a Pretty Boy Satan 2013-ból, a Teen Gohan és a Boys & Girls Club 2014-ből), a L1l D1ddy című hatszámos anyag (2014) , illetve a Young Hot Ebony mixtape (2014). 

Mellékprojektek: a kiadója.

Szexepil: a bajsza.

Legnagyobb eredmény, elismerés: a Young Hot Ebony felkerült több 2014 legjobb albumai listára (például a FACT magazinnál); Drake az Instagramján hájpolta.


(X) Hallgasd FATHER lemezeit bárhol, bármik
or a Telekom Music díjcsomagokba foglalt Spotify Premiummal! Részletek: telekom.hu/zene


A március 17-én a Bandcamp-re feltöltött új, ingyen letölthető Father-mixtape:


és a tavaly szeptemberben kiadott Young Hot Ebony:

https://recorder.blog.hu/2015/03/20/globalradar_father
Globálradar - Father
süti beállítások módosítása