Nils Frahm meghirdette a Zongora Napját

2015.03.18. 19:29, Frontrecorder

nilsfrahm.jpg

"Mindig is álmom volt, hogy kitaláljak egy ünnepnapot, és mindig is úgy gondoltam, hogy a zongora megérdemli, hogy megünnepeljék" - vallja a neoklasszikus / modern classical zene sztárja, Nils Frahm, aki most meg is valósította az álmát és március 29-ét Piano Day-nek, vagyis a Zongora Napjának nyilvánította. A közelgő ünnepnapra ráhangolódásul pedig megosztott egy új szerzeményt is.

A hagyományos zongora mellett elektromos zongorán, billentyűs hangszereken és dobgépeken is zenélő, a neoklasszikus irányzaton belül formabontónak számító német Nils Frahm tíz éve jelentette meg első albumát, de a 2011-es Felt hozta meg számára a nemzetközi áttörést, az ezt követő 2012-es Scews pedig azzal generált még nagyobb hype-ot körülötte, hogy azt kilenc újjal játszotta fel (a lemez Re című tételéhez kiírt klipversenyt egy magyar nyerte meg ezzel az animációs videóval). Eddigi utolsó albuma a koncertjein rögzített régi és új szerzeményekből összeállított Spaces volt 2013-ban, szép számú rajongótábora tehát igencsak ki van már éhezve friss hallgatnivalóra tőle. Nos, most kaptak egy "finom falatot", egy idegesen zakatoló zongoradarabot Wall címmel. Frahm ezzel az új felvételével együtt hirdette meg a Piano Dayt március 29-re, azért ekkorra, mert ez az év 88. napja, és ugye ennyi billentyű van a mai standard zongorákon. "Miért van szüksége a világnak a Zongora Napjára? Sorolhatnám az okokat, de tulajdonképpen miért ne ünnepelnénk meg a zongorát, és mindenkit, aki hozzá köthető, az előadókat, a zeneszerzőket, a zongorakészítőket, a hangolókat, a cipelőket és mindenekelőtt a hallgatókat?" - így az ötletgazda, és ezzel nem is lehet vitatkozni. Az alapból komolynak egyáltalán nem nevezhető Frahm arra biztat mindenkit, hogy ezen a napon öltözzön ünneplőbe, ne gitározzon, és ossza meg a világgal a zongorával kapcsolatos bármilyen kreatív ötletét, vagy zongora-ihletésű alkotását (például fotót, videót, verset). Ez így eléggé homályos, de mindenesetre jópofa kezdeményezés, akármi süljön ki belőle. Az új szerzeményéről Frahm a Facebookján azt írja, hogy az csak egy előzetes és hamarosan jön a többi, mi ebből azt gyanítjuk, hogy március 29-én új lemezzel, vagy zeneanyaggal áll elő és ez az egész Piano Day tulajdonképpen egy ehhez kitalált pr-fogás. Akárhogyan is, mi benne vagyunk, és arra biztatunk mindenkit, hogy ezen a napon hallgasson sok jó zongorazenét, mondjuk Ólafur Arnalds vagy Chilly Gonzales új albumát.

A Piano Day fejleményeit a Facebook-oldalán lehet követni, ez pedig a május 8-án ismét Budapesten koncertező Nils Frahm új kompozíciója, a Wall:

Címkék: nils frahm piano day
https://recorder.blog.hu/2015/03/18/nils_frahm_meghirdette_a_zongora_napjat
Nils Frahm meghirdette a Zongora Napját
süti beállítások módosítása